UE obține acces pe piața SUA pentru anumite plante
Producătorii de anumite plante din 21 de state membre ale UE vor putea în curând să exporte în Statele Unite, datorită eforturilor Comisiei Europene de a negocia eliminarea restricțiilor de import din SUA.
Articol de Simona Lazăr, 01 Iulie 2024, 17:19
La 12 iunie 2024, după mai mulți ani de discuții, SUA au publicat avizul final de recunoaștere a statutului de "țară liberă" pentru 21 de state membre ale UE în ceea ce privește doi dăunători ai plantelor: gândacul asiatic cu coarne lungi (ALB) și gândacul cu coarne lungi al citricelor (CLB). Acest rezultat pozitiv este rezultatul unui angajament lung și detaliat cu SUA, care a inclus solicitări din partea vicepreședintelui executiv al Comisiei, Valdis Dombrovskis, pentru ridicarea acestei restricții comerciale.
Eliminarea acestei bariere comerciale aduce beneficii în diferite moduri celor 21 de state membre în cauză. Belgia, Danemarca și Țările de Jos, care anterior erau autorizate să exporte numai plante pentru plantare cu un diametru al tulpinii mai mic de 10 mm, pot exporta acum plante pentru plantare fără restricții. Celelalte 18 state membre pot, de asemenea, să solicite acum exportul anumitor plante pentru plantare care pot beneficia de condiția de facilitare a comerțului.
Acest lucru subliniază eforturile de cooperare dintre UE și SUA pentru a asigura siguranța și calitatea produselor agricole comercializate.
Comisia continuă să colaboreze cu SUA în ceea ce privește cererea UE de recunoaștere a statutului de "țară liberă" pentru Finlanda și Austria și a statutului de "zonă liberă de dăunători" pentru celelalte patru state membre ale UE - Croația, Franța, Germania și Italia.
În 2013, un ordin federal american a clasificat UE ca fiind afectată de ALB și CLB, în ciuda faptului că acești dăunători sunt absenți în majoritatea statelor membre ale UE și se află sub control și reglementare oficială în UE. Începând din 2012, UE a solicitat în mod regulat în cadrul grupului de lucru comun UE-SUA privind sănătatea plantelor ca SUA să ridice această barieră comercială și să recunoască acele state membre ale UE ca fiind libere de acești dăunători, precum și să recunoască zonele libere de dăunători bine delimitate și reglementate din UE.
În 2023, UE a exportat în SUA plante vii în valoare de peste 36 de milioane EUR, o cifră care se preconizează că va crește substanțial acum că SUA au ridicat restricțiile menționate anterior.