Maria Tănase, „Pasărea Măiastră a cântecului românesc”
Maria Tănase (n. 25 septembrie 1913, Bucuresti ― d. 22 iunie 1963, Bucuresti) a fost o interpreta de muzica populara din Romania. Aceasta a fost supranumita „Pasarea maiastra", „Edith Piaf a Romaniei" si „Regina cantecului popular".
16 Ianuarie 2014, 14:33
Maria Tanase a cantat prima oara in public, in 1921, pe scena Caminului Cultural „Caramidarii de Jos' din Calea Piscului, la serbarea de sfarsit de an a Scolii primare nr. 11 Tabacari.
La varsta de 15 ani, Maria Tanase s-a inscris la un concurs de Miss Romania, iar de acasa a plecat la nici 17 ani sa se angajeze casierita intr-un birt, unde mai si canta.
Aici e descoperita de primul ei protector, Sandu Eliad, cunoscut publicist si regizor de teatru. El o introduce in cercurile literare si intelectuale ale vremii, dar primul contact direct cu lumea artistica il are in 1934, cand e angajata la revista „Carabus".
Inceputul carierei artistice propriu-zise a coincis insa cu debutul radiofonic din 20 februarie 1938, cand a prezentat un program de piese folclorice: „M-am jurat de mii de ori", „Ce-i mai dulce ca alvita", „Cine iubeste si lasa", „Geaba ma mai duc acasa", „Marie si Marioara", „Cind o fi la moartea mea".
In octombrie 1940, Maria Tanase a oferit un recital de muzica populara romaneasca publicului din orasul Focsani, dupa care regimul legionar i-a interzis orice activitate artistica, distrugandu-i-se toate placile de gramofon de la Radio, ba chiar si matritele de la casele de discuri.
Dupa citeva luni de „absenta artistica", vocea ei s-a facut din nou auzita la posturile de radio. Si nu numai. A fost inclusa in turneul de propaganda romaneasca din Turcia din martie 1941, organizat de Nicolae Kiritescu impreuna cu Ion Aurel Maican.
Pentru meritele sale artistice deosebite, la 20 decembrie 1955, Maria Tanase primeste „Premiul de Stat", iar in octombrie 1957 i se acorda titlul de „Artista Emerita". In decembrie 1957 este distribuita in coproductia romano-franceza „Ciulinii Baraganului", turnata dupa romanul cu acelasi nume al lui Panait Istrati; interpreteaza rolul principal Anica, alaturi de actorii Marcel Anghelescu, Mihai Berechet si Florin Piersic.
Maria Tanase dorea ca restul vietii sa-l inchine invatamantului pedagogic de factura folclorica. La cererea sa, a fost transferata in functia de folclorist la orchestra „Taraful Gorjului" din Tg. Jiu, unde prezenta concerte si spectacole apartinind filonului folcloric oltenesc.
In anul 1963, Maria Tanase a aflat in timpul unui turneu ca avea cancer si ca ar mai fi o sansa sa scape daca intrerupe turneul si se opereaza urgent. Artista s-a gandit, si-n cele din urma a refuzat, dandu-si seama ca nu mai are nicio sansa, si a dus turneul la bun sfarsit.
Votează cele mai bune voci tinere în TOP 10 VOCI DE 10
Te-ar putea interesa și profiluri de tineri soliști
{module 496}