Cât costă un brad natural de la Romsilva? Oferte și recomandări pentru sărbători
În pragul sărbătorilor de iarnă, achiziția unui brad natural rămâne o tradiție de neînlocuit pentru mulți români. Regia Națională a Pădurilor – Romsilva valorifică și în acest an brazi de Crăciun, oferind prețuri accesibile și opțiuni variate pentru toți cumpărătorii.
Articol de Ramona Alexandrescu, 10 Decembrie 2024, 13:11
În cadrul emisiunii „Viața la țară”, inginerul Bogdan Boghian de la Centrul de Exploatare și Valorificare a Lemnului Romsilva a oferit detalii despre prețuri și proceduri de achiziție.
În acest sezon, Romsilva pune la dispoziție aproximativ 18.500 de brazi de Crăciun, din care: 13.900 de brazi și 4.600 de molizi.
Prețurile, variază în funcție de înălțime și tipul pomului. Pentru molid prețul este între 15 și 25 lei (fără TVA) iar pentru brad prețul este între 25 și 35 lei (fără TVA);
Prețul brazilor cu balot de pământ sau în ghivece variază între 110 și 200 lei (fără TVA), incluzând și prețul ghiveciului.
Aceste prețuri se aplică la locul de producție sau la sediul ocoalelor silvice. În cazul livrărilor din piețe, se pot adăuga costuri suplimentare pentru transport și manipulare.
Persoanele fizice pot achiziționa brazi direct de la ocoalele silvice din zonele lor. În cazul excedentului, brazii pot fi valorificați și către persoane juridice, care ulterior îi distribuie în piețe.
„Românii pot găsi adresele ocoalelor silvice pe site-ul nostru oficial și se pot adresa direct acestora pentru a cumpăra un brad”, a explicat Bogdan Boghian.
Brazii în ghiveci câștigă popularitate în rândul românilor, fiind o opțiune mai sustenabilă. Cu toate acestea, este important să li se asigure condițiile necesare pentru a rămâne sănătoși și, eventual, pentru a fi replantați:
În casă este indicat ca bradul să fie amplasat într-un loc răcoros, departe de sursele de căldură (calorifere, șeminee).
- Să fie udat periodic pământul din ghiveci pentru a preveni deshidratarea.
- Frecvent să fie pulverizată apă pe ace, respectând regulile de siguranță.
- După sărbători bradul se aclimatizeazaă treptat înainte de a-l scoate afară.
- Indicat este să se sape o groapă mai mare decât balotul de pământ al rădăcinilor.
- Se așeza pietriș și, opțional, îngrășământ la baza gropii.
- Se tasează bine pământul pentru a elimina spațiile de aer și a facilita prinderea rădăcinilor.
În fiecare an, Romsilva se adaptează cerințelor pieței și preferințelor consumatorilor, punând accent pe calitate.
Înființarea de culturi specializate pentru brazii de Crăciun asigură o dezvoltare optimă a acestora, iar recomandările oferite de specialiști contribuie la prelungirea duratei de viață a pomilor.
„Ne bucurăm să fim parte din sărbătorile românilor și să le oferim brazi care să aducă bucurie în casele lor. Vă dorim sărbători fericite și un an nou plin de împliniri!”, a încheiat Bogdan Boghian.
Pentru mai multe detalii, românii sunt încurajați să consulte site-ul oficial al Romsilva sau să se adreseze direct ocoalelor silvice din apropiere.