Cum învățăm găinile să nu își mai mănânce ouăle?
Viața la țară, cu gospodărie, presupune o serie de situații cărora suntem nevoiți să le facem față. Dacă aveți în ograda dumneavoastră găini care vă oferă ouă, vă puteți considera norocoși, pentru că oul de găină de curte este un dar de care puțini se pot bucura.
Articol de Simona Lazăr, 22 Decembrie 2024, 15:30
Există însă un prost obicei al găinilor cu care mulți gospodari se confruntă și anume acela de a-și mânca singure ouăle.
Iată ce trebuie să faceți în cazul în care vă confruntați cu această situație neplăcută:
1. Lăsați găinile libere, eliberându-le din coteț sau din curtea interioară unde acestea sunt ținute de obicei. Veți constata că astfel, găsind în libertate hrana pe care și-o doresc, găinile vor renunța la obiceiul de a-și mânca ouăle.
2. Adaptați cotețul găinilor astfel încât acestea să nu mai aibă acces la ouă. Fiecare cuibar trebuie să aibă o ușoară pantă, astfel încât ouăle să se poată rostogoli într-o cutiuță la care găinile nu mai au acces.
3. Curățați bine cuibarele găinilor, astfel încât fiecare găină să aibă propriul cuibar. În plus, asigurați-vă că hrana pentru găini conține toate substanțele nutritive de care acestea au nevoie, deoarece ciugulirea ouălor este cauzată uneori de alimentația necorespunzătoare. Foarte important: nu hrăniți niciodată găinile cu ouă sparte!!!
4. Asezați în fiecare cuibar puțină căptușeală pentru a preveni spargerea noilor ouă. Puteți așeza și cel puțin 2 mingi de golf pentru a descuraja găinile să ciugulească ouăle.
5. Lumina din cuibare trebuie să fie în permanență la o intensitate mică. Găinile tind să își ciugulească ouăle atunci când lumina din cuib este prea puternică.
Foto: pixabay.com