„Nu râvni la bunul altuia”
Practic, proverbul acesta, derivă din cea de-a zecea poruncă sfântă și care te îndeamnă... ” Sa nu poftesti nimic din ce este al aproapelui tau”, cred că știți asta.
09 Ianuarie 2016, 17:00
Noi, oamenii, încălcăm des vorbele, și nu numai că le încălcăm, ne găsim și scuze, motivații, pentru ceea ce facem. Prietenul cel mai bun se îndrăgostește de nevasta ta, prietena cea mai bună nu mai poate trăi fără bărbatul tău, nimic mai normal pentru lumea modernă, nu-i așa?!
În numele sentimentelor sincere ce nu pot fi înfrânate, răul se produce, cu înțelegerea celor care nu vor să judece, și nici nu-și propun, măcar, să pună în discuție un asemenea comportament, ...”ce vreți, asta este, nu se poate lupta cu dragostea”, citez din vorbele împricinaților. De unde până unde, caracter, fidelitate, chestia aceea, vă amintiți, sau, împreună, pentru totdeauna, și la bine, și la rău....!
Extinzând discuția, începem să râvnim totul, nevasta, mașina, casa, portofelul, viața semenilor noștri! Și ce dacă, spun unii, nu-i ceva personal, zic alții, împrumutând scuzele cu pricina din filme! La urma urmei, astai viața, nu-i nimic drept pe lumea asta și oricum adevărul supără atât de tare încât nu mai lucrăm cu el! Cine se face vinovat de proliferarea nedreptății, vă întreb și mă întreb, dacă suntem de acord cu asemenea abordare, ”sinceră” a felului acesta de a fi al omului modern; care, om modern, este nevoit să se înfrupte, ca pe vremea primului om, din fructul oprit.
Este mai palpitant și ne oferă mereu motivația suferinței ca pedeapsă, de la un capăt la altul al vieții noastre! Când și când, când ne convine,evident, facem apel la cea de-a zecea poruncă, reamintind-o celor care ne-au greșit, înainte să le greșim noi lor....., modificând nițel vorba...., generalizând îndemnul la mai multe posibilități de încălcare allui, ”nu râvni la bunul altuia”!
Un text de
Vasilica Ghiță Ene