„Cine-i harnic și muncește are tot ce vrea”
„Cine-i harnic și muncește are tot ce vrea", zice acest proverb deosebit de folosit atunci când vrei să aperi munca și să cerți nemunca. Dar tot la fel de folosit se dovedește a fi și reversul lui... sau să-i zicem continuarea lui... „cine-i leneș, spune lumea, are tot așa", cu toate că toți realizăm că nu este adevărat decât dacă confunzi munca cu descurcatul proces în care, de regulă, se cochetează cu hoția și păcălirea celor ce muncesc cu adevărat.
03 Iulie 2014, 12:20
De când lumea și pământul cel ce a muncit a avut cu ce să trăiască și nu a stat cu mâna întinsă niciodată, tocmai pentru că muncind s-a ridicat la valoarea adevărată pe care i-a dat-o propriul efort și, și în cunoștință de cauză.
A munci înseamnă să te miști în ritmul pământului, să înveți continuu că viața este zbatere, că omul muncitor are demnitatea muncii sale. A munci înseamnă a dobândi liniștea interioară necesară odihnei, a simți cum sufletul cântă cu drag admirând roadele obținute prin creația proprie; este ca și cum ai oferi lumii motive întemeiate de a fi stăpânită de om! Nu degeaba omul adună vorbe înțelepte care vin să susțină necesitatea de a munci pentru că, "cine lucrează, acela se cade să și mănânce" că "doar de acolo de unde muncește poate să și mănânce"!
Autor: Vasilica Ghiță Ene