Culturi ecologice certificate - ce trebuie să știi
Agricultura ecologică este o afacere de al cărei profit sunt coştienţi din ce în ce mai mulţi fermieri. Produsele bio sunt la mare căutare şi pe piaţa noastră, motiv pentru care mulţi agricultori îşi transformă ferma convenţională într-una certificată ecologic.
30 Decembrie 2022, 19:50
Deşi există programe prin care statul sprijină astfel de iniţiative, trebuie să ştiţi că drumul care are ca finalitate conversia la agricultura ecologică nu este unul facil, trebuind să parcurgă, pe lângă etapa birocratică, pe cea de inspecție și certificare, autorizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Pentru a porni pe acest drum, un fermier trebuie să cunoască avantajele și dezavantajele practicării acestui sistem şi să aibă cunoștințe de agricultură ecologică.
Iată câteva recomandări care vă vor ajuta să puneţi bazele unei agriculturi ecologice de succes:
1. Este nevoie de un plan de lucru pe termen mediu și lung. În acest sens, fermierul trebuie să fie în permanență la curent cu reglementările naționale și europene din domeniu. Se încheie și se semnează un contract prin care fermierul se angajează să respecte regulamentul în vigoare în ceea ce privește metoda de producție ecologică, procesarea, comercializarea, depozitarea și etichetare produselor agroalimentare ecologice.
2. Conversia la agricultura ecologică reprezintă perioada de timp în care se face trecerea de la sistemul de agricultură convențional la sistemul de agricultură ecologică. Pe parcursul acestei perioade se aplică regulile specifice agriculturii ecologice.
Perioada de conversie trebuie să fie suficient de îndelungată pentru a crește semnificativ fertilitatea solului și pentru a restabili echilibrul ecosistemului. În urma procesului de conversie, terenul, culturile agricole, recolta și animalele trebuie să capete calitățile specifice producției ecologice.
Pentru culturi, perioada obligatorie de conversie este următoarea:
• cel puțin doi ani înainte de însămânțare sau, în cazul pășunilor și al furajelor perene, de cel puțin doi ani înainte de utilizarea acestor produse ca furaje obținute din agricultura ecologică;
• în cazul culturilor perene, altele decât furajele (ex. plantaţiile pomicole şi viticole), perioada de conversie este de cel puțin trei ani înainte de prima recoltă a produselor ecologice.
Pentru animale, perioada obligatorie de conversie este următoarea:
• 12 luni în cazul ecvideelor și al bovinelor, pentru producția de carne și, în orice caz, cel puțin trei sferturi din durata lor de viață;
• 6 luni în cazul rumegătoarelor mici, al suinelor și animalelor pentru producția de lapte;
• 10 săptămâni în cazul păsărilor de curte pentru producția de carne, aduse în exploatație înainte de a împlini trei zile;
• 6 săptămâni în cazul păsărilor de curte pentru producția de ouă;
• un an pentru albine, dacă familia a fost cumpărată din stupine convenționale.
La sfârșitul perioadei de conversie, organismul de inspecţie şi certificare, la care este afiliat fermierul, va stabili dacă acesta a respectat toate regulile de producţie specifice agriculturii ecologice și va acorda acestuia certificatul de produs ecologic. Astfel, fermierul îşi va putea eticheta produsele cu menţiunea „produs ecologic”, devenind totodată deţinătorul siglei "ae".
Sigla ,,ae”, proprietate a MADR, garantează că produsul, astfel etichetat, provine din agricultura ecologică şi este certificat de un organism de inspecţie şi certificare aprobat.
Important!!!
În fiecare an, până la data de 16 mai (inclusiv), fermierii care practică agricultura ecologică, atât cei certificaţi cât şi cei aflaţi în procesul de conversie la agricultura ecologică, au obligaţia de a-şi înregistra activitatea la MADR, prin direcţiile pentru agricultură județene (DAJ) şi a municipiului Bucureşti sau prin entitățile mandatate (EM) de MADR.
Înregistrarea fermierilor în agricultura ecologică este obligatorie în fiecare an şi se face prin completarea fişelor de înregistrare în agricultura ecologică, prezentate în anexele 1 – 7, disponibile la DAJ sau EM, dar și pe site-ul MADR.