Ucraina vrea să majoreze exporturile de cereale după ce Polonia a relaxat procedurile vamale
Polonia va simplifica controalele veterinare şi va creşte numărul de inspectori, în încercarea de a stimula exporturile de cereale ucrainene via teritoriul său, a declarat ministrul Agriculturii din Ucraina, Mykola Solskiy, după semnarea unui acord bilateral, transmite Reuters.
17 Mai 2022, 09:25
În condiţiile în care porturile ucrainene sunt blocate de invazia rusească care a început în februarie, Ucraina, un important cultivator şi exportator mondial de cereale, este obligată să îşi livreze produsele via graniţele de vest, bazându-se pe capacitatea limitată a căilor sale ferate şi pe micile porturi de la Dunăre.
Traderii şi oficialii spun că procedurile vamale şi numărul mic de inspectori polonezi limitează cantităţile de cereale ucrainene care trec graniţa în Polonia.
'Măsurile preconizate vor simplifica semnificativ trecerea graniţei pentru bunurile noastre şi vor creşte volumul exporturilor, ceea ce este prioritatea Ministerului', a declarat Mykola Solskiy într-un comunicat de presă publicat luni seara.
În primele zece zile ale lunii mai, exporturile de cereale ale Ucrainei s-au redus la jumătate, până la aproximativ 300.000 de tone, de la 667.000 de tone în perioada similară a anului trecut. Comparativ, înaintea invaziei ruseşti, Ucraina exporta în fiecare lună până la şase milioane de tone de cereale.
Cifrele oficiale publicate săptămâna trecută arată că de la debutul sezonului agricol curent, care acoperă perioada între luna iulie 2021 şi luna iunie 2022, Ucraina a exportat o cantitate de 46,17 milioane de tone de cereale, faţă de 39,65 milioane de tone în sezonul agricol anterior.
Tot conform cifrelor oficiale, în luna aprilie 2022, o cantitate de 3,5 milioane de tone de marfă au fost transportate pe calea ferată peste graniţele de vest ale Ucrainei.
Operatorii feroviari pun la punct terminale la graniţă pentru a gestiona mărfurile ucrainene, precum şi pentru transbordarea mărfurilor din vagoanele de cale ferată cu ecartament mai larg spre cele cu ecartament normal şi viceversa.
Foto: pixabay