Dalai Lama transmite condoleanţe după moartea papei Francisc, cu 'o viaţă simplă, dar plină de sens'
Dalai Lama a transmis un mesaj de condoleanţe în urma decesului papei Francisc, care a încetat din viaţă luni, la Vatican, la vârsta de 88 de ani, subliniind că pontiful a acţionat 'dezvăluind constant, prin propriile acţiuni, cum se trăieşte o viaţă simplă, dar plină de sens', transmite marţi agenţia EFE.

22 Aprilie 2025, 10:02
'Cel mai bun omagiu pe care i-l putem aduce este să fim oameni iubitori, servindu-i pe ceilalţi oriunde şi în orice fel putem', a adăugat într-un comunicat liderul spiritual, care trăieşte în exil în India.
Liderul religios al budismului tibetan a oferit rugăciuni şi condoleanţe 'fraţilor săi spirituali, surorilor şi adepţilor' papei Francisc din întreaga lume.
'Sanctitatea Sa, Papa Francisc, s-a dedicat slujirii celorlalţi', a spus Dalai Lama.
Tenzin Gyatso, în vârstă de 89 de ani, Dalai Lama din 1940, locuieşte în oraşul Dharamshala din nordul Indiei, unde se află şi guvernul tibetan în exil.
Liderul religios, care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1989, a fugit în India împreună cu mii de compatrioţi ai săi, la începutul anului 1959, în urma represiunii dure a Chinei în urma revoltei populare eşuate din Lhasa, capitala Tibetului.
Dalai Lama s-a născut la 6 iulie 1935 în Taktser, în estul Tibetului, unde la vârsta de doi ani a devenit liderul spiritual al poporului său, când a fost recunoscut drept 'reîncarnarea' predecesorului său.
Următorul Dalai Lama este necunoscut deoarece, conform tradiţiei budiste, urmează să fie aflat în Tibet după 'reîncarnarea' predecesorului său.
Beijingul a declarat în decembrie 2024 că succesorul lui Dalai Lama 'trebuie să fie căutat în China şi să primească aprobarea guvernului central'.
Cu toate acestea, Gyatso a explicat recent, în cea mai recentă carte a sa, publicată în luna martie a acestui an, că succesorul său s-ar putea 'reîncarna' în afara Chinei.
Papa Francisc a anulat o întrevedere planificată cu Dalai Lama, la Roma, în 2014, invocând faptul că întâlnirea ar putea 'crea probleme între China şi Vatican'.
Papa Ioan Paul al II-lea l-a primit pe Tenzin Gyatso în 2003, într-o audienţă privată care a avut loc într-un mod foarte discret la acea vreme pentru a nu stârni suspiciunile Beijingului.
Papa Francisc, în vârstă de 88 de ani şi cu o sănătate şubredă în ultimele luni, a încetat din viaţă luni, la ora locală 7:35 (05:35 GMT), la reşedinţa Santa Marta de la Vatican. Cauza confirmată a decesului a fost un accident vascular cerebral. AGERPRES