Ascultă Radio Antena Satelor Live

Viitorul alimentelor: modelarea sistemului alimentar global pentru o hrană sănătoasă

Viitorul alimentelor: modelarea sistemului alimentar global pentru a oferi o nutriție și sănătate îmbunătățite.

Viitorul alimentelor: modelarea sistemului alimentar global pentru o hrană sănătoasă

Articol de Simona Lazăr, 03 Martie 2023, 13:43

Lumea poartă tripla povară a malnutriției: foamea; subnutriție din cauza aportului insuficient de vitamine și minerale; și obezitatea din cauza dietelor nesănătoase.
Hrănirea oamenilor bine este la fel de importantă ca și hrănirea suficientă a oamenilor; modelarea sistemelor alimentare pentru a furniza alimente sigure, hrănitoare și durabile ar trebui să fie o prioritate.
Intervențiile pentru o nutriție și o sănătate mai bune trebuie să schimbe comportamentul de-a lungul continuumului de la producție până la consum.
Există un consens că sistemul alimentar ar trebui să poată hrăni o populație în creștere și cei 795 de milioane de oameni care suferă de foame în fiecare zi.
Dar calitatea alimentelor este la fel de importantă.
Peste 165 de milioane de copii sub cinci ani suferă de pipernicie din cauza malnutriției cronice. Alimentele contaminate afectează unul din zece oameni la nivel global – aproximativ 420.000 de oameni mor din cauza alimentelor contaminate în fiecare an. Potrivit estimărilor, peste două miliarde de oameni nu primesc toate vitaminele și mineralele de care au nevoie. Între timp, alte două miliarde de oameni se luptă să fie supraponderali sau obezi – mulți dintre ei în țările în curs de dezvoltare.
O nouă lucrare de la Banca Mondială explorează de ce sistemul alimentar global trebuie să acorde prioritate îmbunătățirii nutriției și sănătății și să furnizeze alimente hrănitoare, sigure și durabile. Lucrarea explorează, de asemenea, tipurile de intervenții ale sistemului alimentar care pot oferi o nutriție și sănătate îmbunătățite, precum și modalități eficiente de implementare a acestei agende.
Mesaje principale:
• Malnutriția și bolile transmise de alimente impun țărilor costuri umane, economice, fiscale și sociale mari actuale și viitoare. Printre acestea, cheia este stupefia copilului, care reduce dezvoltarea cognitivă și câștigurile unei persoane de-a lungul vieții.
• Conturarea sistemelor alimentare pentru a oferi o nutriție și o sănătate îmbunătățite necesită o combinație de cunoștințe îmbunătățite, politici solide, reglementări și investiții de-a lungul continuumului producție până la consum. Scopul este de a stimula schimbarea comportamentală la producătorii de alimente, la manipulatorii post-recoltare, la procesatorii de alimente, la distribuitorii de alimente și la consumatori. Femeile vor juca, de asemenea, un rol esențial, deoarece adesea leagă sistemele alimentare și alimentația casnică.
• Intervențiile includ: reducerea pierderilor de alimente prin depozitare îmbunătățită, fortificarea alimentelor cu nutrienți, extinderea educației nutriționale, îmbunătățirea etichetării alimentelor și modernizarea reglementărilor privind siguranța alimentelor.
• Când vine vorba de implementarea acestor intervenții, nu se potrivește tuturor. Țările trebuie să adapteze combinația de intervenții pentru a se potrivi nevoilor lor specifice. În plus, sunt necesare diferite combinații de acțiuni în țările cu venituri mici, medii și mari.

Forumul Mondial al Alimentației: Inovarea incluzivă este în centrul atenției la SIF 2024
Agricultura in lume 30 Octombrie 2024, 16:07

Forumul Mondial al Alimentației: Inovarea incluzivă este în centrul atenției la SIF 2024

Forumul pentru știință și inovare discută despre cum să pună tehnologia de ultimă oră la dispoziția tuturor fermierilor.

Forumul Mondial al Alimentației: Inovarea incluzivă este în centrul atenției la SIF 2024
Viticultorii germani se confruntă cu o recoltă minimă de struguri, cea mai mică din ultimii ani
Agricultura in lume 25 Octombrie 2024, 12:48

Viticultorii germani se confruntă cu o recoltă minimă de struguri, cea mai mică din ultimii ani

Viticultorii germani estimează că recolta de struguri din acest an va fi cea mai mică de după 2017, cu aproximativ 7,9...

Viticultorii germani se confruntă cu o recoltă minimă de struguri, cea mai mică din ultimii ani
Noua epidemie de variolă ovină se extinde alarmant în Grecia
Agricultura in lume 23 Octombrie 2024, 17:05

Noua epidemie de variolă ovină se extinde alarmant în Grecia

Grecia se confruntă cu o nouă ameninţare epidemiologică serioasă, după ce au fost înregistrate focare de variolă ovină în...

Noua epidemie de variolă ovină se extinde alarmant în Grecia
Agricultura in lume 09 Octombrie 2024, 16:50

Plante ciudate, care par venite din spațiu

Plante cu forme şi fructe bizare, care se deosebesc totodată printr-o varietate de proprietăţi, se regăsesc în colecţia...

Plante ciudate, care par venite din spațiu
Agricultura europeană afectată de scăderi de prețuri în trimestrul doi din 2024
Agricultura in lume 26 Septembrie 2024, 13:40

Agricultura europeană afectată de scăderi de prețuri în trimestrul doi din 2024

Preţurile produselor agricole în Uniunea Europeană (UE) au scăzut în trimestrul doi din 2024, comparativ cu perioada similară...

Agricultura europeană afectată de scăderi de prețuri în trimestrul doi din 2024
Agricultura in lume 21 Septembrie 2024, 18:51

Acțiunile UE pentru a răspunde preocupărilor agricultorilor europeni

Comisia Europeană a ascultat cu atenție preocupările exprimate de agricultori și de țările UE și a depus eforturi susținute...

Acțiunile UE pentru a răspunde preocupărilor agricultorilor europeni
Agricultura in lume 20 Septembrie 2024, 18:48

Dialog strategic privind viitorul agriculturii UE

Lansat în ianuarie 2024, Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE este un nou forum care își propune să contureze...

Dialog strategic privind viitorul agriculturii UE
Agricultura in lume 17 Septembrie 2024, 18:35

Observatorul lanțului agroalimentar al UE și transparența în lanțul alimentar

Observatorul lanțului agroalimentar al UE (AFCO) a avut prima sa reuniune miercuri, 17 iulie. Obiectivul său este de a...

Observatorul lanțului agroalimentar al UE și transparența în lanțul alimentar