Standarde care protejează lanțul global de aprovizionare cu alimente
Construirea și menținerea unui lanț de aprovizionare transparent este necesară pentru a menține integritatea produselor, asigurându-se că întreprinderile pot minimiza și gestiona eficient riscurile potențiale.
15 Februarie 2023, 13:34
Astfel de riscuri ar putea fi contaminarea, etichetarea greșită sau retragerile.
Vizibilitatea de la capăt la capăt este vitală pentru controlul organizațional, eficiența îmbunătățită a producției, costurile reduse și o durabilitate mai bună. De asemenea, este esențial pentru construirea încrederii în reputație. În ciuda tuturor acestor lucruri, natura fragmentată a lanțurilor moderne de aprovizionare face adesea acest lucru dificil.
Lipsa trasabilității în lanțul de aprovizionare cu alimente provoacă lacune în siguranță care vă pot expune afacerea și consumatorii la riscuri inutile. Consecințele pot fi grave: un focar de boală alimentară accidentală poate însemna pierderi financiare semnificative, deteriorare permanentă a reputației și chiar eșec în afaceri.
Dar mai mult decât atât, alimentele nesigure amenință sănătatea și viața umană. Se estimează că 600 de milioane de oameni din lume se îmbolnăvesc în fiecare an după ce au consumat alimente contaminate și ca urmare mor 420.000. Pe măsură ce rețelele continuă să se extindă și să se extindă peste granițele internaționale, costurile umane și economice ale unui lanț de aprovizionare cu alimente fragile pur și simplu nu pot fi ignorate.
Indiferent de dimensiunea sau complexitatea lor, fiecare organizație din lanțul alimentar are responsabilitatea de a-și consolida sistemele de trasabilitate și de a livra consumatorilor produse sigure. Standardele internaționale pot ajuta la reducerea expunerii la risc și la îmbunătățirea performanței, asigurând conformitatea cu liniile directoare și reglementările de-a lungul întregului lanț.
Dintre sutele de standarde ISO legate de alimente, seria ISO 22000 se ocupă direct de siguranța alimentară în lanțul de aprovizionare. Combină comunicarea, managementul sistemului și controlul pericolelor pentru a ajuta la eliminarea potențialelor verigi slabe din lanț.
Prin dezvoltarea unui sistem eficient de management al siguranței alimentelor (FSMS) care promovează proceduri de lucru armonizate, siguranța alimentară este îmbunătățită, comunicațiile sunt eficientizate și riscul oricăror erori sau neînțelegeri este redus. Certificarea demonstrează, de asemenea, conformitatea, sporind încrederea clienților și a părților interesate în capacitatea organizației dumneavoastră de a furniza produse sigure în mod constant.
În plus, ISO 22000 este strâns aliniat cu cerințele ISO 9001 pentru managementul calității. Integrarea celor două oferă beneficii suplimentare, introducând o cultură a îmbunătățirii continue.
Dincolo de aceasta, ISO 22003 definește regulile aplicabile pentru auditul și certificarea FSMS. Dezvoltat pentru a fi utilizat de către organismele de certificare care auditează sistemele de management al siguranței alimentelor, utilizarea sa asigură în continuare că produsele alimentare de care se bucură consumatorii sunt sigure.
Între timp, ISO 22005 stabilește principii și cerințe pentru proiectarea și implementarea unui sistem de trasabilitate a alimentelor. Acest lucru ajută la menținerea vizibilității în timpul producției, procesării, distribuției și manipulării alimentelor, de la producție până la consum. Un astfel de sistem ajută, de asemenea, procesele de retragere sau retragere a produselor.
Pericolele pentru siguranța alimentelor sunt prezente în fiecare etapă a lanțului de producție alimentară, ceea ce face ca eforturile de control riguroase să fie cele mai importante. În afara seriei ISO 22000, companiile ar trebui să se uite la ISO 28000, care specifică cerințele pentru un sistem de management al securității pentru a asigura siguranța de-a lungul lanțului. Puteți utiliza ISO 28000 pentru a construi răspunsuri la risc pre-planificate pentru a ajuta la atenuarea impactului anumitor scenarii în cazul în care acestea apar, îmbunătățind reziliența lanțului dvs. de aprovizionare.
Pentru a spori și mai mult securitatea alimentară și pentru a vă apăra produsele de atacuri specifice și deliberate, cum ar fi extorcarea de bani, criminalitatea cibernetică și falsificarea motivată din punct de vedere economic, afacerea dvs. poate utiliza PAS 96. Această specificație oferă îndrumări practice despre cum să evitați și să atenuați amenințările folosind o metodologie de gestionare a riscurilor cunoscută sub numele de Evaluarea amenințării punctelor critice de control (TACCP). Demonstrează în continuare un angajament solid față de siguranța alimentară, întărirea integrității mărcii dvs. și creșterea loialității clienților.
Siguranța și securitatea vor fi întotdeauna de cea mai mare importanță în aprovizionarea globală cu alimente și fiecare parte are propriile sale responsabilități. Pe măsură ce lanțurile de aprovizionare cresc în complexitate și dimensiune, o abordare bazată pe standarde este cea mai bună modalitate de a gestiona în mod inteligent și de a îmbunătăți trasabilitatea, construind o rețea protejată de încredere și încredere.