Acad. Răzvan Theodorescu: „Unirea din 1859, cel mai frumos semn de inteligență românească”
Astăzi, se cuvine să cinstim un moment important din istoria noastră.Întrucât în contextul convenției de la Paris din anul 1858 nu se prevedea ca domnii aleși în cele două principate să fie persoane diferite, conducătorii luptei naționale au deces ca alesul Moldovei sa fie desemnat și în Țara Românească , iar Europa sa fie pusă în fata unui fapt împlinit.
24 Ianuarie 2017, 11:45
Academicianul Răzvan Theodorescu consideră ,,Unirea de la 1859 cel mai nobil, cel mai frumos, cel mai eclatant semn de inteligență românească din toate timpurile. Unirea de la 24 ianuarie 1859 este numită îndeobste- unirea cea mică - pentru că a fost comparată cu Unirea de la 1918 și există o mică diferentă între aceste două momente atât de importante pentru noi. La 1 decembrie 1918 cădeau toate imperiile din jur, Austro-Ungaria – Imperiul Habsburgic, Imperiul Țarist, Imperiul Otoman se prăbuseau, și intr-un fel românii puteau ca și sârbii ca și ungurii, ca și slovacii să-și proclame libertatea, iar în cazul românilor din Transilvania unirea cu frații lor de dincolo de munți era un trend general.
La 24 ianuarie 1859 nu exista un climat european , nu exista un climat est-european sau central-european care să fie binevoitor românilor din Muntenia și din Moldova care doreau să se unească. Dimpotrivă, în afara de îndepartata Frantă a lui Napoleon al III-lea toate imperiile din jur se opuneau unirii Moldovei cu Muntenia și atunci a trebuit să existe această extraordinară voință, întâi la Iași în Sala Elefantului de la Muzeul de Stiinte Naturale, apoi la Hotelul Concordia din București unde unioniștii s-au mobilizat și au făcut întâi alegerea colonelului Alexandru Ioan Cuza la Iasi dupa care, a urmat aceeași alegere la București.
A fost o mișcare politică extrem de impotantă care a lăsat fără replică puterile din jur, care au încercat să se opună.
Multă vreme, a trebuit sa fie o politică înteleaptă a lui Alexandru Ioan Cuza și a unui om de stat precum Mihail Kogălniceanu pentru ca unirea să fie până la urmă efectivă, de aceea, 24 ianuarie 1859 înseamnă trumful înteligenței politice românești și realizarea unui act politic a cărui încărcătură de înteligență, nu s-a mai repetat niciodată, cu niciun alt prilej în Istoria Românească “.
În această ediție vom fi în direct cu personalități de la Iași, de la Alba Iulia, de la Cumpăna jud în afara de îndepartata Frantă în afara de îndepartata Frantă în afara de îndepartata Frantă