Îmbunătățirea producției de cacao și cafea, prin inovații și parteneriate
Milioane de mici fermieri din întreaga lume depind de cacao și cafea pentru a-și asigura existența. Cu toate acestea, ei se confruntă cu constrângeri semnificative din cauza schimbărilor climatice, a dăunătorilor și a bolilor, precum și a accesului inadecvat la materiale de plantare și la alte inputuri agricole.
Articol de Simona Lazăr, 05 Martie 2024, 18:53
Aceștia sunt adesea cei care iau prețurile și nu au acces ușor la informații de piață sau la finanțare. Producția de cacao și cafea continuă să fie un factor de defrișare. Deși sunt comercializate în mare parte ca marfă, există un interes sporit pentru cacao și cafea de calitate superioară, diferențiate și produse în mod durabil, care să asigure, de asemenea, un venit de subzistență pentru agricultori.
Alianța, în colaborare cu părțile interesate din întregul lanț valoric, abordează aceste constrângeri și oportunități în moduri inovatoare.
De la fermă prin lanțurile valorice până la standardele internaționale
În ceea ce privește cacao și cafea, Alliance of Bioversity&Ciat (pe care o vom numi în continuare: Alianța) aduce contribuții semnificative în patru domenii-cheie:
Accesarea și conservarea diversității genetice
Beneficii de mediu pentru comunitățile agricole și pentru peisajele lor
Beneficii pentru mijloacele de trai ale fermierilor
Beneficii de calitate pentru procesatori și consumatori
Prin intermediul acestor domenii de acțiune, s-a dezvoltat și aplicat o gamă largă de inovații pentru a atenua vulnerabilitățile de-a lungul lanțului de aprovizionare. Aceasta include o activitate extinsă privind gestionarea riscurilor, identificarea practicilor agricole inteligente din punct de vedere climatic, monitorizarea schimbărilor de mediu și a defrișărilor, dezvoltarea de cacao de calitate superioară produsă în mod durabil pentru o piață diferențiată și a standardelor internaționale de calitate și aromă a cacaoi. Pentru a consolida capacitatea actorilor cheie din lanțurile valorice și pentru a sprijini veniturile de subzistență ale producătorilor, s-au identificat mecanisme de sprijin și de stimulare prin dezvoltarea competențelor, consultanță agricolă și finanțare durabilă.
Producerea de rezultate semnificative la nivel local, colaborând cu rețelele de părți interesate
S-au făcut progrese importante în ceea ce privește conservarea resurselor genetice de cacao prin intermediul CacaoNet. Această rețea de părți interesate cheie a dezvoltat o strategie globală de conservare și a inițiat acțiuni prioritare.
Astfel, se reușește să se ajungă la micii fermieri cu informații relevante și oportune despre producția de cacao și cafea prin intermediul sfaturilor și pachetelor agronomice locale, a utilizării diversității genetice și a feedback-ului privind calitatea și aroma pentru o mai bună prelucrare după recoltare.
În paralel, se îmbunătățește siguranța alimentară prin dezvoltarea unor modalități de a minimiza sau elimina cadmiul din cacao în regiunea andină prin intermediul Clima-LoCA.
În stabilirea scenei globale pentru cacao, s-a recunoscut munca fermierilor și am celebrat calitatea, diversitatea aromei și originile unice în Cacao of Excellence.
Provocări
Cacaua și cafeaua sunt cultivate de milioane de mici fermieri din întreaga lume. Provocările legate de mediu, cum ar fi schimbările climatice, precum și dăunătorii și bolile și factorii legați de accesul inadecvat la inputuri agricole și la dezvoltarea competențelor, exercită o presiune intensă asupra acestor fermieri, majoritatea cărora nu au asigurat un venit de subzistență.
Fiind plătitori de prețuri, micii fermieri au adesea nevoie de capacități suplimentare pentru a înțelege lanțul lor valoric și pentru a avea acces la informații de piață.
Cererea globală de cacao și cafea și generarea de venituri naționale pentru fermieri contribuie, de asemenea, la defrișări pentru a face loc unei producții mai mari.
Cacaua și cafeaua, comercializate în mare parte ca produse de bază, au câștigat interes pentru o calitate diferențiată și superioară, pentru produse și piețe bazate pe practici durabile care răspund nevoilor cumpărătorilor gata să ofere prețuri mai bune.
Rezultate
Prin crearea de rețele între principalele părți interesate, Alianța (prin CacaoNet) a elaborat o strategie globală de conservare a resurselor genetice de cacao și a derivat acțiuni prioritare împreună cu partenerii.
Prin intermediul unor inițiative relevante la nivel local, Alianța a reușit să ajungă la micii fermieri și să ofere informații relevante și oportune despre producția de cacao și cafea sub diverse forme: recomandări agronomice locale, feedback privind calitatea și gustul pentru o mai bună prelucrare după recoltare, conservarea și utilizarea la maximum a resurselor genetice, modelare și furnizarea de pachete de practici de adaptare.
În plus față de stabilirea standardelor internaționale pentru calitatea și aroma de cacao, s-a recunoscut munca agricultorilor de cacao și s-au apreciat calitatea, diversitatea aromei și originile unice (Cacao of Excellence).
S-au înregistrat progrese semnificative în îmbunătățirea siguranței alimentare prin dezvoltarea unor modalități de a minimiza sau elimina cadmiul din cacao.