Ascultă Radio Antena Satelor Live

Legile UE privind defrișările reordonează lumea cafelei

Regulamentul european privind defrișările sau EUDR va interzice vânzarea de produse precum cafeaua începând cu 30 decembrie 2024, dacă întreprinderile nu pot dovedi că acestea nu au legătură cu defrișările. Noile norme nu urmăresc doar reducerea riscurilor de exploatare forestieră ilegală, iar domeniul său de aplicare este larg: Se vor aplica la cacao, cafea, soia, ulei de palmier, lemn, cauciuc și bovine.

Legile UE privind defrișările reordonează lumea cafelei
Foto: Pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 19 Iunie 2024, 15:29

Le Van Tam, un fermier vietnamez, nu este străin de modul în care capriciile comerțului mondial pot determina soarta micilor producători de cafea ca el.

În 1995, a plantat pentru prima dată cafea pe un petic de pământ de lângă orașul Buon Ma Thuot din regiunea muntoasă centrală a Vietnamului. Ani de zile, s-a concentrat pe cantitate, nu pe calitate. Tam a folosit cantități mari de îngrășăminte și pesticide pentru a-și crește randamentul, iar prețurile globale au determinat cât de bine i-a mers.

Apoi, în 2019, s-a asociat cu Le Dinh Tu de la Aeroco Coffee, un exportator de produse organice în Europa și SUA, și a adoptat metode mai durabile, transformând plantația sa de cafea (câmpul) într-o pădure însorită. Cafeaua crește alături de arbori de tamarind, care adaugă azot în sol și oferă suport pentru vița de vie de piper negru. Iarba ajută la menținerea umidității solului, iar amestecul de plante descurajează apariția dăunătorilor. Piperul contribuie, de asemenea, la veniturile lui Tam.

"Producția nu a crescut, dar valoarea produsului a crescut", a spus el.

În anii 1990, Tam s-a numărat printre miile de fermieri vietnamezi care au plantat mai mult de un milion de hectare de cafea, în principal robusta, pentru a profita de prețurile globale ridicate. Până în 2000, Vietnamul a devenit al doilea cel mai mare producător de cafea, care asigură o zecime din veniturile sale din exporturi.

Vietnamul speră că fermieri precum Tam vor beneficia de o posibilă reordonare a modului în care este comercializată cafeaua, ca urmare a unor legi europene mai stricte de stopare a defrișărilor.

Regulamentul european privind defrișările sau EUDR va interzice vânzarea de produse precum cafeaua începând cu 30 decembrie 2024, dacă întreprinderile nu pot dovedi că acestea nu au legătură cu defrișările. Noile norme nu urmăresc doar reducerea riscurilor de exploatare forestieră ilegală, iar domeniul său de aplicare este larg: Se vor aplica la cacao, cafea, soia, ulei de palmier, lemn, cauciuc și bovine. Pentru a vinde aceste produse în Europa, marile companii vor trebui să furnizeze dovezi care să ateste că acestea provin de pe terenuri în care pădurile nu au fost tăiate începând din 2020. Întreprinderile mai mici au la dispoziție până în iulie 2025 pentru a face acest lucru.

Defrișările reprezintă a doua cea mai mare sursă de emisii de carbon, după combustibilii fosili. Conform unui raport din 2021 al World Wildlife Fund, Europa s-a clasat pe locul al doilea, după China, în ceea ce privește cantitatea de defrișări cauzate de importurile sale în 2017. Dacă este bine pusă în aplicare, EUDR ar putea contribui la reducerea acestei situații, în special dacă standardele mai stricte de urmărire a provenienței produselor devin "noua normalitate", a declarat Helen Bellfield, director de politici la Global Canopy, într-un interviu pentru Associated Press.

Nu este la adăpost de erori. Companiile pot pur și simplu să vândă produsele care nu îndeplinesc noile cerințe în altă parte, fără a reduce defrișările. Mii de mici fermieri care nu pot furniza date potențial costisitoare ar putea fi excluși. Multe depind de modul în care țările și companiile reacționează la noile legi, a declarat Bellfield. Țările trebuie să ajute micii fermieri prin crearea unor sisteme naționale care să asigure trasabilitatea exporturilor acestora. În caz contrar, companiile ar putea cumpăra doar de la ferme foarte mari care pot dovedi că s-au conformat.

Deja, comenzile pentru cafeaua produsă în Etiopia au scăzut. De asemenea, Peru nu are capacitatea de a furniza informațiile necesare pentru cafeaua și cacaua cultivate în Amazonul peruvian.

Acest lucru se adaugă altor provocări, care în Vietnam includ înrăutățirea secetei și scăderea nivelului apelor subterane.

"Vor exista câștigători și învinși", a spus ea.

Vietnamul nu își poate permite să piardă - Europa este cea mai mare piață pentru cafeaua sa, reprezentând 40% din exporturile sale de cafea. La șase săptămâni după aprobarea EUDR, Ministerul Agriculturii din Vietnam a început să pregătească provinciile producătoare de cafea pentru această schimbare. De atunci, a pus în aplicare un plan național care include o bază de date privind locurile de cultivare și mecanisme de urmărire a acestor informații.

Națiunea din Asia de Sud-Est promovează de mult timp metode agricole mai durabile, considerând legi precum EUDR drept "o schimbare inevitabilă", conform unui comunicat al Ministerului Agriculturii din august 2023. EUDR ar putea contribui la accelerarea unei astfel de transformări, potrivit ministrului agriculturii Le Minh Hoang.

Tam și Tu, partenerul său de export, s-au adaptat rapid.

Chiar dacă costurile sunt mai mari, a spus Tu, ei pot obține prețuri mai bune pentru cafeaua lor de înaltă calitate

"Trebuie să alegem cea mai bună calitate. Altfel, vom fi întotdeauna muncitori", a spus Tu, în timp ce sorbea o ceașcă din cafeaua sa preferată la fabrica de prelucrare a cafelei a companiei sale, adiacentă fermei lui Tam. Aici sosesc camioane încărcate cu cireșe roșii de cafea, atât robusta, cât și arabica, de la alte ferme, unde pulpa fructului este îndepărtată, iar boabele de cafea sunt așezate pe mese pentru a se usca la soare.

Tu are deja certificate din partea agențiilor internaționale pentru durabilitate care îi vor permite să se ocupe de EUDR. Aceste certificate abordează de obicei problema defrișărilor, deși ar putea fi necesare unele modificări, a declarat David Hadley, director de program pentru impactul reglementărilor în cadrul grupului non-profit Preferred by Nature din Costa Rica.

Asigurarea faptului că cei aproximativ o jumătate de milion de mici fermieri din Vietnam, care produc aproximativ 85% din cafea, sunt capabili să colecteze și să furnizeze date care să demonstreze că fermele lor nu au provocat defrișări rămâne o provocare. Unii ar putea avea dificultăți în a utiliza smartphone-uri pentru a colecta coordonatele de geolocație. Micii exportatori trebuie să instituie sisteme care să împiedice amestecarea altor produse necertificate cu cafeaua care îndeplinește cerințele EUDR, a declarat Loan Le de la International Economics Consulting.

De asemenea, fermierii vor avea nevoie de documente care să ateste că au respectat legislația națională privind utilizarea terenurilor, protecția mediului și munca, a spus Le. În plus, lanțul valoric lung al cafelei - de la producerea boabelor la colectarea și prelucrarea lor - necesită sisteme digitale pentru a se asigura că înregistrările sunt lipsite de erori.

Brazilia, cel mai mare producător mondial de cafea, este mai bine plasată, a declarat Bellfield de la Global Canopy, deoarece cafeaua sa crește pe plantații care sunt departe de păduri și are un lanț de aprovizionare relativ bine organizat. De asemenea, conform unui studiu brazilian realizat în 2024, este foarte probabil ca cafeaua produsă în Brazilia să îndeplinească cerințele EUDR, deoarece o mare parte din aceasta este exportată în UE, Brazilia are mai puțini mici fermieri și aproximativ o treime din suprafața cultivată cu cafea are deja un anumit tip de certificare a durabilității.

EUDR a recunoscut preocupările furnizorilor mai puțin bine pregătiți, acordându-le mai mult timp și a declarat că guvernul european va colabora cu țările afectate pentru a "permite tranziția", acordând în același timp "o atenție deosebită" nevoilor micilor fermieri și comunităților indigene. O revizuire în 2028 va analiza, de asemenea, impactul asupra micilor exploatanți.

"În ciuda acestui fapt, anticipăm în continuare că va fi costisitor și dificil pentru comunitățile de mici fermieri", a spus ea.

În Peru, colectarea de informații despre sute de mii de mici fermieri este dificilă, având în vedere instituțiile slabe ale țării și faptul că majoritatea fermierilor nu au titluri de proprietate, potrivit unui studiu privind impactul EUDR realizat de Amazon Business Alliance, o inițiativă comună a USAID, Canadei și a grupului non-profit Conservation International.

Etiopia, unde cafeaua reprezintă aproximativ o treime din totalul veniturilor din export, conform unui raport al Departamentului pentru Agricultură al SUA, a reacționat lent. Planul național pe care l-a lansat în februarie 2024 nu reușește să rezolve problema fundamentală a modului de colectare a datelor necesare de la milioane de mici fermieri și de furnizare a acestor informații cumpărătorilor, a declarat Gizat Worku, șeful Asociației exportatorilor de cafea din Etiopia.

"Acest lucru necesită o cantitate uriașă de resurse", a spus el

Gizat, care, la fel ca mulți etiopieni, își spune numele mic, a declarat că comenzile scad din cauza îndoielilor cu privire la capacitatea țării de a se conforma EUDR. Unii comercianți se gândesc să se orienteze către alte piețe, cum ar fi Orientul Mijlociu sau China, unde cafeaua etiopiană este "în plină expansiune", a spus el. Dar schimbarea piețelor nu este ușoară.

"Aceste reglementări vor avea un impact enorm", a spus Gizat.

Forumul Mondial al Alimentației: Inovarea incluzivă este în centrul atenției la SIF 2024
Agricultura in lume 30 Octombrie 2024, 16:07

Forumul Mondial al Alimentației: Inovarea incluzivă este în centrul atenției la SIF 2024

Forumul pentru știință și inovare discută despre cum să pună tehnologia de ultimă oră la dispoziția tuturor fermierilor.

Forumul Mondial al Alimentației: Inovarea incluzivă este în centrul atenției la SIF 2024
Viticultorii germani se confruntă cu o recoltă minimă de struguri, cea mai mică din ultimii ani
Agricultura in lume 25 Octombrie 2024, 12:48

Viticultorii germani se confruntă cu o recoltă minimă de struguri, cea mai mică din ultimii ani

Viticultorii germani estimează că recolta de struguri din acest an va fi cea mai mică de după 2017, cu aproximativ 7,9...

Viticultorii germani se confruntă cu o recoltă minimă de struguri, cea mai mică din ultimii ani
Noua epidemie de variolă ovină se extinde alarmant în Grecia
Agricultura in lume 23 Octombrie 2024, 17:05

Noua epidemie de variolă ovină se extinde alarmant în Grecia

Grecia se confruntă cu o nouă ameninţare epidemiologică serioasă, după ce au fost înregistrate focare de variolă ovină în...

Noua epidemie de variolă ovină se extinde alarmant în Grecia
Agricultura in lume 09 Octombrie 2024, 16:50

Plante ciudate, care par venite din spațiu

Plante cu forme şi fructe bizare, care se deosebesc totodată printr-o varietate de proprietăţi, se regăsesc în colecţia...

Plante ciudate, care par venite din spațiu
Agricultura europeană afectată de scăderi de prețuri în trimestrul doi din 2024
Agricultura in lume 26 Septembrie 2024, 13:40

Agricultura europeană afectată de scăderi de prețuri în trimestrul doi din 2024

Preţurile produselor agricole în Uniunea Europeană (UE) au scăzut în trimestrul doi din 2024, comparativ cu perioada similară...

Agricultura europeană afectată de scăderi de prețuri în trimestrul doi din 2024
Agricultura in lume 21 Septembrie 2024, 18:51

Acțiunile UE pentru a răspunde preocupărilor agricultorilor europeni

Comisia Europeană a ascultat cu atenție preocupările exprimate de agricultori și de țările UE și a depus eforturi susținute...

Acțiunile UE pentru a răspunde preocupărilor agricultorilor europeni
Agricultura in lume 20 Septembrie 2024, 18:48

Dialog strategic privind viitorul agriculturii UE

Lansat în ianuarie 2024, Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE este un nou forum care își propune să contureze...

Dialog strategic privind viitorul agriculturii UE
Agricultura in lume 17 Septembrie 2024, 18:35

Observatorul lanțului agroalimentar al UE și transparența în lanțul alimentar

Observatorul lanțului agroalimentar al UE (AFCO) a avut prima sa reuniune miercuri, 17 iulie. Obiectivul său este de a...

Observatorul lanțului agroalimentar al UE și transparența în lanțul alimentar