Agricultura Regenerativă - ce trebuie să știți
De-a lungul anilor, Agricultura Regenerativă a devenit un subiect fierbinte în spațiul agricol, a fost încurajată de experții în schimbări climatice, care consideră că această practică agricolă ajută la atenuarea sau inversarea efectelor schimbărilor climatice prin reducerea cantității de CO2 din atmosferă.
Articol de Simona Lazăr, 01 Mai 2023, 10:14
La nivel global, agricultura regenerativă a fost estimată la 7750,25 milioane USD în 2021. Pe lângă beneficiile sale climatice, are și beneficii economice pentru țările și organizațiile care adoptă această practică.
Ce este Agricultura Regenerativă?
Agricultura regenerativă este o practică de agricultură și pășunat care se bazează exclusiv pe regenerarea solului vegetal, permițând astfel fermierilor să mențină randamentul culturilor, să îmbunătățească retenția de apă și absorbția plantelor, să mărească profitabilitatea fermei și să susțină biosechestrarea, printre alte beneficii. Se concentrează pe consolidarea sănătății și vitalității solului fermei.
Unele dintre activitățile agricole practicate în mod obișnuit care ajută la regenerarea solului sunt plantarea de culturi de acoperire, rotația culturilor, utilizarea compostului și pășunatul holistic al animalelor.
Reduceți utilizarea îngrășămintelor neorganice
Îngrășămintele neorganice derivate din minerale sau prelucrate și produse în fabrici nu sunt încurajate atunci când se practică agricultura regenerativă. Acest lucru se datorează faptului că utilizarea îngrășămintelor non-organice duce la un dezechilibru al microbilor din sol, afectând astfel procesul natural prin care plantele absorb nutrienții. Acest lucru slăbește solul și plantele, deoarece acestea devin mai dependente de îngrășămintele neorganice.
Utilizarea îngrășămintelor organice, cum ar fi gunoi de grajd animal, compost etc. este de preferat. Sau se indică crearea unui echilibru cu ambele, în loc să se bazeze exclusiv pe îngrășăminte neorganice.
Reduceți lucrarea solului
O altă modalitate de a practica agricultura regenerativă este reducerea sau eliminarea lucrărilor solului. Lucrarea continuă a solului poate duce la eroziunea solului, eliberarea de CO2 în atmosferă, pierderea de materie organică, organisme benefice și fertilitatea redusă a solului.
Puteți reduce prelucrarea solului plantând culturi de acoperire, aplicând mulci organic pe zona de plantare și reducând utilizarea mașinilor grele atunci când lucrați solul.
Încurajați biodiversitatea
Cele două principii de bază ale agriculturii durabile care conduc la o biodiversitate îmbunătățită sunt plantarea culturilor de acoperire și practicarea rotației culturilor. Plantarea culturilor de acoperire vă ajută să vă asigurați că planta este protejată de efectele climatice adverse, cum ar fi valurile de căldură, creșterea temperaturii solului și eroziunea solului. Practicând rotația culturilor, puteți crește nutrienții cu azot din sol prin plantarea de leguminoase.
Pășunatul holistic al animalelor
Dacă vă interesează creșterea animalelor, puteți promova agricultura durabilă prin pășunat controlat în timp, în loc să lăsați animalele să aleagă aleatoriu unde pasc. Pășunatul controlat în timp asigură că acel pășunat are suficient timp pentru a se regenera între perioadele de pășunat.
Beneficii ale agriculturii regenerative
Reduce/inversează efectele schimbărilor climatice prin reducerea cantității de dioxid de carbon absorbită de atmosferă.
Îmbunătățește sănătatea și fertilitatea solului, ceea ce duce la un produs optim la recoltare.
Produse agricole fără substanțe chimice, datorită utilizării reduse sau dependenței de îngrășăminte artificiale.
Reducerea eroziunii solului prin plantarea de culturi de acoperire.
Se îmbunătățește prin biodiversitate.
Creșteți cantitatea de nutrienți naturali disponibile pentru absorbția plantelor și a solului.