Nu trebuie să locuiești la tropice pentru a cultiva arahide
Arahidele sunt cultivate, în general, în climatele sudice. Cele mai multe provin din China, India, Nigeria și sudul SUA, sau care se încadrează în aceste climate sau în altele similare. Cu alte cuvinte, verile lor sunt suficient de lungi pentru a permite până la 150 de zile necesare pentru ca plantele să ajungă la maturitate.
Articol de Simona Lazăr, 22 Iunie 2024, 14:59
Dar, cu o anumită planificare, cultivatorii casnici din emisfera nordică pot, de asemenea, să cultive cu succes arahide pentru gustări, unt de arahide și, desigur, pentru a se lăuda.
Dacă locuiți într-una dintre aceste zone mai nordice, semănatul direct nu este posibil, așa că va trebui să cumpărați plante de pornire sau să semănați semințele devreme în interior (sau într-o seră, dacă aveți una). Apoi transplantați-le în aer liber la două-trei săptămâni după ce pericolul de îngheț a trecut.
Ținând cont de această dată, căutați data primului îngheț din toamnă și calculați dacă sunt suficiente zile între ele pentru a permite soiului de arahide ales să ajungă la maturitate: Valencia are nevoie de 90-110 zile; Spanish, 90-120; Virginia, 130-150. Dacă nu, calculați numărul de zile suplimentare (dar nu mai puțin de 14) de care vor avea nevoie pentru a se dezvolta în interior și începeți să plantați semințele în consecință. Nu scădeți numărul de zile, deoarece semințele puse prea devreme pot duce la apariția unor plante cu rădăcini lungi dar fără o recoltă bogată.
Vă recomand să cumpărați semințe de la un centru specializat de grădinărit sau dintr-un catalog de semințe. Da, teoretic, puteți deschide arahidele crude, nesărate, în coajă, de la magazinul alimentar și să le plantați - și dacă o faceți, aveți grijă să nu îndepărtați învelișul roșu al semințelor - dar nu veți avea nicio modalitate de a ști ce soi plantați sau de cât timp au stat în coajă și în ce condiții.
În zonele mai sudice, plantați semințele direct în aer liber, în plin soare (o pantă orientată spre sud este ideală), între mijlocul lunii aprilie și mijlocul lunii iunie. Săpați solul și semănați la o adâncime de 5 cm și la o distanță de 10 cm, în rânduri la o distanță de 20 cm. Păstrați solul umed până la răsărire, apoi asigurați udarea, în fiecare săptămână, inclusiv în caz de ploaie.
În zonele mai nordice, semănați semințele în interior, la aproximativ 2,5 cm adâncime, în ghivece individuale biodegradabile, și puneți-le sub lumini de creștere sau lângă fereastra cea mai însorită. Udați aproximativ o dată pe săptămână și transplantați întregul ghiveci în aer liber la două-trei săptămâni după ce temperatura solului s-a încălzit la cel puțin 60 de grade și pericolul de îngheț a trecut. Plantele de început, dacă se folosesc, trebuie să fie plantate în același timp.
Înconjurați solul în jurul plantelor, ca și în cazul cartofilor, începând cu momentul în care acestea au un metru înălțime, aplicând 5 cm de paie sau de resturi de iarbă uscată în jurul lor pentru a încuraja "pegging-ul", sau producția subterană de semințe. Aceste semințe sunt arahide, deci trebuie dezgropate pentru a fi recoltate.
Deoarece arahidele nu sunt de fapt nuci, ci mai degrabă leguminoase, precum fasolea și mazărea, acestea captează azotul din aer și îl adaugă în sol, deci evitați aplicarea îngrășămintelor azotate în jurul plantelor.
Florile galbene care se autopolenizează vor apărea la aproximativ 40 de zile de la plantare. Căderea petalelor este un semn că a început formarea arahidelor, sau înrădăcinarea, sub pământ.
În funcție de soi și de condițiile de cultivare, frunzele se vor îngălbeni la aproximativ patru-cinci luni de la plantarea semințelor, semnalând că este timpul să recoltați.
Dezgropați plantele - cu tot cu rădăcini - scuturați solul în exces și puneți-le într-un loc uscat cu o bună circulație a aerului timp de două-trei zile, până când frunzișul rămas se usucă complet. Scoateți păstăile de arahide din rădăcini, apoi prăjiți-le sau păstrați arahidele fără coajă în recipiente închise ermetic. Acestea se vor păstra aproximativ un an.