„Și cu porcul gras în bătătură, și cu slănina în pod, nu se poate!”
Adeseori, în literatura populară, omul a fost comparat, pentru a i se sublinia, de regulă, defectele, cu porcul; și, dacă mi se permite, în detrimentul acestuia, din urmă, câteodată. Se cuvine să spunem asta, măcar acum, în ceasul ultim al simpaticului nostru personaj! Bietul animal, condamnat la numai un an de viață, are marea calitate că ne hrănește pe noi de mii de ani și nu a cerut niciodată „spor de toxicitate" pentru că a fost obligat să trăiască în preajma omului! De-aia se mai spune despre el că...
22 Decembrie 2014, 07:09
„strânge untura pentru alții", cu toate că nici vorba cu pricina n-a fost scornită de om ca să laude porcul, ci doar pentru a bietui pe omul care muncește mult dar cu rezultate puține pentru propria persoană!
Referindu-mă, însă, la proverbul... „și cu porcul gras în bătătură, și cu slănina în pod, nu se poate"... trebuie să subliniez tendința unora de a fi extrem de zgârciți crezând că, ținând de lucruri, vor fi bogați, sănătoși și, evident, fericiți! Ar fi singurul caz în care „porcul" din bătătură ar putea muri de bătrânețe fără să-și împlinească rostul lui pe această lume, deci, fiind, și nefericit, așa cum zgârcitul este, de fapt; unul nemulțumit de nimic ce se vaită că moare de foame, când toate averile lui se strâng neservind nimănui, nici măcar lui! El, zgârcitul, poate fi acela care, la un moment dat, ar putea să-ți servească alt proverb la adăpostul căruia își ascunde felul de a fi... „că doar n-am păzit porcii împreună"!
Îl lăsăm în pace, ne vedem de viața noastră, că doar, adăugăm și noi, n-om juca după cum cântă dumnealui dar, când și când, privind compătimitor către el, îndestulatul, rostim cu convingere, și siguri pe decizia pe care o vom lua, „nu merită să aruncăm cu mărgăritar în teica porcilor" și... zâmbim cu înțelegere... pentru om, nu pentru porc, pentru că niciodată nu vom putea să... „îngrășăm porcul în ziua de Ignat" și nici să-l vindecăm pe zgârcit de zgârcenie... dacă până atunci a făcut foamea, în cazul godacului, sau dacă a înțeles că așa trebuie să fie, referindu-ne la chitros! Înțeleagă lumea ce va voi din vorbele noastre menite să declanșeze ceva acolo unde este mare nevoie să se întâmple asta!
Autor: Vasilica Ghiță Ene