Încălzirea cu apă geotermală la Pecica, amânată din cauza întârzierii proiectului
Introducerea la Pecica a încălzirii cu apă geotermală, printr-un proiect în valoare de aproximativ 25 de milioane de lei, a fost amânată pentru următorul sezon rece, deoarece finalizarea lucrărilor a fost întârziată din cauză că nu au fost livrate la timp anumite componente ale instalaţiilor de pompare.
09 Ianuarie 2024, 16:35
Primarul oraşului Pecica, Petru Antal, a declarat că 80% din reţeaua de încălzire a fost realizată, însă proiectul trebuia finalizat la 31 decembrie 2023, când s-a încheiat şi linia de finanţare prin fonduri europene nerambursabile, informeaza Agerpres.
Pentru diferenţa de 20% din lucrări, finanţarea va veni prin alt program european în primăvară, când ar urma să fie reluate lucrările.
El a subliniat că încălzirea cu apă geotermală se va face cu siguranţă din următorul sezon rece.
Conform proiectului de realizare a Sistemului centralizat de producere şi distribuţie a energiei termice în Pecica, pentru început vor fi încălzite 13 clădiri publice, între care şcoli şi grădiniţe, iar peste cinci ani se vor racorda treptat şi locuinţele.
Proiectul a obţinut finanţarea de 25 de milioane de lei prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, iar consorţiul care a câştigat licitaţia pentru efectuarea lucrărilor este format din patru firme din România şi Ungaria.
Şi oraşul Sântana implementează un proiect similar. Administraţia locală a anunţat, la începutul anului 2023, că a obţinut o finanţare europeană de 27,5 de milioane de lei pentru a realiza forajele şi reţeaua termică.
Proiectul presupune extragerea apei calde de la 1200 de metri, realizarea a 2,7 kilometri de conducte pentru transportul apei, amplasarea unei centrale termice, realizarea a 2,2 kilometri de reţea de distribuţie a energiei termice şi realizarea unui al doilea foraj, pentru injecţia apei geotermale uzate termic.
După finalizarea lucrărilor, clădirile publice nu vor mai fi încălzite cu gaz şi astfel se vor reduce cheltuielile administraţiei locale.