Celule de pui modificate genetic rezistă în laborator la virusul gripei aviare
Oamenii de știință au folosit tehnici de editare genetică pentru a împiedica virusul gripei aviare să se răspândească în celulele de pui cultivate în laborator. Echipa a împiedicat virusul să se instaleze prin ștergerea unei secțiuni de ADN de pui în interiorul celulelor cultivate în laborator.
Articol de Simona Lazăr, 26 Februarie 2024, 17:43
Descoperirile ridică posibilitatea de a produce pui modificați genetic care să fie rezistenți la boală.
Cercetătorii au împiedicat virusul să se instaleze prin ștergerea unei secțiuni de ADN de pui în interiorul celulelor cultivate în laborator.
Următorul pas va fi încercarea de a produce pui cu această modificare genetică.
Încă nu a fost produsă nicio pasăre, spune echipa.
Oamenii de știință au vizat o moleculă specifică din interiorul celulelor de pui numită ANP32A.
Cercetătorii de la Imperial College din Londra au descoperit că, în timpul unei infecții, virusurile gripale deturnează această moleculă pentru a se ajuta să se reproducă.
Lucrând cu experți de la Institutul Roslin al Universității din Edinburgh, cercetătorii au folosit tehnici de editare genetică pentru a elimina secțiunea de ADN responsabilă pentru producerea ANP32A.
Aceștia au constatat că virusul nu mai era capabil să se dezvolte în interiorul celulelor cu această modificare genetică.
Gripa aviară reprezintă o amenințare majoră pentru puii de crescătorie din întreaga lume, tulpinile severe ucigând până la 100% din păsările dintr-un efectiv.
În cazuri rare, anumite variante ale virusului pot infecta oamenii și pot provoca boli grave.
Este nevoie urgentă de eforturi pentru a controla răspândirea bolii.
Cercetătorii de la Institutul Roslin au colaborat anterior cu experți de la Universitatea Cambridge pentru a produce găini care nu transmit gripa aviară altor găini după infectare, folosind tehnici de modificare genetică.
Noua abordare este diferită, deoarece nu implică introducerea de material genetic nou în ADN-ul păsărilor.
Studiul a fost finanțat de Biotechnology and Biological Sciences Research Council, care oferă, de asemenea, finanțare strategică Institutului Roslin.
Finanțarea doctoranzilor a fost asigurată de compania globală de cercetare în domeniul avicol Cobb-Vantress.
Cercetarea este publicată în revista eLife.
Dr. Mike McGrew, de la Institutul Roslin din cadrul Universității din Edinburgh, a declarat: "Am fost foarte încântat de această lucrare: "Acesta este un progres important care sugerează că am putea folosi tehnicile de editare genetică pentru a produce pui rezistenți la gripa aviară. Nu am produs încă nicio pasăre și trebuie să verificăm dacă modificarea ADN-ului are și alte efecte asupra celulelor păsărilor înainte de a putea face următorul pas."
Profesorul Wendy Barclay, titular al catedrei de virusologie a gripei de la Imperial College London, a declarat "Știm de mult timp că găinile sunt un rezervor pentru virusurile gripale care ar putea declanșa următoarea pandemie. În cadrul acestei cercetări, am identificat cea mai mică modificare genetică posibilă pe care o putem face la pui și care poate contribui la împiedicarea instalării virusului. Acest lucru are potențialul de a opri următoarea pandemie de gripă la sursă."
Rachel Hawken, director principal al departamentului de genomică și genetică cantitativă de la Cobb-Vantress, a declarat: "Rezistența la gripa aviară în producția de pui de carne este de importanță globală, iar această cercetare reprezintă un pas important în atingerea acestui obiectiv. Este interesant pentru Cobb să participe la explorarea unor noi tehnologii care ar putea fi folosite pentru a avansa în viitor în creșterea păsărilor de curte."