Culturile de păpădie, adevărată sursă de profit
Culturile de păpădie au intrat de curând în atenția micilor fermieri. În alegerea unei culturi, un criteriu important de care agricultorii ţin cont este profitul. Şi cum, din cauza importurilor masive, culturile tradiţionale, nu mai sunt atât de profitabile, agricultorii români se orientează spre cultivarea unor plante care se pretează mai bine atât zonelor climatice, cât și posibilităților de valorificare ulterioară. Păpădia şi alte plante medicinale se află, mai nou, printre culturile preferate de români. Aceasta nu necesită foarte multă îngrijire şi poate da naştere unei afaceri rentabile de familie.
01 Iulie 2017, 10:36
Sursă bogată de vitamina A, C, D, vitamine din complexul B precum şi de minerale cum ar fi fierul, potasiul şi zincul, păpădia este un aliat de încredere în tratarea şi prevenirea unor boli. Frunzele pot fi folosite în salate, sandwichuri şi ceaiuri, rădăcinile ca înlocuitori de cafea, iar florile la producerea vinurilor.
Această plantă este considerată un leac eficient pentru ameliorarea febrei, furunculelor, problemelor oculare, diabetului zaharat şi diareei. Sub formă de ceai, ajută la pierderea în greutate, tratează bolile de ficat şi de bilă. De asemenea, planta şi-a câştigat un loc de cinste ca detoxifiant de top, ce luptă împotriva cancerului şi reduce riscul de infarct.
Punctul de plecare pentru afacerea cu păpădie poate fi reprezentat de o casă cu anexe la țară și o mașină personală. Ca suprafață minimă, este nevoie de cel puțin un hectar cultivat și exploatat în sistem ecologic.
Culturile de păpădie – sfaturi de creştere şi îngrijire:
Păpădia se seamănă pe straturi înălţate la 32 de cm distanţă între rânduri, iar plantele se vor rări apoi la 10-12 cm distanţă între plante pe acelaşi rând. Un strat are lăţimea de 140 de cm. Seminţele se seamănă la adâncime mică, jumătate de centimetru.
Perioada optimă este primăvara devreme, la sfârşitul lunii februarie. Pentru iniţierea unei culturi de un hectar se vor consuma 1,3 kg de sămânţă.
Până în vară, cultura nu are nevoie decât de două-trei praşile mecanice şi de irigare la nevoie.
În luna august, pentru a obţine înălbirea frunzelor, rândurile de plante se acoperă parţial cu pământ. Acest lucru se poate realiza atât manual, cu săpăliga, dar şi mecanizat cu ajutorul unui cultivator căruia i se sudează o aripă laterală, pentru a împinge pământul înapoi pe brazdă.
După ce sunt culese, frunzele de păpădie se spală bine în flux continuu şi se pot ambala la caserole de plastic pentru a fi vândute prin lanţurile de supermarketuri.
Alte posibile pieţe de desfacere pentru această plantă medicinală pot fi: clinici de recuperare, restaurante Slow Food, medici de familie, magazine naturiste și ecologice.
Astfel, cu o investiţie minimă şi făra eforturi foarte mari, cultura de păpădie vă poate asigura venituri ce pot ajunge la 2.000 de euro pe lună. În decursul unui an de zile, investiţia va fi recuperată şi veți reuşi să vă formaţi propria clientelă fidelă.
Te-ar mai putea interesa si:
Cartoful mov - leguma din Peru, devenită cea mai profitabilă afacere a momentului în Romania