Modelarea sistemului alimentar global pentru a oferi o nutriție și sănătate îmbunătățite
Lumea poartă tripla povară a malnutriției: foamea; subnutriție din cauza aportului insuficient de vitamine și minerale; și obezitatea din cauza dietelor nesănătoase.
Articol de Simona Lazăr, 06 August 2023, 10:11
Hrănirea oamenilor cu alimente bune este la fel de importantă ca și hrănirea suficientă a oamenilor; modelarea sistemelor alimentare pentru a furniza alimente sigure, hrănitoare și durabile ar trebui să fie o prioritate.
Intervențiile pentru o nutriție și o sănătate mai bune trebuie să schimbe comportamentul în continuum-ul de la producție la consum.
Există un consens că sistemul alimentar ar trebui să poată hrăni o populație în creștere și cei 795 de milioane de oameni care suferă de foame în fiecare zi.
Dar calitatea alimentelor este la fel de importantă.
Peste 165 de milioane de copii sub cinci ani suferă de pipernicie din cauza malnutriției cronice. Alimentele contaminate afectează unul din zece oameni la nivel global – aproximativ 420.000 de oameni mor din cauza alimentelor contaminate în fiecare an. Potrivit estimărilor, peste două miliarde de oameni nu primesc toate vitaminele și mineralele de care au nevoie. Între timp, alte două miliarde de oameni se luptă să fie supraponderali sau obezi – mulți dintre ei în țările în curs de dezvoltare.
O nouă lucrare de la Banca Mondială explorează de ce sistemul alimentar global trebuie să acorde prioritate îmbunătățirii nutriției și sănătății și să furnizeze alimente hrănitoare, sigure și durabile. Lucrarea explorează, de asemenea, tipurile de intervenții ale sistemului alimentar care pot oferi o nutriție și sănătate îmbunătățite, precum și modalități eficiente de implementare a acestei agende.
Mesaje principale:
• Malnutriția și bolile transmise de alimente impun țărilor costuri umane, economice, fiscale și sociale mari actuale și viitoare. Printre acestea, cheia este stupefia copilului, care reduce dezvoltarea cognitivă și câștigurile unei persoane de-a lungul vieții.
• Conturarea sistemelor alimentare pentru a oferi o nutriție și o sănătate îmbunătățite necesită o combinație de cunoștințe îmbunătățite, politici solide, reglementări și investiții de-a lungul continuumului producției până la consum. Scopul este de a stimula schimbarea comportamentală la producătorii de alimente, la manipulatorii post-recoltare, la procesatorii de alimente, la distribuitorii de alimente și la consumatori. Femeile vor juca, de asemenea, un rol esențial, deoarece adesea leagă sistemele alimentare și alimentația casnică.
• Intervențiile includ: reducerea pierderilor de alimente prin depozitare îmbunătățită, fortificarea alimentelor cu nutrienți, extinderea educației nutriționale, îmbunătățirea etichetării alimentelor și modernizarea reglementărilor privind siguranța alimentelor.
• Când vine vorba de implementarea acestor intervenții, nu se potrivește tuturor. Țările trebuie să adapteze combinația de intervenții pentru a se potrivi nevoilor lor specifice. În plus, sunt necesare diferite combinații de acțiuni în țările cu venituri mici, medii și mari.