Un viitor pentru fermele piscicole
A mânca pește este una dintre marile plăceri ale vieții. La Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), cu prezență în două treimi din toate țările, știm ce va ajunge pe platoul lumii. Dar care este viitorul fermelor piscicole?
Articol de Simona Lazăr, 07 Martie 2023, 12:18
Nevoia de a împărtăși o parte din acea bogăție culinară a fost un motiv suficient pentru a aduce acest volum la viață. Dar nu a fost singurul.
A găti „în context”
Majoritatea preparatelor pe care le prezentăm sunt rețete „naționale” sau populare, smulse din gastronomia care este suma experienței casnice. Majoritatea au fost colectate local de personalul nostru; adesea, este tariful cu care au crescut, sau versiuni ale acestuia. Cu toate acestea, veți găsi și o selecție de feluri de mâncare inventate pentru noi de bucătari celebri, în mâinile cărora tradiția națională este reimaginată.
Pentru fiecare specie de pește prezentată, am căutat să oferim mai mult context decât oferă în mod obișnuit cărțile de bucate - cultural, istoric sau de mediu și care abordează chestiuni de economie și comerț. Mâncarea în vremurile noastre este, la urma urmei, o formă de conștientizare mondială, la fel de mult ca o chestiune de simplă întreținere. Și, în timp ce majoritatea cărților de bucate încep cu peștele așezat pe blatul din bucătărie, a noastră începe de la taraba de pește – și chiar sub apă – cu sfaturi despre măsurarea mărfurilor și evitarea fenomenului comun care este braconarea peștelui.
Pești împotriva foametei, sărăciei și malnutriției
„Ideea este aceasta: noi, cei de la FAO, credem că consumul de pește nu este doar plăcut, ci este expresia unei conștiințe civice globale. Această carte apare în Anul Internațional al Pescuitului Artizanal și al Acvaculturii – indiciul nostru pentru a sărbători contribuțiile pescarilor, crescătorilor de pește și lucrătorilor din pește; să-și susțină pregătirea pentru creșterea eficienței; pentru a le conecta la piețe – care v-ar include pe dumneavoastră, cititorii noștri; și să-i ajute nu doar să supraviețuiască, ci și să prospere. Ici și colo pe parcursul acestei cărți, vă vom spune ce face FAO pe aceste fronturi”, scriu redactorii cărții de bucate FAO cu preparate din pește.
Dar există un punct și mai larg. În conformitate cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD), lumea s-a angajat să pună capăt foametei și malnutriției în toate formele sale până în 2030. Aruncă conflicte și instabilitate renaște, efectele pandemiei de COVID-19 și voința politică slabă, iar termenul limită este foarte mult în îndoială. În 2021, până la 828 de milioane de oameni erau subnutriți. Trei miliarde de oameni nu și-ar putea permite cea mai modestă masă sănătoasă.
În acest context, peștele oferă o cincime din aportul zilnic de proteine animale pentru aproape jumătate din populația lumii – și o proporție și mai mare dacă luăm în considerare doar proteinele animale de înaltă calitate sau micronutrienții necesari pentru diete diversificate. Cu alte cuvinte, peștele poate să nu fie suficient pentru a asigura securitatea alimentară globală, dar nu va exista securitate alimentară globală fără pește. Fiecare bucată de pește din farfuria unui adult este o lovitură pentru foamea globală. Fiecare masă școlară care conține pește este un câștig împotriva malnutriției copiilor. A mânca pește nu înseamnă doar a întări mijloacele de trai, ci înseamnă a lua parte la una dintre cele mai vitale resurse ale lumii.
Urgența: managementul resurselor
Dar dacă ne vei ierta un oximoron, resursele trebuie să fie hrănite fără milă. Un alt ODD pentru 2030 ne îndeamnă să conservăm viața sub apă și să utilizăm în mod durabil resursele marine. Așa cum stau lucrurile, o treime dintre acestea sunt recoltate la niveluri nesustenabile din punct de vedere biologic. Secțiuni mari ale oceanelor și mărilor noastre sunt prost guvernate. Practicile criminale persistă.
În mod încurajator, însă, conservarea s-a strecurat pe ordinea de zi. Conferința Oceanului ONU din acest an de la Lisabona a fost o șansă de a ne confrunta cu pierderea dramatică a biodiversității marine cauzată de schimbările climatice. Un tratat pentru a pune capăt subvențiilor dăunătoare pentru pescuit, sub auspiciile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), capătă avânt. Aproape 100 de națiuni au semnat Acordul FAO privind măsurile statului portului (PSMA): părțile convin să interzică accesul și utilizarea acestora navelor care se angajează în pescuit ilegal, nedeclarat și nereglementat. Prin aderarea la PSMA, țările cel mai puțin dezvoltate deblochează accesul pe piața Uniunii Europene pentru produsele lor din pește.
Un viitor pentru fermele piscicole
Piețele, de fapt, sunt elemente motrice ale progresului. Peste jumătate din cererea globală de pește este acum satisfăcută din acvacultură. Cu toate defectele sale, piscicultura ajută la reducerea presiunii asupra oceanelor; este, în general, mai eficient decât sistemele de producție animală de pe uscat; și generează mai puține emisii. Este, de asemenea, o zonă de inovare constantă, de la tehnologii nemedicalizate împotriva bolilor peștilor până la utilizarea insectelor de cultură în înlocuirea făinii de pește. Lumea trebuie să crească mai mult pește, nu mai puțin – ideal cu o treime mai mult până în 2030, cu accent pe regiunile cu deficit de alimente, în primul rând Africa – dar să facă acest lucru în mod durabil.
Destul de logic, această carte nu face nicio idee despre prezentarea peștilor de crescătorie alături de peștii din captura și recomandă frecvent utilizarea acestuia. În cazul somonului, de exemplu, unde critica publică față de condițiile de reproducere a fost uneori intensă, discutăm lucrurile cu sinceritate, sortăm faptele din auzite și ne propunem să atenuăm preocupările consumatorilor.
În cele din urmă
… competența FAO poate avea rădăcini în știința și economia alimentației, dar suntem, de asemenea, treji la dimensiunile conviviale și emoționale ale alimentelor. Lăsând la o parte mandatul greu, ne bucurăm de un râs sau de o anecdotă mai mult decât de orice fel de prelegeri. Acesta este motivul pentru care această carte, deși serioasă, nu este importantă. Sperăm că veți găsi plăcere în „interviurile noastre cu pești”: o abordare ușoară a comunicării între specii, au dat o întorsătură jucăușă proiectului, la fel și ilustrațiile rețetelor noastre. Dacă Peștele: Cunoaște-l, gătește-l, mănâncă-l stârnește curiozitatea, îți gâdilă conștiința, te distrează și mai ales te lasă bine hrănit, atunci treaba noastră este gata.
Sursa: https://www.fao.org/
Foto: Pixabay