Sistemele și circuite alimentare sănătoase, durabile și incluzive
Sistemele alimentare sănătoase, durabile și incluzive sunt esențiale pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare ale lumii. Dezvoltarea agriculturii este unul dintre cele mai puternice instrumente de a pune capăt sărăciei extreme, de a stimula prosperitatea comună și de a hrăni aproximativ 9,7 miliarde de oameni până în 2050.
Articol de Simona Lazăr, 07 August 2023, 10:55
Creșterea sectorului agricol este de două până la patru ori mai eficientă în creșterea veniturilor celor mai săraci, comparativ cu alte sectoare. .
Agricultura este, de asemenea, crucială pentru creșterea economică: reprezentând 4% din produsul intern brut (PIB) global și, în unele țări cel mai puțin în curs de dezvoltare, poate reprezenta mai mult de 25% din PIB.
Dar creșterea determinată de agricultură, reducerea sărăciei și securitatea alimentară sunt în pericol: șocuri multiple – de la perturbări legate de COVID-19 la vreme extremă, dăunători și conflicte – au un impact asupra sistemelor alimentare, ducând la creșterea prețurilor la alimente și la creșterea foametei. Invazia Ucrainei de către Rusia a accelerat o criză alimentară globală care duce alte milioane de oameni în sărăcie extremă, iar aproximativ 205 milioane de oameni din 45 de țări au atât de puțină hrană încât viața lor este în pericol.
Impactul tot mai mare al schimbărilor climatice ar putea reduce și mai mult randamentul culturilor, în special în regiunile cu cea mai mare insecuritate alimentară din lume. În același timp, sistemele noastre alimentare sunt responsabile pentru aproximativ 30% din emisiile de gaze cu efect de seră.
Sistemele alimentare actuale amenință, de asemenea, sănătatea oamenilor și a planetei și generează niveluri nesustenabile de poluare și deșeuri. O treime din alimentele produse la nivel global sunt fie pierdute, fie risipite. Abordarea pierderii și risipei de alimente este esențială pentru îmbunătățirea securității alimentare și nutriționale, precum și pentru a ajuta la îndeplinirea obiectivelor climatice și pentru a reduce stresul asupra mediului.
Riscurile asociate cu dietele sărace sunt, de asemenea, principala cauză de deces la nivel mondial. Milioane de oameni fie nu mănâncă suficient, fie mănâncă tipuri greșite de alimente, ceea ce duce la o povară dublă de malnutriție care poate duce la boli și crize de sănătate. Insecuritatea alimentară poate înrăutăți calitatea dietei și poate crește riscul apariției diferitelor forme de malnutriție, ceea ce poate duce la subnutriție, precum și la supraponderalitate și obezitate. Se estimează că aproximativ 3 miliarde de oameni din lume nu își pot permite o dietă sănătoasă.