„Agonisești la tinerețe ca să ai la bătrânețe”
Cam așa este, că dacă toată viața ai așteptat să primești, ba de la unul, ba de la altul, sigur nu vei avea sorți de izbândă să trăiești tot așa până la bătrânețe. Dai, dacă dai, dar până când, spune cel care dă?!
20 Mai 2015, 17:25
Este posibil ca acest proverb să se poată schimba, pe ici, pe colo, prinb părțile esențiale, adică, pe acolo pe unde vorbele folosite au creat proverbul, de pildă, dacă nu ai de unde să agonisești, n-ai de lucru, n-ai pământul tău și trăiești doar din alocații și ajutor social... de unde să agonisești, să pui de o parte, bani albi pentru zile negre...., poate doar din furăciuni, dar tot viața ne-a învățat, că ce este de haram de haram se duce! Și-atunci?
Agoniseala este un cuvânt care ne indică faptul că avem ceva de pus acolo pentru zilele în care n-o să ne mai putem mișca pentru a strângea ceva cheag de care să ne folosim! Unii depășesc măsura și agonisesc, agonisesc, de numai asta fac, de la tinerețe, până la bătrânețe, rămânănd de ei... tot, că doar nu ne ducem cu toate pe lumea cealaltă, sau, lăsând pradă celor ce nu dau nicio o ceapă degerată pe obiceiul acela numit muncă și care toacă, toacă, că au de unde, ceea ce au lăsat înaintașii!
Eeeee, dar acolo unde nu mai pui, se termină, la un moment dat și dacă n-ai agonisit la tinerețe, deci n-ai învățat lecția supraviețuirii, nu vei avea o bătrânețe liniștită, îți vei începe fiecare zi cu expresia, of, că nu mai se termină odată, sau, dacă aș mai fi tânăr, câte n-aș mai face?! Bătrânețea are hainele grele, dragi prieteni, dar, dacă sunt de căpătat!
Autor: Vasilica Ghiță Ene