Ascultă Radio Antena Satelor Live

Boli şi tratamente ale caisului

Principalele boli cunoscute ale caisului sunt: monilioza, făinarea, ciuruirea frunzelor, plum-poxul şi cancerul uscat, care netratate pot compromite producţia anului în curs şi pe cea a anului următor. Dintre dăunători se pot aminti: gărgăriţa fructelor, insectele defoliatoare, păduchi de frunze, păduchele ţestos, păduchele din San Jose, păianjenii, care pot provoca defoliarea pomilor cu toate implicaţiile care decurg de aici. Bolile se combat prin 1-2 tratamente înainte de înflorit cu zeamă bordoleză 1.5-2.0 % iar după înflorit cu fungicide organice sau sistemice.

13 Ianuarie 2014, 08:05

Cea mai gravă dintre bolile caisului este „pieirea prematură” sau apoplexia caisului, care aduce moartea relativ rapidă a unor pomi din plantaţie, fără un motiv bine determinat. Declanşarea procesului de apoplexie, se manifestă printr-o vegetaţie slabă, debilă, frunze cu aspect clorotic, uneori cu scurgeri de clei la nivelul ramurilor şi a trunchiului, se continuă cu uscarea parţială sau totală a unor ramuri în timp scurt şi continuă cu moartea pomului.

Nu se cunoaşte cauza exactă a acestui fenomen, ca să poată eventual fi contracarată. Se pare că la originea pieirii premature stau mai mulţi factori dintre care: atacul unor virusuri, ciuperci şi bacterii, atacul insectelor, însuşirile fizico-chimice nefavorabile ale solului, afinitatea necorespunzătoare dintre soi şi altoi, seceta, excesul de apă, îngheţul de revenire, supraproducţia, excesul sau carenţa unor elemente minerale din sol, etc.

Această boală nu poate fi combătută total ci numai ameliorată, adică să se usuce cât mai puţin pomi prin următoarele măsuri:

cultivarea caisului numai în zone favorabile
- protejarea pomilor de ger, îngheţ, evitarea stagnării apei la rădăcină
- evitarea rănirii scoarţei, a tăierilor groase şi a scurgerii de cleiuri
- văruirea trunchiului şi a bazei şarpantelor
- menţinerea solului parţial înţelenit.

Principalele boli care afectează plantaţiile de cais sunt: ciuruirea frunzelor, monilioza, făinarea, cancerul bacterian, etc., care netratate pot compromite producţia anului în curs şi pe cea a anului următor. Dintre dăunători se pot aminti: gărgăriţa fructelor, insectele defoliatoare, păduchi de frunze, etc, care pot provoca defoliarea pomilor cu toate implicaţiile care decurg de aici.

Înființarea de noi livezi - ce trebuie să știi
Agrotehnica 21 Aprilie 2024, 10:32

Înființarea de noi livezi - ce trebuie să știi

Pe lângă timp şi atenţie, există câteva trucuri de care pomicultorii experimentaţi ţin întotdeauna cont pentru a avea livezi...

Înființarea de noi livezi - ce trebuie să știi
Cultura păpădiei - o afacere inedită
Agrotehnica 20 Aprilie 2024, 10:28

Cultura păpădiei - o afacere inedită

Păpădia şi alte plante medicinale se află, mai nou, printre culturile preferate de români. Aceasta nu necesită foarte multă...

Cultura păpădiei - o afacere inedită
Rotația culturilor
Agrotehnica 29 Martie 2024, 22:08

Rotația culturilor

Rotația culturilor, cultivarea succesivă a diferitelor culturi într-o anumită ordine pe aceleași terenuri, spre deosebire de...

Rotația culturilor
Cum să vinzi labricultura: Mai puțin laborator, mai multă cultură
Agrotehnica 27 Februarie 2024, 17:30

Cum să vinzi labricultura: Mai puțin laborator, mai multă cultură

Încadrarea "high-tech" poate determina atitudini negative față de carnea de cultură.

Cum să vinzi labricultura: Mai puțin laborator, mai multă cultură
Celule de pui modificate genetic rezistă în laborator la virusul gripei aviare
Agrotehnica 26 Februarie 2024, 17:43

Celule de pui modificate genetic rezistă în laborator la virusul gripei aviare

Oamenii de știință au folosit tehnici de editare genetică pentru a împiedica virusul gripei aviare să se răspândească în...

Celule de pui modificate genetic rezistă în laborator la virusul gripei aviare
Mutațiile genetice care au făcut posibilă cultivarea orezului
Agrotehnica 25 Februarie 2024, 17:47

Mutațiile genetice care au făcut posibilă cultivarea orezului

Aplicații în prevenirea împrăștierii semințelor și creșterea randamentului orezului.

Mutațiile genetice care au făcut posibilă cultivarea orezului
Cercetătorii creează o nouă metodă de împachetare pentru depozitarea mai sigură a alimentelor
Agrotehnica 24 Februarie 2024, 17:53

Cercetătorii creează o nouă metodă de împachetare pentru depozitarea mai sigură a alimentelor

Pentru a combate bacteriile care ajung pe alimente după ce acestea sunt cultivate, doi cercetători au creat un strat de oțel...

Cercetătorii creează o nouă metodă de împachetare pentru depozitarea mai sigură a alimentelor
Hidroponia și acvacultura
Agrotehnica 23 Iulie 2023, 21:58

Hidroponia și acvacultura

Agricultura include forme de cultivare precum hidroponia și acvacultura. Ambele implică agricultura în apă. Hidroponia este...

Hidroponia și acvacultura