Stupi robotici pentru conservarea albinelor
Într-un kibbutz din Galileea, un start-up israelian construieşte stupi robotici care monitorizează albinele 24 de ore din 24 şi reduc mortalitatea acestor polenizatori esenţiali, garanţi ai securităţii alimentare, relatează miercuri AFP.
18 Mai 2022, 14:04
'Aici sunt două milioane de albine', a declarat Shlomki Frankin intrând într-un container alb de 12 metri pătraţi, plasat în mijlocul câmpurilor de avocado din kibbutzul Bet Haemek, în nordul Israelului.
Containerul numit 'Beehome' (casa albinelor, în engleză) poate adăposti 24 de stupi, a explicat pentru AFP apicultorul în vârstă de 41 de ani, care purta o pălărie cu plasă pentru a se proteja de eventuale înţepături.
Aceste case pentru albine funcţionează ca nişte stupi obişnuiţi din lemn, cu excepţia faptului că sunt conduse de un robot plasat în interior, ce monitorizează aceste insecte, le controlează habitatul şi le oferă îngrijire, a spus Frankin, care lucrează pentru compania Beewise, creatoarea unui mega-stup.
Venit într-o vizită de control, el a inspectat aparatul electric care se deplasează în centrul recipientului zumzăitor şi a scos o ramă de miere pe care se aflau îngrămădite albinele.
Inteligenţă artificială
'Robotul este echipat cu senzori care îi permit să ştie ce se întâmplă în cadre', a declarat pentru AFP Netaly Harari, directoare de operaţiuni în cadrul Beewise.
'Datorită inteligenţei artificiale, software-ul nostru ştie de ce au nevoie albinele', a spus ea în atelierul în care sunt asamblaţi stupii mari de metal.
Robotul poate să distribuie automat zahăr, apă şi medicamente.
În cazul unei probleme, el alertează apicultorul printr-o aplicaţie. Acesta din urmă poate interveni apoi de la distanţă, de pe computerul său, şi se poate deplasa acolo dacă acest lucru este necesar.
Mega-stupul, care funcţionează cu energie solară, poate, de asemenea, să regleze temperatura, să elimine neplăcerile şi chiar să extragă mierea, datorită unei centrifuge integrate, a explicat Netaly Harari.
Start-up-ul va produce pentru prima dată miere începând de la sfârşitul lunii mai, 'prima miere din lume realizată cu inteligenţă artificială', a spus entuziasmată Harari.
Pentru Shlomki Frankin, 'robotul este un instrument destinat apicultorului, însă nu îl înlocuieşte'.
'Pot face o mulţime de sarcini simple de la distanţă, cum ar fi extinderea stupului sau micşorarea lui (...) sau las robotul să facă asta în timp ce eu mă concentrez la alte sarcini', a spus el adăugând să 'se economiseşte mult timp'.
O sută dintre aceşti stupi robotici au fost deja amplasaţi în Israel şi o duzină în Statele Unite.
Beewise intenţionează să intre pe piaţa europeană în doi ani.
În aprilie, start-up-ul creat în 2018, care are peste 100 de angajaţi, a strâns investiţii de circa 76 de milioane de euro pentru a-şi dezvolta exporturile.
Foto: pixabay