Situația alimentară mondială. Raportul FAO privind oferta și cererea de cereale
Raportul privind oferta și cererea de cereale oferă o perspectivă actualizată a pieței mondiale a cerealelor. Buletinul lunar este completat de o evaluare detaliată a producției de cereale, precum și a condițiilor cererii și ofertei pe țară/regiune în Buletinul trimestrial Perspectivele culturilor și situația alimentară.
Articol de Simona Lazăr, 02 August 2024, 10:15
Analize mai aprofundate ale piețelor mondiale ale cerealelor, precum și ale altor produse alimentare importante, sunt publicate bianual în Food Outlook.
Datele lunare de publicare pentru 2024 (provizorii): 2 februarie, 8 martie, 5 aprilie, 3 mai, 7 iunie, 5 iulie, 6 septembrie, 4 octombrie, 8 noiembrie, 6 decembrie.
Prognoza privind producția mondială de cereale pentru 2024 a crescut și va depăși acum nivelul din 2023
Cea mai recentă prognoză FAO privind producția mondială de cereale în 2024 a fost majorată cu 7,9 milioane de tone (0,3%) în luna iulie și este acum stabilită la 2 854 milioane de tone, în creștere cu o fracțiune față de 2023 și marcând un nou maxim istoric. Creșterea lunară reflectă îmbunătățirea perspectivelor pentru cerealele secundare, cu o creștere a previziunilor privind producția mondială cu 0,4%, la 1 530 de milioane de tone, și pentru grâu, cu o creștere a producției așteptate cu 0,3%, la 789 de milioane de tone, comparativ cu previziunile din iunie. Perspectivele îmbunătățite pentru cerealele secundare se bazează în mare parte pe așteptările mai bune privind producția de porumb în Argentina și Brazilia. Previziunile privind randamentul în cele două țări sunt majorate moderat în această lună, reflectând condițiile meteorologice mai favorabile după condițiile variabile din lunile precedente. Cu toate acestea, se anticipează că producția Braziliei va fi în continuare mult sub recordul din 2023. Previziunile pentru producția de porumb sunt, de asemenea, îmbunătățite pentru Turcia și Ucraina. Aceste revizuiri în creștere depășesc cu mult revizuirea în scădere a previziunilor privind producția de porumb pentru Indonezia și mai multe țări din Africa de Sud, unde seceta a redus randamentele, precum și pentru Pakistan, din cauza prețurilor scăzute și a cererii reduse de furaje din sectorul zootehnic, care ar trebui să conducă la o reducere a plantațiilor. Producția mondială de grâu a fost, de asemenea, revizuită în creștere, în principal pe baza perspectivelor mai bune în Asia, în special în Pakistan, unde este probabil să se înregistreze o producție record de grâu. Condițiile meteorologice nefavorabile din principalele zone producătoare de grâu din Federația Rusă au dus la o reducere considerabilă a previziunilor de producție, temperând creșterea perspectivelor globale din această lună. Previziunile FAO privind producția mondială de orez în sezonul 2024/25 au suferit doar ajustări minore din iunie. Acestea continuă să indice că producția mondială de orez ar putea crește cu încă 0,9% în noul sezon, pentru a atinge un nou vârf de 535,1 milioane de tone (pe bază prelucrată).
Previziunile privind utilizarea mondială a cerealelor în 2024/25 se situează la 2 856 de milioane de tone, în creștere marginală (cu 5,4 milioane de tone sau 0,2 %) față de iunie și cu 13,6 milioane de tone sau 0,5 % mai mare decât în 2023/24. Utilizarea globală a cerealelor grosiere în 2024/25 a fost majorată cu 3,7 milioane de tone, ca urmare a creșterii preconizate a utilizării porumbului și orzului în hrana animalelor și în alte scopuri, precum și a creșterii consumului alimentar de sorg. Această revizuire în creștere a previziunilor privind utilizarea mondială a cerealelor secundare la 1 529 de milioane de tone, cu 0,8 % mai mult decât în 2023/24. Utilizarea mondială a grâului în 2024/25 a fost, de asemenea, revizuită în creștere în această lună, cu 1,5 milioane de tone, datorită creșterii utilizării în Pakistan, susținută de o producție internă anticipată mai mare. În pofida acestei creșteri, utilizarea mondială a grâului este în continuare considerată în scădere în 2024/25 cu 0,7 % față de nivelul din 2023/24. Utilizarea mondială a orezului în 2024/25 este încă prognozată să crească cu 1,2% de la an la an pentru a atinge un nivel record de 531,5 milioane de tone. Se preconizează că această creștere va fi determinată de componenta de utilizare alimentară, care ar putea duce la o creștere anuală de 0,5% a consumului mondial de orez pe cap de locuitor, până la aproximativ 53 de kilograme.
La 894 de milioane de tone, previziunile FAO privind stocurile mondiale de cereale până la încheierea sezonului în 2025 au fost reduse cu 2,9 milioane de tone față de luna precedentă, dar așteptările indică în continuare o creștere de 1,3 % a stocurilor față de nivelurile inițiale. Conform noilor previziuni, raportul stocuri globale de cereale/utilizare în 2024/25 ar rămâne aproape neschimbat față de sezonul trecut, la 30,8 %, indicând în continuare perspective adecvate de aprovizionare în noul sezon. Revizuirea în scădere din această lună reflectă în mare parte o reducere cu 4,3 milioane de tone a previziunilor privind stocurile mondiale de cereale grosiere, atribuită în principal estimărilor mai scăzute privind stocurile de porumb din Brazilia și Ucraina. În ciuda revizuirii în scădere, stocurile mondiale de cereale grosiere ar trebui să crească în 2024/25, ajungând la 381 de milioane de tone, cu 2,8 % peste nivelul lor inițial. În schimb, previziunile privind stocurile mondiale de grâu au fost majorate luna aceasta cu 1,6 milioane de tone, ajungând la 308 milioane de tone, dar indică în continuare o scădere de 1,4 % față de nivelurile inițiale. Cea mai mare parte a revizuirii în scădere din această lună a stocurilor mondiale de grâu se datorează reducerii previziunilor privind stocurile de grâu ale Federației Ruse, din cauza unei recolte anticipate mai mici. Stocurile mondiale de orez la sfârșitul anilor de comercializare 2024/25 sunt estimate la 204,9 milioane de tone, puțin modificate față de așteptările din iunie și cu 2,7 % peste nivelul lor record de deschidere, în mare parte datorită acumulărilor prevăzute în China (continentală) și India și, într-o mai mică măsură, în Brazilia și Thailanda.
Previziunile FAO pentru comerțul internațional cu cereale totale în 2024/25 rămân neschimbate față de iunie, la 481 de milioane de tone, reprezentând o scădere de 3,0 % față de nivelul din 2023/24. Stabilite la 231 de milioane de tone, previziunile privind comerțul mondial cu cereale secundare în 2024/25 (iulie/iunie) au fost majorate marginal (cu 0,9 milioane de tone) față de luna trecută, dar indică în continuare un declin de 3,9 % față de nivelul din sezonul precedent. Deși perspectivele ușor mai bune de export de porumb ale Ucrainei și importurile mai mari de porumb ale Chinei au ridicat previziunile globale cu 1,0 milioane de tone, comerțul mondial cu porumb va scădea în continuare cu 4,4% față de nivelul din 2023/24. Previziunile privind comerțul mondial cu orz și sorg în 2024/25 (iulie/iunie) sunt ambele neschimbate față de iunie, comerțul cu orz urmând să înregistreze o scădere de 3,9 %, în timp ce comerțul mondial cu sorg ar urma să crească cu 6,4 %. Previziunile privind comerțul mondial cu grâu în 2024/25 (iulie/iunie) au fost reduse marginal (cu 0,9 milioane de tone) față de previziunile anterioare, adâncind și mai mult contracția preconizată față de sezonul trecut la 3,7 %. Revizuirea în scădere din această lună reflectă o reducere a previziunilor de export pentru Federația Rusă, în conformitate cu reducerea previziunilor de producție ale acesteia. Vânzările ușor mai mari prevăzute pentru alți mari exportatori de grâu, inclusiv Kazahstan și Ucraina, au compensat reducerea la export. În ceea ce privește importurile, achizițiile au fost reduse pentru Turcia, ca urmare a suspendării temporare a importurilor de grâu de la 21 iunie până la 15 octombrie, precum și pentru India, pe baza anunțului recent al guvernului conform căruia taxa de import va rămâne în vigoare, nivelul stocurilor din țară fiind considerat adecvat. Cu toate acestea, aceste retrogradări sunt parțial compensate de creșterea importurilor de grâu prevăzute pentru China și Uniunea Europeană. Comerțul internațional cu orez în 2024 (ianuarie-decembrie) este estimat la 51,1 milioane de tone, în ușoară scădere față de previziunile din iunie, în mare parte din cauza unor previziuni de import mai pasive pentru China (continentală), unde achizițiile de orez sunt acum considerate la cel mai scăzut nivel din ultimii treisprezece ani. La nivelul previziunilor revizuite, fluxurile globale de orez s-ar situa cu 3,4 % sub nivelul deja redus din 2023 și la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani.