Informații privind producția de miere în Uniunea Europeană.
Comisia Europeană a lansat o cerere de candidaturi pentru înființarea unei platforme a mierii, care își propune să valorifice cele mai bune cunoștințe și expertiză privind calitatea și autenticitatea mierii.
Articol de Simona Lazăr, 17 Iulie 2024, 17:27
Părțile interesate de-a lungul lanțului de aprovizionare cu miere, societatea civilă și experții cu titlu personal, inclusiv cei din mediul academic, sunt încurajați să își depună candidatura în vederea selectării membrilor grupului de experți nou înființat al platformei pentru miere.
Coloniile de albine sunt esențiale pentru agricultură și mediu. Ele asigură reproducerea plantelor prin polenizare, în timp ce apicultura contribuie la dezvoltarea zonelor rurale.
Apicultura este practicată în toate țările UE și se caracterizează prin condiții de producție, randamente și practici apicole diverse. UE este al doilea mare producător de miere după China, dar UE este și un mare importator net de miere din țări terțe. Țările UE cu cea mai mare producție de miere (România, Spania, Ungaria, Germania, Italia, Grecia, Franța și Polonia) sunt situate în principal în sudul Europei, unde condițiile climatice sunt mai favorabile apiculturii.
Norme privind calitatea și etichetarea
Directiva revizuită privind mierea (2001/110) a intrat în vigoare la 13 iunie 2024. Toată mierea comercializată în UE trebuie să respecte normele privind calitatea și etichetarea din această directivă, care stabilește definiția și criteriile de compoziție pentru miere și alte norme, în special:
Aceasta prevede etichetarea obligatorie a originii mierii. Începând cu 2026, țările de origine din amestecurile de miere vor trebui să apară pe etichetă în ordine descrescătoare, împreună cu procentajul fiecărei origini. Țările UE vor avea flexibilitatea de a solicita procentaje pentru cele mai mari patru părți numai atunci când acestea reprezintă mai mult de 50% din amestec.
Aceasta împuternicește Comisia să introducă metode armonizate de analiză pentru a detecta alterarea mierii cu zahăr. La Centrul Comun de Cercetare al Comisiei este în curs un acord administrativ de 3 ani privind armonizarea metodelor de testare.
Directiva conferă Comisiei competența de a adapta criteriile de compoziție a mierii pentru a se asigura că aceasta nu este supraîncălzită, că polenul nu este îndepărtat din miere și că sunt puse în aplicare metode de urmărire a originii sale geografice, inclusiv explorarea fezabilității unui sistem de trasabilitate la nivelul UE, de la apicultor sau importator până la consumatorul final.
Directiva revizuită prevede crearea unei platforme pentru miere care să consilieze Comisia cu privire la aceste aspecte.