Festival de vinuri şi mâncăruri, la Craiova
Lansarea oficială a proiectului Craiova, capitală gastronomică est-europeană are loc pe 30 decembrie de la ora 12:00 la Ramada Plaza Craiova, unde timp de două zile se va desfăşura un târg festival de gastronomie şi oenologie cu specific est-european cu peste 50 de expozanţi şi intrare liberă.
22 Noiembrie 2024, 12:41
Chefi şi specialişti în gastronomiile din 11 ţări est-europene vor prezenta preparate specifice la deschiderea 'Festivalului de vinuri şi mâncăruri' care va avea loc sâmbătă, 30 noiembrie, la Ramada Plaza Craiova, de la orele 12:00.
Oraşul îşi întăreşte astfel vocaţia culturală şi turistică de capitală gastronomică est-europeană printr-un eveniment cu gusturi rafinate: două zile de socializare şi degustări pentru descoperiri senzoriale, prezentări, dezbateri ori conferinţe pe teme culinare şi oenologice îi aşteaptă pe cei prezenţi la Ramada Plaza în datele de 30 noiembrie şi 1 decembrie 2024, începând cu orele 12:00.
Sâmbătă, 30 noiembrie, de la orele 12:00 la 20:00, în deschiderea evenimentului, cele 11 restaurante participante la proiectul 'Craiova, capitală gastronomică est-europeană' vor scoate la rampă - şi la degustare - meniurile care promovează ţările reprezentate în proiect: Azerbaidjan, Bulgaria, Croaţia, Georgia, Grecia, Macedonia de Nord, Polonia, Republica Moldova, Serbia, Turcia, Ungaria.
Totodată, elevii şi profesorii Liceului de Industrie Alimentară din localitate, iniţiatori ai proiectului alături de Primăria Municipiului Craiova, vor prezenta produse de inspiraţie locală.
Urmează mai multe ore de expoziţie în care toţi cei prezenţi vor putea să-şi exploreze şi dezvolte propriile interese de cunoaştere practică şi teoretică, într-o atmosferă jovială, la standurile celor 13 crame şi peste 25 de furnizori artizanali ori industriali de produse alimentare prezenţi la eveniment.
Vor avea loc degustări şi lansări de produse ale unor crame sau importatori de vinuri, alte băuturi şi produse alimentare, cursuri introductive în tehnica evaluării produselor alimentare ca brânzeturile, salamurile şi mezelurile, cafeaua, uleiurile de măsline sau apele minerale.
Duminică, 1 decembrie, de la orele 12:00 şi până la orele 18:00 - de Ziua naţională a României - pe lângă atmosferă festivă a acestei ocazii speciale din fiecare an şi pe lângă explorările gustative puse în operă de către expozanţii prezenţi la eveniment, vor avea loc şi lucrările conferinţelor despre identitatea naţională 'Gastronomia - cu bune, cu rele', în cadrul cărora practicieni din turism şi producţie alimentară vor conferenţia împreună cu specialişti din alte domenii de relevanţă, în context interdisciplinar, despre brandul de ţară, branduri de regiuni, turism şi plusvaloarea pe care producţia alimentară şi serviciile de ospitalitate turistică o pot aduce României.