Stimularea dezvoltării de soluții inovatoare pentru păduri
The Future Forest Initiative, conferința privind inovarea pentru viitorul pădurilor a fost un pre-eveniment al conferinței anuale Forum pentru viitorul agriculturii din 2023.
Articol de Simona Lazăr, 01 Septembrie 2023, 11:45
Future Forest Initiative (FFI), primul hub de inovare pentru păduri și climă din Europa, a organizat prima sa conferință la Bruxelles pe 27 martie. Platforma își propune să stimuleze dezvoltarea de soluții inovatoare și durabile pentru pădure în vremuri de schimbări climatice.
Creat în 2022 în Blankenburg (Harz), Germania, European Innovation Hub combină puterea inovatoare a startup-urilor, know-how științific și valorile empirice ale economiei stabilite din toată Europa. Acesta sprijină antreprenorii în dezvoltarea soluțiilor lor, până când ajung pe piață. Evenimentele internaționale participative, cum ar fi Forumul anual Future Forest și primul accelerator de startup pentru păduri din Europa sunt două elemente cheie ale sprijinului oferit de FFI. Un fond de investiții pentru startup-uri și un institut care converg diferite specialități pentru a ușura dezvoltarea de noi proiecte sunt în construcție.
Conferința de la Bruxelles a fost posibilă prin sprijinul Landwirtschaftliche Rentenbank, un partener puternic al FFI încă de la început. Caspar von Alvens-Leben, ofițer pentru inovare și strategie în agricultură și silvicultură la bancă, a explicat în discursul său de deschidere rolul instituției ca susținător financiar și consultativ pentru agrobusiness și zonele rurale din Germania. Pe lângă promovarea agriculturii și silviculturii, precum și a întregii alimente
lanțul valoric, banca sprijină, de asemenea, energiile regenerabile și bioeconomia. Rentenbank este prima bancă de dezvoltare pentru zonele rurale din Germania.
Humberto Delgado Rosa, director pentru biodiversitate la DG Mediu, a ținut discursul principal și a expus punctele de vedere și obiectivele Comisiei Europene cu privire la noul cadru uniform pe care îl construiește pentru statele membre. Le va permite să monitorizeze starea de sănătate a pădurilor lor într-o manieră consecventă. Copernicus ar putea fi folosit pentru a automatiza această supraveghere. Noul cadru al UE pentru monitorizarea pădurilor și planurile strategice ar putea permite, de asemenea, un nou venit pentru proprietarii de terenuri, datorită unei strategii de recompensare (monetarizare) pentru a sprijini/îmbunătăți serviciile ecosistemice ale naturii. Pentru a ilustra potențialul, dl ROSA a amintit că investiția de 1 euro în refacerea naturii aduce beneficii de 8 euro printr-o îmbunătățire a serviciilor ecosistemice.
Pentru a sublinia nevoia de soluții practice inovatoare în sectorul forestier, Gabriel von dem Bussche a discutat despre situația proprietății familiei sale. El a explicat criza cu care se confruntă proprietarii privați de terenuri din cauza efectelor schimbărilor climatice asupra terenurilor lor. Gabriel, un antreprenor bazat pe soluții, a decis să analizeze beneficiile noilor metode și tehnologii dezvoltate de startup-uri pentru replantarea, gestionarea și adaptarea pădurilor. Prin urmare, a intrat în FFI-Comunitatea.
Conferința s-a încheiat cu trei startup-uri din FFI-Community care au oferit exemple practice de soluții inovatoare care sprijină proprietarii de terenuri și pădure: Breeze Technologies a dezvoltat un sistem de avertizare timpurie pentru incendii forestiere. Tree.ly oferă o platformă care generează credite de carbon din proiectele de reîmpădurire a pădurilor din Europa, iar Live EO oferă un sistem automat de monitorizare a terenurilor prin supraveghere prin satelit susținut de inteligență artificială.
Participanții au fost încântați de dinamica resimțită în timpul conferinței. Acest „spirit de creație” pozitiv este tipic pentru evenimentele FFI, atrăgând o mulțime care este condusă de soluții.
FFI a fost recunoscător pentru oportunitatea oferită de Organizația Europeană a Proprietărilor (ELO) și Forumul pentru viitorul agriculturii de a-și prezenta structura și obiectivele, precum și câteva dintre startup-urile pe care le sprijină. FFI așteaptă acum a doua ediție, pe 25 martie 2024, pentru a prezenta multe alte soluții inovatoare pentru păduri. Următorul mare eveniment FFI va fi forumul său pe 8 și 9 septembrie 2023 la Castelul Blankenburg (Harz) din Germania. Acolo, startup-urile își vor prezenta soluțiile practice, iar cei peste 300 de participanți vor primi oportunitatea de a-și prezenta propriile provocări și proiecte în cadrul atelierelor. De asemenea, este locul ideal pentru a găsi parteneri și finanțare, precum și pentru a întâlni proprietari de păduri și oameni de știință.