Ascultă Radio Antena Satelor Live

Programe de reziliență a sistemelor alimentare sprijinite de Banca Mondială

În mai 2022, Grupul Băncii Mondiale și Președinția G7 au convocat împreună Alianța globală pentru securitate alimentară, care își propune să catalizeze un răspuns imediat și concertat la criza mondială a foametei. Alianța a dezvoltat Tabloul de bord al securității alimentare și nutriționale globale, accesibil publicului, care oferă informații în timp util factorilor de decizie la nivel mondial și local pentru a contribui la îmbunătățirea coordonării răspunsului politic și financiar la criza alimentară.

Programe de reziliență a sistemelor alimentare sprijinite de Banca Mondială
Foto: Pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 10 August 2024, 16:17

Directorii FAO, FMI, Grupului Băncii Mondiale, PAM și OMC au publicat o a treia declarație comună la 8 februarie 2023. Declarația face apel la prevenirea agravării crizei de securitate alimentară și nutrițională, fiind necesare acțiuni urgente suplimentare pentru (i) salvarea punctelor critice ale foametei, (ii) facilitarea comerțului, îmbunătățirea funcționării piețelor și consolidarea rolului sectorului privat și (iii) reformarea și reorientarea subvențiilor dăunătoare cu o direcționare și o eficiență atente. Țările ar trebui să găsească un echilibru între intervențiile urgente pe termen scurt și eforturile de reziliență pe termen mai lung pe măsură ce răspund la criză.

Care au fost acțiunile concrete ale Băncii Mondiale?

Portofoliul de securitate alimentară și nutrițională acoperă în prezent 90 de țări. Acesta include atât intervenții pe termen scurt, cum ar fi extinderea protecției sociale, cât și reziliența pe termen mai lung, cum ar fi creșterea productivității și agricultura inteligentă din punct de vedere climatic. Se așteaptă ca 296 de milioane de persoane să beneficieze de intervențiile Băncii. Câteva exemple includ:

În Honduras, seria de proiecte privind competitivitatea rurală (COMRURAL II și III) urmărește să genereze oportunități de antreprenoriat și de ocupare a forței de muncă, promovând în același timp o strategie care ține seama de climă și de nutriție în lanțurile valorice agroalimentare. Până în prezent, de program beneficiază aproximativ 6 287 de mici producători rurali (dintre care 33 % sunt femei, 15 % tineri și 11 % indigeni) de cafea, legume, produse lactate, miere și alte produse de bază prin îmbunătățirea conexiunilor cu piața și adoptarea de tehnologii agricole îmbunătățite și a creat 6 678 de noi locuri de muncă.

În Honduras, Proiectul de securitate alimentară Corredor Seco (PROSASUR) vizează îmbunătățirea securității alimentare pentru gospodăriile rurale sărace și vulnerabile din Coridorul uscat al țării. Acest proiect a sprijinit 12 202 familii extrem de vulnerabile prin subproiecte agricole inteligente din punct de vedere nutrițional, planuri de securitate alimentară, planuri comunitare de nutriție și educație nutrițională și igienică. În cadrul populației beneficiare, 70 % dintre copiii sub cinci ani și mamele acestora au acum un scor de diversitate alimentară de cel puțin 4 (adică consumă cel puțin patru grupe de alimente).

Programul de reziliență a sistemelor alimentare pentru Africa de Est și de Sud, în valoare de 2,75 miliarde de dolari, ajută țările din Africa de Est și de Sud să crească reziliența sistemelor alimentare din regiune și capacitatea de a face față insecurității alimentare în creștere. Aflat în faza a treia, programul va îmbunătăți răspunsul interinstituțional la crizele alimentare și va stimula, de asemenea, eforturile pe termen mediu și lung pentru o producție agricolă rezistentă, dezvoltarea durabilă a resurselor naturale, extinderea accesului pe piață și o mai mare atenție acordată rezilienței sistemelor alimentare în elaborarea politicilor.

Un credit de 95 de milioane de dolari de la IDA pentru Proiectul de comercializare a agriculturii din Malawi (AGCOM) pentru a spori comercializarea anumitor produse din lanțul valoric agricol și pentru a oferi un răspuns imediat și eficient la o criză sau urgență eligibilă.

Subvenția IDA în valoare de 200 de milioane de dolari pentru Madagascar în vederea consolidării furnizării de servicii descentralizate, modernizării sistemului de alimentare cu apă, refacerii și protejării peisajelor și consolidării rezilienței sistemelor alimentare și de subzistență în regiunea „Grand Sud”, expusă la secetă.

Un credit în valoare de 60 de milioane de dolari pentru Proiectul de dezvoltare comunitară integrată, care lucrează cu refugiații și comunitățile gazdă din patru provincii nordice din Burundi pentru a îmbunătăți securitatea alimentară și nutrițională, a construi infrastructura socio-economică și a sprijini dezvoltarea microîntreprinderilor printr-o abordare participativă.

Proiectul de sprijin regional al Inițiativei pentru irigații din Sahel, în valoare de 175 de milioane de dolari, contribuie la consolidarea rezilienței și la creșterea productivității activităților agricole și pastorale în Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania, Niger și Senegal. Peste 130 000 de fermieri și membri ai comunităților pastorale beneficiază de inițiative mici și mijlocii de irigații. Proiectul construiește un portofoliu de proiecte bancabile de investiții în irigații de aproximativ 68 000 ha, în special în irigații la scară medie și mare în regiunea Sahel.

Prin intermediul proiectului „Răspuns de urgență în materie de securitate alimentară”, în valoare de 50 de milioane de dolari, 329 000 de mici fermieri din Republica Centrafricană au primit semințe, unelte agricole și formare în domeniul tehnicilor agricole și post-recoltă pentru a stimula producția agricolă și a deveni mai rezistenți la riscurile climatice și de conflict.

Proiectul de securitate alimentară de urgență din Guineea Bissau, în valoare de 15 milioane de dolari, contribuie la creșterea producției agricole și a accesului la alimente pentru familiile vulnerabile. Peste 72 000 de fermieri au primit semințe rezistente la secetă și cu randament ridicat, îngrășăminte, echipamente agricole și vaccinuri pentru animale pentru programul de vaccinare la nivel național. În plus, 8 000 de gospodării vulnerabile au primit transferuri de numerar pentru a achiziționa alimente și a combate insecuritatea alimentară.

Proiectul Accelerarea impactului cercetării CGIAR pentru Africa (AICCRA), în valoare de 60 de milioane de dolari, a ajuns la aproape 3 milioane de fermieri africani (39% femei) cu instrumente și servicii de informare esențiale pentru agricultura inteligentă din punct de vedere climatic, în parteneriat cu Consorțiul centrelor internaționale de cercetare agricolă (CGIAR). Aceste instrumente și servicii îi ajută pe agricultori să crească producția și să consolideze reziliența în fața crizei climatice. În Mali, studiile au arătat că agricultorii care au utilizat recomandările RiceAdvice susținute de AICCRA au obținut, în medie, o producție mai mare cu 0,9 tone pe hectar și un venit mai mare cu 320 USD pe hectar.

Programul de reziliență a sistemelor alimentare din Africa de Vest, în valoare de 766 de milioane de dolari, își propune să sporească gradul de pregătire împotriva insecurității alimentare și să îmbunătățească reziliența sistemelor alimentare din Africa de Vest. Programul sporește serviciile de consultanță digitală pentru agricultură și prevenirea și gestionarea crizelor alimentare, stimulând capacitatea de adaptare a actorilor din sistemul agricol și investind în integrarea pieței alimentare regionale și în comerț pentru a spori securitatea alimentară. O sumă suplimentară de 345 de milioane de dolari este în curs de pregătire pentru Senegal, Sierra Leone și Togo.

Un grant în valoare de 150 de milioane de dolari pentru faza a doua a Proiectului de răspuns și reziliență în materie de securitate alimentară în Yemen, care va contribui la abordarea insecurității alimentare, la consolidarea rezilienței și la protejarea mijloacelor de subzistență.

O finanțare suplimentară nerambursabilă de 50 de milioane de dolari pentru Tadjikistan, pentru a atenua impactul insecurității alimentare și nutriționale asupra gospodăriilor și pentru a spori reziliența generală a sectorului agricol.

Un proiect în valoare de 125 de milioane de dolari în Iordania vizează consolidarea dezvoltării sectorului agricol prin sporirea rezistenței sale la schimbările climatice, creșterea competitivității și a incluziunii și asigurarea securității alimentare pe termen mediu și lung.

Un proiect în valoare de 300 de milioane de dolari în Bolivia, care va contribui la creșterea securității alimentare, a accesului pe piață și a adoptării unor practici agricole inteligente din punct de vedere climatic.

Un împrumut în valoare de 315 milioane de dolari pentru a sprijini Ciadul, Ghana și Sierra Leone să își sporească gradul de pregătire împotriva insecurității alimentare și să îmbunătățească reziliența sistemelor lor alimentare.

Un proiect în valoare de 500 de milioane de dolari pentru sprijinirea securității alimentare de urgență și a rezilienței, pentru a sprijini eforturile Egiptului de a se asigura că gospodăriile sărace și vulnerabile au acces neîntrerupt la pâine, pentru a contribui la consolidarea rezilienței țării la crizele alimentare și pentru a sprijini reformele care vor contribui la îmbunătățirea rezultatelor nutriționale.

Un împrumut în valoare de 130 de milioane de dolari pentru Tunisia, menit să diminueze impactul războiului din Ucraina prin finanțarea importurilor vitale de grâu moale și prin acordarea de sprijin de urgență pentru acoperirea importurilor de orz pentru producția de lactate și de semințe pentru micii fermieri pentru următorul sezon de însămânțare.

Forumul Mondial al Alimentației: Inovarea incluzivă este în centrul atenției la SIF 2024
Agricultura in lume 30 Octombrie 2024, 16:07

Forumul Mondial al Alimentației: Inovarea incluzivă este în centrul atenției la SIF 2024

Forumul pentru știință și inovare discută despre cum să pună tehnologia de ultimă oră la dispoziția tuturor fermierilor.

Forumul Mondial al Alimentației: Inovarea incluzivă este în centrul atenției la SIF 2024
Viticultorii germani se confruntă cu o recoltă minimă de struguri, cea mai mică din ultimii ani
Agricultura in lume 25 Octombrie 2024, 12:48

Viticultorii germani se confruntă cu o recoltă minimă de struguri, cea mai mică din ultimii ani

Viticultorii germani estimează că recolta de struguri din acest an va fi cea mai mică de după 2017, cu aproximativ 7,9...

Viticultorii germani se confruntă cu o recoltă minimă de struguri, cea mai mică din ultimii ani
Noua epidemie de variolă ovină se extinde alarmant în Grecia
Agricultura in lume 23 Octombrie 2024, 17:05

Noua epidemie de variolă ovină se extinde alarmant în Grecia

Grecia se confruntă cu o nouă ameninţare epidemiologică serioasă, după ce au fost înregistrate focare de variolă ovină în...

Noua epidemie de variolă ovină se extinde alarmant în Grecia
Agricultura in lume 09 Octombrie 2024, 16:50

Plante ciudate, care par venite din spațiu

Plante cu forme şi fructe bizare, care se deosebesc totodată printr-o varietate de proprietăţi, se regăsesc în colecţia...

Plante ciudate, care par venite din spațiu
Agricultura europeană afectată de scăderi de prețuri în trimestrul doi din 2024
Agricultura in lume 26 Septembrie 2024, 13:40

Agricultura europeană afectată de scăderi de prețuri în trimestrul doi din 2024

Preţurile produselor agricole în Uniunea Europeană (UE) au scăzut în trimestrul doi din 2024, comparativ cu perioada similară...

Agricultura europeană afectată de scăderi de prețuri în trimestrul doi din 2024
Agricultura in lume 21 Septembrie 2024, 18:51

Acțiunile UE pentru a răspunde preocupărilor agricultorilor europeni

Comisia Europeană a ascultat cu atenție preocupările exprimate de agricultori și de țările UE și a depus eforturi susținute...

Acțiunile UE pentru a răspunde preocupărilor agricultorilor europeni
Agricultura in lume 20 Septembrie 2024, 18:48

Dialog strategic privind viitorul agriculturii UE

Lansat în ianuarie 2024, Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE este un nou forum care își propune să contureze...

Dialog strategic privind viitorul agriculturii UE
Agricultura in lume 17 Septembrie 2024, 18:35

Observatorul lanțului agroalimentar al UE și transparența în lanțul alimentar

Observatorul lanțului agroalimentar al UE (AFCO) a avut prima sa reuniune miercuri, 17 iulie. Obiectivul său este de a...

Observatorul lanțului agroalimentar al UE și transparența în lanțul alimentar