Norme mai clare privind originea și compoziția mierii: Comisia înființează Platforma Mierii
În ziua intrării în vigoare a normelor UE revizuite privind mierea, 13 iunie 2024, Comisia lansează un apel pentru înființarea Platformei Mierii, care să reunească cele mai bune expertize disponibile privind autenticitatea și trasabilitatea mierii.
Articol de Simona Lazăr, 02 Iulie 2024, 17:24
Acest grup de experți va asista Comisia în armonizarea metodelor de detectare a adulterării mierii și de urmărire a produsului până la producătorul sau importatorul care l-a recoltat. Noile norme comune privind compoziția și etichetarea mierii vor ajuta consumatorii să facă alegeri în cunoștință de cauză prin creșterea transparenței în lanțul alimentar și limitarea practicilor frauduloase.
De la jumătatea anului 2026, când directiva începe să fie aplicată, țările de origine din amestecurile de miere vor trebui să apară pe etichetă în ordine descrescătoare, împreună cu procentajul fiecărei origini. Statele membre vor avea flexibilitatea de a solicita procentaje pentru cele mai mari patru părți doar atunci când acestea reprezintă mai mult de 50% din amestec.
Directiva revizuită împuternicește Comisia să introducă, în termen de 4 ani, normele privind metodele armonizate de analiză pentru detectarea falsificării mierii cu zahăr și, în termen de 5 ani, metodele de urmărire a originii mierii și criteriile pentru a se asigura că mierea nu este supraîncălzită și polenul nu este îndepărtat atunci când este vândută consumatorului final. Pentru a sprijini Comisia în această sarcină cu cea mai bună expertiză disponibilă, noile norme prevăd înființarea unei platforme pentru miere.
Viitoarea platformă pentru miere, compusă din până la 90 de membri, ar trebui, printre altele, să colecteze date privind metodele de îmbunătățire a controalelor autenticității mierii și să furnizeze recomandări privind trasabilitatea la nivelul Uniunii, criteriile de compoziție și posibilitatea de a înființa un laborator de referință al Uniunii. Părțile interesate de-a lungul lanțului de aprovizionare cu miere, societatea civilă și experții cu titlu personal, inclusiv cei din mediul academic, sunt încurajați să își depună candidatura.
Cererea de candidaturi este deschisă până la 15 iulie. Organizațiile care își depun candidatura trebuie să fie înregistrate în Registrul de transparență pentru a fi desemnate. Se preconizează că platforma își va desfășura prima reuniune în noiembrie 2024, prezidată de Direcția Generală Agricultură a Comisiei Europene. Platforma urmează să se întrunească de cel puțin două ori pe an. În conformitate cu principiile transparenței, toate documentele relevante (inclusiv ordinea de zi și procesul-verbal) vor fi publicate în registrul grupurilor de experți. Platforma Honey este înființată pentru o durată inițială de cinci ani.
În paralel cu această activitate, Comisia și Centrul Comun de Cercetare lucrează la stabilirea unor metode analitice validate pentru detectarea adulterării mierii cu zahăr.
Sprijin pentru apicultorii din UE
Coloniile de albine sunt esențiale pentru agricultură și mediu. Ele asigură reproducerea plantelor prin polenizare, în timp ce apicultura contribuie la dezvoltarea zonelor rurale. Apicultura este practicată în toate țările UE și se caracterizează prin condiții de producție, randamente și practici apicole diferite. UE este al doilea mare producător de miere din lume.
În perioada 2023-2027, 610 milioane EUR din fonduri UE și naționale vor sprijini sectorul apicol din UE. Această sumă va acoperi, printre altele, investiții pentru combaterea bolilor stupilor, adaptarea la schimbările climatice, repopularea stupilor și creșterea numărului acestora. Activitățile de promovare, precum și serviciile de consiliere și formare vor beneficia, de asemenea, de sprijin financiar.