Zece milioane de păsări au fost sacrificate în Franţa din cauza gripei aviare
Zece milioane de păsări au fost sacrificate în Franţa începând din luna noiembrie a anului trecut pentru a opri răspândirea gripei aviare, un număr semnificativ mai mare decât cel din anii precedenţi, a anunţat miercuri Ministerul francez al Agriculturii.
23 Martie 2022, 13:56
De la descoperirea primelor cazuri de gripă aviară în nordul Franţei, la finele lunii noiembrie 2021, aproape 1.000 de crescătorii au fost contaminate de virusul gripei aviare, dintre care cel puţin 450 în regiunea Vendee din vestul Franţei, unde autorităţile au fost nevoite să procedeze la sacrificări masive ale animalelor în scop preventiv, scrie Agerpres.
Aproape jumătate din cele 10 milioane de păsări sacrificate în Franţa din cauza gripei aviare au fost sacrificate în regiunea Pays de la Loire, a doua cea mai importantă zonă pentru creşterea păsărilor în Franţa, după Bretagne, unde recent au fost identificate două focare.
În mod obişnuit, crizele care au legătură cu gripa aviară sunt limitate în zona de sud-vest a Franţei, în special în crescătoriile de raţe destinate producţiei de foie gras.
Anul trecut au fost înregistrate 500 de focare de gripă aviară în crescătoriile de păsări din Franţa şi 3,5 milioane de animale, în principal raţe, au fost sacrificate.
În total, 34 de ţări europene au fost afectate de virusul gripei aviare în acest an. Pe lângă crescătoriile de păsări din Franţa, cele din nordul Italiei au fost şi ele afectate în mod deosebit, cu 18 milioane de păsări sacrificate.
Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte şi la păsările de apă sălbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI) în funcţie de caracteristica moleculară a virusului şi de capacitatea acestuia de a provoca boli şi mortalitate la pui.
În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa. Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.
Foto: pixabay