Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ce ar trebui să ştim despre arat

Pentru a oferi cele mai bune condiţii pentru semănat, este necesar ca procesele fizice, biologice şi chimice din sol să se desfăşoare cât mai mult în timp. Astfel, tot timpul când pamântul nu este ocupat de o cultură, el trebuie să fie negru, adică să stea arat şi grăpat, fără buruieni. Este important a nu se întârzia nicio zi aratul după ridicarea recoltei. De asemenea, solul se ară cel mai bine când este reavăn. Dacă arăm un sol mai argilos sau lutos la un conţinut prea mare de umiditate, plugul scoate felii sau curele care se întăresc şi apoi se mărunţesc foarte greu.

13 Ianuarie 2014, 08:05

Dacă arăm solul când este prea uscat, scoatem la suprafaţă bulgări mari. Mărunţirea acestor bulgări se face foarte greu şi cu multă cheltuială de energie. Numai la un conţinut mijlociu de umiditate plasticitatea şi coeziunea au valori minime şi solul se poate lucra în condiţii fizice bune, cu cheltuială de energie şi de combustibil normală, cu uzaj minim al maşinilor şi uneltelor agricole.

Un sol argilos arat la un conţinut optim de umiditate se poate pregăti pentru semănat deseori numai cu o singură grăpare. Acelaşi sol la un conţinut prea mare sau prea mic de umiditate, când se scot bulgări mari şi consistenţi se pregăteşte pentru semănat prin lucrări numeroase şi repetate de discuire, tăvălugire şi grăpare fără ca totuşi să se poată sfărâma toţi bulgării. Într-un teren bulgăros, semănatul este neuniform, răsărirea neomogenă, cu goluri multe în care cresc buruienile şi recolta va fi scăzută cantitativ şi slabă calitativ. Pe lângă aceasta, există riscul deteriorării utilajelor.

Solul trebuie să aibă un conţinut optim de umiditate mai ales dacă este lucrat cu puţin timp înainte de semănat. Dacă semănatul urmează la un interval mai lung după arat, atunci solul poate avea un conţinut ceva mai mare sau mai mic decât cel optim şi prin arat se pot scoate bulgări nu prea mari. Până la semănat, bulgării se pot sfărâma prin uscare şi umezire sau prin îngheţ şi dezgheţ.

Conţinutul optim de umiditate este diferit de le sol la sol. Solurile grele şi mijlocii se lucrează bine la un conţinut de umiditate de 15-20 % din greutatea solului uscat. Solurile nisipoase, având o coeziune foarte mică se pot lucra bine intr-un interval de umiditate mai mare, de 14-28 % din greutatea solului uscat.

Problema umidităţii optime, la care se poate lucra solul este între 50 - 70 % din capacitatea capilară. Această cifră creşte puţin când se face aratul pentru ţelină sau când tractorul lucrează la viteză mai mare, a II-a sau a III-a.

Cernoziomurile pot fi lucrate bine ca un conţinut de umiditate de 22,4-25,6 % din greutatea solului uscat. Pe podzoluri, umiditatea optimă este 50-60 % din capacitatea capilară. Pe solurile nisipoase şi nisipo-lutoase se poate realiza o arătură bună cu o stare de umiditate care poate să urce până la 95 % din capacitatea capilară.

Înființarea de noi livezi - ce trebuie să știi
Agrotehnica 21 Aprilie 2024, 10:32

Înființarea de noi livezi - ce trebuie să știi

Pe lângă timp şi atenţie, există câteva trucuri de care pomicultorii experimentaţi ţin întotdeauna cont pentru a avea livezi...

Înființarea de noi livezi - ce trebuie să știi
Cultura păpădiei - o afacere inedită
Agrotehnica 20 Aprilie 2024, 10:28

Cultura păpădiei - o afacere inedită

Păpădia şi alte plante medicinale se află, mai nou, printre culturile preferate de români. Aceasta nu necesită foarte multă...

Cultura păpădiei - o afacere inedită
Rotația culturilor
Agrotehnica 29 Martie 2024, 22:08

Rotația culturilor

Rotația culturilor, cultivarea succesivă a diferitelor culturi într-o anumită ordine pe aceleași terenuri, spre deosebire de...

Rotația culturilor
Cum să vinzi labricultura: Mai puțin laborator, mai multă cultură
Agrotehnica 27 Februarie 2024, 17:30

Cum să vinzi labricultura: Mai puțin laborator, mai multă cultură

Încadrarea "high-tech" poate determina atitudini negative față de carnea de cultură.

Cum să vinzi labricultura: Mai puțin laborator, mai multă cultură
Celule de pui modificate genetic rezistă în laborator la virusul gripei aviare
Agrotehnica 26 Februarie 2024, 17:43

Celule de pui modificate genetic rezistă în laborator la virusul gripei aviare

Oamenii de știință au folosit tehnici de editare genetică pentru a împiedica virusul gripei aviare să se răspândească în...

Celule de pui modificate genetic rezistă în laborator la virusul gripei aviare
Mutațiile genetice care au făcut posibilă cultivarea orezului
Agrotehnica 25 Februarie 2024, 17:47

Mutațiile genetice care au făcut posibilă cultivarea orezului

Aplicații în prevenirea împrăștierii semințelor și creșterea randamentului orezului.

Mutațiile genetice care au făcut posibilă cultivarea orezului
Cercetătorii creează o nouă metodă de împachetare pentru depozitarea mai sigură a alimentelor
Agrotehnica 24 Februarie 2024, 17:53

Cercetătorii creează o nouă metodă de împachetare pentru depozitarea mai sigură a alimentelor

Pentru a combate bacteriile care ajung pe alimente după ce acestea sunt cultivate, doi cercetători au creat un strat de oțel...

Cercetătorii creează o nouă metodă de împachetare pentru depozitarea mai sigură a alimentelor
Hidroponia și acvacultura
Agrotehnica 23 Iulie 2023, 21:58

Hidroponia și acvacultura

Agricultura include forme de cultivare precum hidroponia și acvacultura. Ambele implică agricultura în apă. Hidroponia este...

Hidroponia și acvacultura