Ascultă Radio Antena Satelor Live

Roșia, fructul cu suflet de legumă: Din grădină, pe podium la Bruxelles

Când mergem în piață să cumpărăm roșii, câți dintre noi știu că acest aliment nelipsit din bucătărie este, de fapt, un fruct?

Foto: Florin Bidasca

Articol de Madalina Tudor, 24 August 2024, 20:59

Și nu doar un simplu fruct, ci unul cu o istorie fascinantă, plină de surprize. De la nuanțele vibrante de galben auriu, portocaliu aprins, verde crud și până la violetul profund, roșia ne uimește nu doar prin culorile sale, ci și prin formele și aromele sale diverse.

Dulci, rotunde, galbene, roșii, amare, alungite și câte și mai câte, ele sunt nelipsite din dieta noastră, fiind extrem de benefice pentru sănătate.

Bogate în vitaminele C și K, în potasiu și licopen, un antioxidant puternic, roșiile ajută la menținerea sănătății inimii și protejează organismul împotriva bolilor cronice.

Cercetările arată că un consum regulat de tomate poate reduce semnificativ riscul de afecțiuni precum bolile de inimă și anumite tipuri de cancer.

Astfel, roșia nu este doar un ingredient de bază în bucătărie, ci și un aliat al sănătății noastre.

Roșia își are originile de prin America de Sud - Peru, iar calitățile ei au făcut ca astăzi să se cultive în întreaga lume, în peste 15.000 de soiuri cunoscute.

Ea a fost clasată ca legumă, de Curtea Supremă a SUA, în anii 1890, din rațiuni fiscale.

Acest fruct-vegetal, care nu-și găsește locul într-o salată de fructe, a avut parte de lucruri nemaiîntâlnite, ajungând chiar și în spațiu!

În cadrul proiectului „Tomatosfera”, sute de mii de semințe de roșii au călătorit pe Stația Spațială Internațională, iar după ce au petrecut ceva timp printre stele, au fost cultivate pe Pământ, pentru a se studia efectele microgravitației asupra lor.

Mai nou, roșiile au devenit motiv de sărbătoare în diverse colțuri ale lumii.

În Spania, la celebrul festival „La Tomatina”, mii de oameni se bat cu tone de tomate în plină stradă, iar în Ohio, SUA, sucul de roșii este declarat băutura oficială a statului.

La Bruxelles, roșiile sunt celebrate în cadrul „Festivalului Internațional al Tomatei”, unde soiurile sunt premiate pentru frumusețea, gustul și aroma lor. Cea de-a X-a ediție a acestui eveniment este organizată la ferma Nos Pilifs din capitala Belgiei.

Porțile s-au deschis sâmbătă, 24 august 2024, și vor rămâne deschise până duminică, 25 august.

Programul de vizitare este între orele 10:00 și 18:00, iar accesul este gratuit pentru toți. Vizitatorii vor putea să admire și să savureze aproximativ 1.400 de soiuri de roșii, din diferite țări și sub diferite forme de prezentare.

Festivalul se va încheia cu o gală de premiere a celor mai interesante si apreciate tomate.

La acest eveniment, România și-a făcut deja un nume.

La ediția din 2022, familia Bidașcă din Constanța s-a clasat pe locul al II-lea la categoria cherry, cu soiul Brads Atomic Grape.

În acest an, trei familii din România reprezintă țara noastră, cu aproximativ 200 de soiuri de roșii. Standul României va fi unul dintre cele mai colorate și diversificate standuri și va duce o bucată din bogăția pământului românesc la Bruxelles.

În cadrul emisiunii ”Vești și povești” de duminică 25 august 2024, începând cu ora 12, Amalia Velea va intra în direct cu domnul Florin Bidașcă, care reprezintă anul acesta țara noastră la acest eveniment și ne va prezenta mai multe detalii direct de la fața locului.

Le ținem pumnii și le urăm succes, așteptând cu nerăbdare să vedem cum vor fi apreciate minunile lor de tomate pe scena internațională!

Etichete : rosii agricultura
Dezvoltarea regiunilor montane din România, între depopulare și speranța reîntoarcerii românilor acasă
Interviuri si reportaje 07 Noiembrie 2024, 12:19

Dezvoltarea regiunilor montane din România, între depopulare și speranța reîntoarcerii românilor acasă

În cadrul emisiunii „Viața la țară”, realizată de Violeta Anghel, vicepreședintele Euro-Montana, Radu-Adrian Rey, a adus în...

Dezvoltarea regiunilor montane din România, între depopulare și speranța reîntoarcerii românilor acasă
Plantațiile de aluni, o afacere în creștere pentru fermierii români. De la provocările agriculturii ecologice la produsele gourmet
Interviuri si reportaje 06 Noiembrie 2024, 09:31

Plantațiile de aluni, o afacere în creștere pentru fermierii români. De la provocările agriculturii ecologice la produsele gourmet

În ultimii ani, plantațiile de alun au devenit tot mai atractive pentru fermierii români, aducând câștiguri semnificative...

Plantațiile de aluni, o afacere în creștere pentru fermierii români. De la provocările agriculturii ecologice la produsele gourmet
Vivien Farcaș, tânăra fermieră din Bihor care conduce o fermă modernă și inspiră o nouă generație de agricultori
Interviuri si reportaje 04 Noiembrie 2024, 16:31

Vivien Farcaș, tânăra fermieră din Bihor care conduce o fermă modernă și inspiră o nouă generație de agricultori

La doar 23 de ani, Vivien Farcaș din Salonta, județul Bihor, este un exemplu viu al faptului că agricultura modernă poate fi...

Vivien Farcaș, tânăra fermieră din Bihor care conduce o fermă modernă și inspiră o nouă generație de agricultori
Răzvan Dumitrașcu, tânărul fermier din Craiova: „Agricultura este mai mult decât un job, este o pasiune”
Interviuri si reportaje 22 Octombrie 2024, 14:06

Răzvan Dumitrașcu, tânărul fermier din Craiova: „Agricultura este mai mult decât un job, este o pasiune”

Intr-o lume în care tot mai mulți tineri aleg să părăsească țara sau să se mute în marile orașe pentru a-și găsi un trai mai...

Răzvan Dumitrașcu, tânărul fermier din Craiova: „Agricultura este mai mult decât un job, este o pasiune”
Tinerii din sate, cheia transformării satului românesc
Interviuri si reportaje 18 Octombrie 2024, 16:15

Tinerii din sate, cheia transformării satului românesc

Campania „Tinerii satelor, speranță pentru viitor” continuă cu un invitat special în emisiunea „Viața la țară”, realizata de...

Tinerii din sate, cheia transformării satului românesc
De la plug la tehnologie: O poveste vie din câmpurile României
Interviuri si reportaje 18 Octombrie 2024, 16:08

De la plug la tehnologie: O poveste vie din câmpurile României

Agricultura a fost, este și va rămâne inima care dă viață satului românesc, o comoară de tradiții care ne modelează...

De la plug la tehnologie: O poveste vie din câmpurile României
Gabriela Crimschi, povestea unei tinere antreprenoare din Delta Dunării și lupta pentru a menține tradițiile locale
Interviuri si reportaje 16 Octombrie 2024, 14:40

Gabriela Crimschi, povestea unei tinere antreprenoare din Delta Dunării și lupta pentru a menține tradițiile locale

Într-o ediție a emisiunii „Viața la țară”, realizatoarea Violeta Anghel a avut-o ca invitată pe Gabriela Crimschi, o tânără...

Gabriela Crimschi, povestea unei tinere antreprenoare din Delta Dunării și lupta pentru a menține tradițiile locale
Tineri antreprenori la sat. Povestea lui Furtoș Marco Diano și succesul său în agricultură
Interviuri si reportaje 15 Octombrie 2024, 18:43

Tineri antreprenori la sat. Povestea lui Furtoș Marco Diano și succesul său în agricultură

Într-un peisaj rural din ce în ce mai pustiit de tinerii care pleacă în căutarea unui viitor mai bun în marile orașe sau în...

Tineri antreprenori la sat. Povestea lui Furtoș Marco Diano și succesul său în agricultură