O proteină de grâu non-alergenică pentru creșterea cărnii mai bine cultivate
Pe măsură ce populația lumii crește, carnea cultivată sau crescută în laborator - celule musculare și de grăsime animală cultivate în condiții de laborator - a apărut ca o modalitate potențială de a satisface viitoarele nevoi de proteine.
Articol de Simona Lazăr, 01 Februarie 2024, 17:21
Iar proteinele vegetale comestibile și ieftine ar putea fi folosite pentru a crește aceste culturi de celule. Acum, cercetătorii din ACS Biomaterials Science & Engineering raportează că proteina glutenină din grâu non-alergenică a reușit să crească cu succes straturi musculare striate și straturi plate de grăsime, care ar putea fi combinate pentru a produce texturi asemănătoare cărnii.
Celulele cultivate au nevoie de o bază sau de o schelă la care să adere pentru a produce carne crescută în laborator.
Proteinele vegetale sunt candidați atrăgători pentru schele pentru că sunt comestibile, abundente și ieftine.
Cercetătorii anteriori au arătat că o peliculă vegetală din glutenină a fost o bază de succes pentru a cultiva celule musculare scheletice de vacă.
Dar pentru ca această tehnică să producă o alternativă promițătoare asemănătoare cărnii, celulele musculare trebuie să formeze fibre aliniate, asemănătoare texturii din țesuturile reale.
În plus, grăsimea trebuie să fie inclusă în structura 3D pentru a reproduce compoziția produselor tradiționale din carne.
Pentru a profita de utilizarea gluteninei, o proteină din gluten la care persoanele cu boală celiacă sau cu sensibilitate la gluten nu reacționează în mod obișnuit, Ya Yao Yao, John Yuen Jr., Chunmei Li, David Kaplan și colegii lor au dorit să dezvolte filme pe bază de plante cu ajutorul acesteia pentru a dezvolta celule musculare texturate și straturi de grăsime.
Cercetătorii au izolat glutenina din glutenul de grâu și au format pelicule plate și cu model de creastă.
Apoi au depus celule de șoarece care se dezvoltă în mușchi scheletici pe bazele proteice și au incubat filmele acoperite de celule timp de două săptămâni.
Celulele au crescut și au proliferat atât pe filmele plate, cât și pe cele cu creastă. Așa cum era de așteptat, în comparație cu celulele crescute pe filme de control realizate din gelatină, performanța filmelor pe bază de glutenină a fost inferioară, dar suficientă.
Cercetătorii spun că trebuie să se lucreze în continuare pentru a îmbunătăți modul în care celulele se fixează pe pelicula pe bază de plante pentru a se apropia de creșterea pe biomaterialul de origine animală.
În timpul celei de-a doua săptămâni de cultură, celulele de pe pelicula modelată au format fascicule lungi și paralele, recreând structura fibroasă a mușchilor animali.
În cadrul unui alt test, celulele de șoarece care produc țesut adipos au fost depuse pe pelicule plate de glutenină.
În timpul perioadei de incubare, pe măsură ce celulele au proliferat și s-au diferențiat, au produs depozite vizibile de lipide și colagen.
Straturile de carne și de grăsime cultivate atașate la filmele de glutenină comestibilă au putut fi stivuite pentru a forma o proteină alternativă 3D asemănătoare cărnii.
Deoarece baza materială de glutenină a susținut creșterea atât a mușchiului animal texturat, cât și a straturilor de grăsime, cercetătorii spun că aceasta ar putea fi utilizată într-o abordare pentru produse din carne cultivată mai realiste.
Autorii recunosc finanțarea din partea MilliporeSigma și a Departamentului de Agricultură al SUA. Unii autori sunt angajați ai MilliporeSigma, Inc.