„Graba strică treaba”
Da, o strică... și, încă, atât de tare, încât n-o mai poți drege oricât a-i încerca sau dacă se mai poate face ceva ajungi, invariabil, la alt proverb, „Na-ți-o frântă că ți-am dres-o". Atunci când te grăbești, în virtutea inerției și a automulțumirii, faci greșelile celor ce cred că toate lucrurile și faptele de pe lumea asta seamănă între ele... și că, oricum, nu contează cum iese după principiul proverbial, „mulți văd, puțin pricep"!
16 August 2014, 21:00
Totuși, graba strică treaba, trebuie doar să fie cu capul pe umeri și cu atenția sporită pentru a nu munci degeaba stricând intenția și rezultatul, chiar când este vorba de materiale în serie. Cu alte cuvinte, munca bine făcută și care are și un termen fix de încheiere, trebuie, musai, executată la timpul potrivit dar mai ales cu grijă pentru destinatarul produsului și pentru timpul risipit și... grăbindu-ne încet, cu gândul la ce vom obține. Și, mai este ceva, când ne grăbim prea tare mâna o ia înaintea gândirii și s-ar putea să regretăm, materialul stricat și pierdut, rănile pe care le dobândim din grabă, suferințele pe care le provocăm altora pentru că s-ar putea, prea grăbiți fiind, ca lumea să nu ne mai observe și să ne dea... câte o treabă de făcut!
Și, ce-i mai rău pe lumea asta decât atunci când nimeni nu are treabă cu tine?! Se întreabă subsemnatul, adică Vasilica Ghiță Ene care, de multe ori, s-a luptat să-și potolească graba cuvintelor, pentru a fi pe înțelesul celor care o ascultă, altfel n-ar avea sens demersul meu publicistic!
Autor: Vasilica Ghiță Ene