Cercetătorii creează o nouă metodă de împachetare pentru depozitarea mai sigură a alimentelor
Pentru a combate bacteriile care ajung pe alimente după ce acestea sunt cultivate, doi cercetători au creat un strat de oțel galvanizat pentru recipientele alimentare.
Articol de Simona Lazăr, 24 Februarie 2024, 17:53
Containerele și suprafețele din oțel galvanizat sunt utilizate pentru produsele recoltate datorită durabilității, rezistenței și costului mai mic în comparație cu oțelul inoxidabil. Cu toate acestea, bacteriile care rezidă în containerele de depozitare pot provoca coroziune. Noul strat de acoperire va reduce coroziunea cu cel puțin 70 la sută, spun cercetătorii.
În cadrul unui efort de colaborare pentru a îmbunătăți industria alimentară, Dr. Mustafa Akbulut, profesor de inginerie chimică, și Dr. Luis Cisneros-Zevallos, profesor de științe horticole, au dezvoltat o soluție de acoperire în două etape pentru oțelul galvanizat, care este mai igienică și reduce riscul de coroziune.
Containerele și suprafețele din oțel galvanizat sunt utilizate pentru produsele recoltate datorită durabilității, rezistenței și costului mai mic în comparație cu oțelul inoxidabil. Cu toate acestea, bacteriile care rezidă în containerele de depozitare pot provoca coroziune.
Noul strat de acoperire va reduce coroziunea cu cel puțin 70 la sută, a declarat Akbulut.
"Acest material este mai durabil și nu suferă de coroziune", a spus Akbulut. "Suprafața în sine poate respinge bacteriile, astfel încât să nu rămână germeni lipiți pe ea. Oțelul normal tinde să colecteze agenți patogeni și microorganisme, dar oțelul acoperit depășește această problemă. Acestea sunt principalele beneficii ale acestei tehnologii."
Metoda de acoperire a oțelului galvanizat prezintă capacități de superhidrofobicitate și de antivegetativ, inhibând în mod eficient atașarea ciupercilor, bacteriilor și noroiului. Această cercetare a fost publicată în Journal of Food Engineering.
"Acest lucru va avea un impact, deoarece oamenii care consumă fructe și legume au încredere că cumpără ceva sigur și că nu le va afecta sănătatea", a declarat Cisneros-Zevallos. "În acest moment, industria face tot posibilul pentru a reduce aceste riscuri, dar veți auzi despre izbucniri ale acestor contaminări și despre oameni care se îmbolnăvesc. Uneori sunt raportate decese din cauza acestor evenimente".
În timpul procesului de acoperire, proprietățile materialului, proprietățile structurale și rezistența mecanică a oțelului nu se schimbă. Doar stratul superior al oțelului este acoperit, deoarece acesta este cel în care alimentele intră în contact cu suprafața, a precizat Akbulut.
Cercetările arată că acest strat de acoperire scade tulpinile bacteriene pe parcursul a șapte zile și reduce aderența la Aspergillus, o ciupercă de origine alimentară.
Această tehnologie de acoperire poate fi potențial utilizată pe silozurile de depozitare a cerealelor, alături de alte unități de depozitare și containere legate de alimente, potrivit articolului. Acesta este un avantaj semnificativ pentru domeniile multidisciplinare ale ingineriei, siguranței și prelucrării alimentelor.
De asemenea, acoperirea cu oțel galvanizat va fi benefică pentru terenurile agricole, potrivit lui Akbulut.
"Multe dintre produsele alimentare ajung în mediul industrial într-un fel de sol, resturi sau noroi", a spus Akbulut. "Așadar, chiar dacă produsele sunt spălate, aceste mărfuri pot cauza contaminare. Cu această tehnologie, reducem contaminarea legată de noroi."
Cu ajutorul informațiilor adunate în urma cercetării, Cisneros-Zevallos a spus că ar putea în cele din urmă să adapteze și să utilizeze aceste tehnologii pentru a revoluționa mai puține focare de infecție și pentru a avea un impact pozitiv asupra industriei alimentare.
"Scopul nostru este de a face ca industria să adopte acest lucru", a spus Cisneros-Zevallos. "Procesatorii vor beneficia în sensul că vor manipula ceva ce vor putea livra cu încredere consumatorilor, iar consumatorii vor beneficia pentru că vor avea ceva care va fi sigur pentru ei."
De la câmp până la consumator, contaminarea poate fi redusă la minimum prin utilizarea acestor tipuri de suprafețe și prin evitarea contaminării încrucișate, după cum a explicat Cisneros-Zevallos.
"Prin această cercetare, ne asigurăm că dezvoltările tehnologice din alte domenii sunt urmărite și implementate în agricultură", a declarat Cisneros-Zevallos. "Domeniul agricol recuperează decalajul față de alte tehnologii. Această acoperire are un impact direct asupra vieții noastre de zi cu zi și asupra alimentelor pe care încercăm să le facem mai sigure."
Printre cei care au contribuit la această cercetare se numără doctoranzii Wentao Zhou, Shuhao Liu și William DeFlorio de la Departamentul de Inginerie Chimică Artie McFerrin, împreună cu profesorul Jun Kyun Oh și doctoranzii Sang Ha Song și Hayoung Choi de la Departamentul de Știința și Ingineria Polimerilor, Universitatea Dankook.
Această lucrare a fost sprijinită de o subvenție din partea Programului pentru tehnologii de fabricare a produselor alimentare și de o subvenție din partea Specialty Crop Research Initiative (Inițiativa de cercetare a culturilor specializate) de la Institutul Național pentru Alimentație și Agricultură al USDA.
Această lucrare este, de asemenea, sprijinită parțial de Fundația Națională de Cercetare din Coreea, finanțată de guvernul coreean. Departamentul de Știința și Ingineria Polimerilor a fost sprijinit prin intermediul Proiectului de promovare a departamentului axat pe cercetare și de cercetare a convergenței interdisciplinare, ca parte a Programului de sprijin pentru inovare universitară pentru Universitatea Dankook în 2022.