În ciuda concentrării de a produce mai mult, suntem încă departe de a realiza diete sănătoase pentru toți — la nivel global sau în Europa
Sistemele alimentare și agricole de astăzi au reușit să furnizeze cantități mari de alimente piețelor globale, hrănind o populație umană în continuă creștere. Acest lucru se datorează creșterii randamentelor și eficienței și scăderii prețurilor la alimente în ultimii 60 de ani (IPES-Food, 2016; Benton și Bailey, 2019).
Articol de Simona Lazăr, 16 Iunie 2023, 13:08
În ciuda acestor realizări, securitatea alimentară este încă o problemă majoră la nivel mondial. Se estimează că între 720 și 811 milioane de oameni din lume s-au confruntat cu foamea în 2020 (FAO et al., 2021), o cifră care a crescut din 2015. În ultimii ani, mai multă hrană nu a echivalat cu mai puțină foamete. Mai multă bogăție nu a însemnat o sănătate mai bună: obezitatea și bolile legate de dietă sunt în creștere la nivel global (OMS, 2018; Willett et al., 2019; ONU Mediu, 2020). Perspectivele unei populații global în creștere și o clasă de mijloc globală în creștere, care adoptă din ce în ce mai mult stiluri de viață și niveluri de consum occidentale, sunt probabil să accentueze aceste provocări (EEA, 2020a).
În UE, securitatea alimentară este încă o problemă. Deși tendințele indică faptul că problema a devenit mai puțin problematică din 2011, în 2020, peste 1 din 12 cetățeni UE nu și-ar putea permite o masă cu carne, pește sau un echivalent vegetarian la fiecare două zile (Eurostat, 2022). În același timp, cetățenii UE sunt din ce în ce mai afectați de bolile netransmisibile asociate cu alegerile alimentare. De exemplu, numărul persoanelor supraponderale sau obeze crește rapid în statele membre ale UE (Eurostat, 2021a). Se estimează că numai obezitatea a provocat aproximativ 2,8 milioane de decese pe an și a absorbit 7% din bugetul UE pentru sănătate în 2017 (FAO et al., 2017).
Inegalitatea este un factor major al insecurității alimentare în Europa și la nivel global. Prin urmare, eforturile de a crește producția de alimente ar putea să nu atingă obiectivul dacă barierele care împiedică accesul la alimente și o nutriție adecvată rămân.