Noi culturi pentru viitor la Dăbuleni: Babykiwy și Aronia. Soluții pentru agricultura românească
Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni a început să experimenteze cu noi culturi rezistente la schimbările climatice.
Articol de Ramona Alexandrescu, 13 August 2024, 19:11
Doamna Aurelia Diaconu, directorul stațiunii, a fost invitata realizatoarei Alexandra Ruse în cadrul emisiunii “Viața la țară” și a vorbit despre două plante promițătoare: kiwi-ul „babykiwi” și aronia.
„Babykiwi” originar din Japonia, este un tip de kiwi fără perișori, ce poate fi consumat cu coajă. Este bogat în vitamina C (până la 430 mg/100 g) și alți nutrienți, fiind considerat un „super fruct”. Plantele sunt rezistente la temperaturi scăzute de până la -30°C, făcându-le potrivite pentru condițiile climatice extreme din România. În plus, „ babykiwi”este o plantă cățărătoare, ideală pentru grădinile din zonele cu soluri nisipoase, cum este Oltenia.
Aronia, cunoscută și ca scorușul negru, este o altă cultură introdusă la Dăbuleni. Originară din America de Nord, aronia este apreciată pentru conținutul ridicat de antioxidanți și alte substanțe nutritive, fiind mult mai bogată în antioxidanți decât afinele. Este o plantă rezistentă la secetă, care se adaptează bine pe solurile nisipoase, oferind producții constante de aproximativ 30 de tone pe hectar.
Aceste culturi ar putea deveni o soluție viabilă pentru agricultorii din zonele afectate de schimbările climatice, oferind totodată produse nutritive de înaltă calitate a mai spus Aurelia Diaconu, directorul stațiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni.