Planuri de investiții în agricultura inteligentă din punct de vedere climatic
Schimbările climatice continuă să țină prima pagină a ziarelor, deoarece efectele lor sunt resimțite de oameni și de planetă în moduri fără precedent. Fermierii nu sunt scutiți, deoarece fenomenele meteorologice extreme tot mai frecvente afectează productivitatea culturilor și a animalelor și duc la scăderea veniturilor.
Articol de Simona Lazăr, 08 August 2024, 16:05
Pe măsură ce schimbările climatice se intensifică, sistemul alimentar va continua să fie unul dintre sectoarele cele mai vulnerabile. Agricultura este, de asemenea, o parte importantă a problemei climatice, generând 19-29% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră.
Tot mai multe țări consideră agricultura inteligentă din punct de vedere climatic (CSA) drept o soluție. CSA este o abordare integrată a gestionării peisajelor care stimulează productivitatea, sporește reziliența și reduce emisiile de gaze cu efect de seră. În calitate de unul dintre cei mai mari finanțatori ai agriculturii, Banca Mondială colaborează cu țările în eforturile acestora de a intensifica agricultura inteligentă din punct de vedere climatic.
Începând din 2014, Banca Mondială și partenerii săi au publicat 30 de „profiluri de agricultură inteligentă din punct de vedere climatic”, care au ajutat țările din Asia, Africa și America Latină să înțeleagă provocările climatice cu care se confruntă sistemele lor alimentare, să descopere posibile soluții la problemele lor și să evalueze cât de inteligente din punct de vedere climatic sunt deja sectoarele lor agricole.
Banca se bazează acum pe profilurile CSA și analizează următoarea etapă: aducerea CSA la viață la nivel de țară prin „Planurile de investiții în agricultura inteligentă din punct de vedere climatic”, dezvoltate în cooperare cu o gamă largă de parteneri, inclusiv Inițiativa pentru adaptarea agriculturii africane (AAA), Centrul Internațional pentru Agricultură Tropicală (CIAT) și Institutul Internațional pentru Analiza Sistemelor Aplicate (IIASA). BM este foarte recunoscătoare pentru sprijinul financiar din partea Departamentului pentru Dezvoltare Internațională al Regatului Unit (DFID), Agence Francaise de Developpement (AFD) și a Parteneriatului NDC.
Planurile de investiții CSA identifică acțiunile concrete pe care guvernele le pot întreprinde pentru a stimula agricultura inteligentă din punct de vedere climatic, atât sub formă de oportunități de investiții, cât și de elaborare și punere în aplicare a politicilor. De asemenea, țările pot utiliza CSAIP pentru a-și informa actualizările NDC și planurile naționale de investiții în agricultură. De asemenea, acestea informează guvernul, partenerii de dezvoltare și sectorul privat cu privire la tehnologiile agricole promițătoare și inteligente din punct de vedere climatic, precum și la costurile asociate. În Zambia, de exemplu, CSAIP recomandă concentrarea asupra diversificării culturilor, horticulturii comerciale, agroforestieriei și infrastructurii pentru reducerea pierderilor după recoltare.