Ascultă Radio Antena Satelor Live

OMG-urile și „Revoluția verde”

Timp de secole, oamenii au crescut noi tipuri de plante și animale prin experimente. În anii 1950 și 1960, oamenii de știință au dezvoltat noi tulpini de grâu și orez cu randament ridicat. Le-au introdus în Mexic și în părți ale Asiei. Ca urmare, producția de cereale a crescut în aceste zone. Acest experiment îndrăzneț în agricultură a fost numit „Revoluția Verde”.

OMG-urile și „Revoluția verde”
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 25 Iulie 2023, 22:02

Odată cu succesele Revoluției Verzi au apărut probleme. Pentru a produce randamente mari, noile tulpini au avut nevoie de îngrășăminte chimice, pesticide și irigații. În multe țări cu venituri mici și medii, fermierii independenți nu își pot permite noua tehnologie, iar afacerile mari au preluat agricultura. Noile culturi de mare producție pun, de asemenea, stres asupra plantelor și animalelor native.
Mai târziu, oamenii de știință și fermierii au înțeles cum s-au dezvoltat noile tulpini. Aceasta a dat naștere unei noi revoluții verzi: modificarea genetică a alimentelor.
În interiorul fiecărei celule se află gene, material care determină multe dintre caracteristicile unui organism. Genetica este studiul ce caracteristici moștenesc organismele și modul în care aceste trăsături sunt transmise. Cu o mai bună cunoaștere a geneticii, oamenii pot selecta științific caracteristicile pe care doresc să le reproducă. Noua tehnologie a revoluționat procesul de reproducere selectivă atât la plante, cât și la animale.
Începând cu anii 1970, oamenii de știință au descoperit că ar putea rearanja genele și adăuga altele noi pentru a promova rezistența la boli, productivitatea și alte caracteristici dorite la culturi și animale. Aceste organisme modificate genetic (OMG-uri sau alimente modificate genetic) sunt acum comune în întreaga lume dezvoltată. Biotehnologia le permite oamenilor de știință să modifice ADN-ul microbilor, plantelor și animalelor. OMG-urile care au material genetic, sau ADN, de la alte specii sunt numite organisme transgenice.
O genă dintr-o plantă arctică, de exemplu, ar putea fi adăugată (matisată) în ADN-ul unei plante de căpșuni pentru a crește rezistența căpșunilor la frig și, astfel, a prelungi sezonul de creștere. Căpșunul ar fi o plantă transgenică.
Biotehnologia a adus progrese în creșterea animalelor (creșterea animalelor domestice). Animalele de fermă de astăzi sunt mai mari și cresc mai repede decât predecesorii lor.
Vitele, de exemplu, sunt animale de pășunat. Sistemul lor digestiv a evoluat pentru a procesa ierburi și alte culturi. Porumbul și alte cereale fac ca sistemul digestiv al vacii să devină acid. Acest lucru facilitează dezvoltarea bacteriilor periculoase (cum ar fi E.coli). Infecțiile bacteriene pot fi dăunătoare pentru vacă și pot infecta, de asemenea, laptele și carnea consumată de oameni. Antibioticele sunt îmbinate în ADN-ul porumbului furajer pentru a preveni o astfel de infecție. Antibioticele au fost folosite încă din anii 1950 pentru a stimula creșterea vitelor. De-a lungul timpului, această practică a dus la dezvoltarea bacteriilor rezistente la antibiotice la bovine și la oameni. Multe bovine primesc, de asemenea, steroizi anabolizanți, sau hormoni de creștere, pentru a le face să devină mai mari, mai repede.
Fermierii care cultivă alimente modificate genetic cresc producția cu mai puțină forță de muncă și mai puțin teren. Mulți consumatori preferă alimentele modificate genetic. Legumele și fructele durează mai mult și sunt mai puțin susceptibile de a se învineți. Cărnurile sunt mai grase - mai fragede și mai sărate.
Majoritatea fermierilor din lume trăiesc în țări cu venituri mici și medii din Africa, Asia și America Latină. Unii dintre ei cultivă pământul așa cum au făcut strămoșii lor cu sute sau chiar mii de ani în urmă. Ei nu pot utiliza tehnologie agricolă care implică produse chimice scumpe sau metode de producție.
Mulți dintre fermierii lumii sunt fermieri de subzistență. Ei folosesc cea mai mare parte a alimentelor pe care le produc pentru ei și familiile lor, spre deosebire de fermierii comerciali, care cultivă numai pentru a le vinde.

Forumul Mondial al Alimentației: Inovarea incluzivă este în centrul atenției la SIF 2024
Agricultura in lume 30 Octombrie 2024, 16:07

Forumul Mondial al Alimentației: Inovarea incluzivă este în centrul atenției la SIF 2024

Forumul pentru știință și inovare discută despre cum să pună tehnologia de ultimă oră la dispoziția tuturor fermierilor.

Forumul Mondial al Alimentației: Inovarea incluzivă este în centrul atenției la SIF 2024
Viticultorii germani se confruntă cu o recoltă minimă de struguri, cea mai mică din ultimii ani
Agricultura in lume 25 Octombrie 2024, 12:48

Viticultorii germani se confruntă cu o recoltă minimă de struguri, cea mai mică din ultimii ani

Viticultorii germani estimează că recolta de struguri din acest an va fi cea mai mică de după 2017, cu aproximativ 7,9...

Viticultorii germani se confruntă cu o recoltă minimă de struguri, cea mai mică din ultimii ani
Noua epidemie de variolă ovină se extinde alarmant în Grecia
Agricultura in lume 23 Octombrie 2024, 17:05

Noua epidemie de variolă ovină se extinde alarmant în Grecia

Grecia se confruntă cu o nouă ameninţare epidemiologică serioasă, după ce au fost înregistrate focare de variolă ovină în...

Noua epidemie de variolă ovină se extinde alarmant în Grecia
Agricultura in lume 09 Octombrie 2024, 16:50

Plante ciudate, care par venite din spațiu

Plante cu forme şi fructe bizare, care se deosebesc totodată printr-o varietate de proprietăţi, se regăsesc în colecţia...

Plante ciudate, care par venite din spațiu
Agricultura europeană afectată de scăderi de prețuri în trimestrul doi din 2024
Agricultura in lume 26 Septembrie 2024, 13:40

Agricultura europeană afectată de scăderi de prețuri în trimestrul doi din 2024

Preţurile produselor agricole în Uniunea Europeană (UE) au scăzut în trimestrul doi din 2024, comparativ cu perioada similară...

Agricultura europeană afectată de scăderi de prețuri în trimestrul doi din 2024
Agricultura in lume 21 Septembrie 2024, 18:51

Acțiunile UE pentru a răspunde preocupărilor agricultorilor europeni

Comisia Europeană a ascultat cu atenție preocupările exprimate de agricultori și de țările UE și a depus eforturi susținute...

Acțiunile UE pentru a răspunde preocupărilor agricultorilor europeni
Agricultura in lume 20 Septembrie 2024, 18:48

Dialog strategic privind viitorul agriculturii UE

Lansat în ianuarie 2024, Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE este un nou forum care își propune să contureze...

Dialog strategic privind viitorul agriculturii UE
Agricultura in lume 17 Septembrie 2024, 18:35

Observatorul lanțului agroalimentar al UE și transparența în lanțul alimentar

Observatorul lanțului agroalimentar al UE (AFCO) a avut prima sa reuniune miercuri, 17 iulie. Obiectivul său este de a...

Observatorul lanțului agroalimentar al UE și transparența în lanțul alimentar