De sezon: cum să prepari un îngrășământ natural din urzici
Urzicile pot fi buruieni nedorite in gradina ta sau un aliment sanatos. Substantele nutritive pot fi insa folositoare si plantelor tale. Afla cum sa faci un ingrasamant natural din urzici.
08 Martie 2022, 19:07
"Un cuplu din Florida a fost amendat cu 500 de dolari pentru faptul ca a inceput cultivarea legumelor pe propriul lor teren, pe care il detine mai mult de 20 de ani. Ei au trebuit sa lupte pentru dreptul lor la un produs alimentar curat, si in urma mai multor audieri in instanta de judecata fanii alimentatiei regenerabile au reusit sa… "
Familia de americani a fost amendata cu 500 de dolari pentru gradina
Urzica (Urtica dioica) este o planta bogata in minerale, proteine si vitamine. Contine o cantitate mare de fier, potasiu, cupru, zinc, magneziu, calciu, dar si vitaminele A, B1, B5, C, D, E si K.
Atunci cand nu faci un ceai fortifiant din ele sau nu le folosesti pentru o mancare delicioasa, poti folosi urzicile pentru a prepara un ingrasamant natural pentru plantele din gradina ta.
Nu toate plantele se bucura insa la fel de efectele urzicii. Continutul ridicat de fier din urzici poate avea efecte negative asupra unor flori si legume din gradina. Rosiile si trandafirii sunt plantele cele mai sensibile la nivelul ridicat de fier, astfel ca este recomandat sa nu folosesti ingrasamantul natural din urzici pentru ele.
Ingrasamant natural din urzici
Pentru a prepara ingrasamantul din urzici ai la dispozitie doua metode: una mai eficienta dar mai lunga si una rapida, pentru gradinarii care vor sa-si hraneasca cat mai repede plantele.
Culege urzicile primavara folosind manusi speciale. Doar ingrasamantul preparat rapid este eficient si daca folosesti urzici uscate.
Pune frunzele si tulpinile strivite sau maruntite intr-un recipient (galeata sau borcan) si acopera-le cu apa. Este recomandat sa umpli recipientul doar trei sferturi cu urzici si apa, pentru a lasa loc spumei ce urmeaza sa se formeze. Poti folosi o piatra pentru a te asigura ca urzicile raman scufundate in apa. Daca nivelul apei scade, mai poti adauga dupa o zi, pentru ca urzicile sa ramane complet acoperite cu apa.
Lasa urzicile in apa timp de trei saptamani, intr-un loc ferit dar bine aerisit, deoarece pot produce un miros neplacut . Amesteca urzicile o data la doua zile, pana cand procesul de fermentare s-a incheiat (nu mai observi bule de aer in apa).