„Cu o floare nu se face primăvară”
Sigur că da, doar cu un ghiocel viteaz nu putem spune că a venit primăvara! Nu întâmplător am zis așa, pentru că s-au mai văzut cazuri, și nu puține, când imediat după ce a apărut ghiocelul în brazdă acesta a fost surprins de o zăpadă venită pe neșteptate dinspre iarna ce nu se lasă dusă cu una, cu două!
06 Martie 2015, 09:43
Primăvara autentică este plină de multe alte flori mai atente la momentul de înflorire și de ieșire în lume, zambile, narcise, lalele, mărgăritare și care, unele după altele, sunt mai prevăzătoare la alegerea orei de trezire la viață. Altele refuză să iasă pentru că locul în care s-au aflat, până mai ieri, nu mai este așa prietenos și prielnic dezvoltării lor ulterioare! Poluarea, lipsa de grijă a grădinarului poate face imposibilă venirea unei primăveri normale printre vestitorii acesteia.
Așa și cu omul-ghiocel, el va fi mereu pionierul unei idei noi, a unui proiect viitor, doar că, mai cu seamă, el, are nevoie de mai mulți oameni pentru a pune în practică gândurile lui inovatoare! De multe ori, ghiocelul om este mult timp singur și, uneori, nesecondat niciodată, din motive variate, de cei care ar putea transforma în realitate un gând nou nouț și folositor tuturor.
Așa se explică lipsa schimbărilor notabile în satele noastre unde nu se întâmplă mai nimic pentru că nimeni nu pune în practică ideile bune pe care un membru al comunității le exprimă din vreme, câteodată prea din vreme, și la aplicarea cărora ar trebui să lucreze și ceilalți pentru a putea veni primăvara cum trebuie și în lumea satului românesc, acolo de unde a plecat și proverbul pe care îl comentăm azi!
Cu o floare nu se face primăvară, în mod sigur, cum nici cu un singur om nu se pot urni din loc multele dintre faptele care ne-ar ajuta pe noi să trăim primăverile necesare pentru un nivel de trai corespunzător secolului în care trăim!
Autor: Vasilica Ghiță Ene