Românii pot primi până la 7.500 de euro pentru o mașină electrică nouă
Rabla 2025 vine cu un buget record de 1,43 miliarde de lei, fiind cel mai ambițios program de înnoire a parcului auto din România. Ministerul Mediului a anunțat că ecotichetul pentru achiziția mașinilor electrice va ajunge la echivalentul a 7.500 de euro, o creștere semnificativă față de anii anteriori.

Articol de Petruț Mazilu, 23 Aprilie 2025, 13:22
Prin această măsură, autoritățile speră să stimuleze puternic trecerea către mobilitatea electrică și reducerea poluării în marile orașe.
Fondurile vor acoperi și subvenții pentru hibrizi plug-in sau motoare termice, precum și pentru casarea vehiculelor vechi.
Conform Ghidului de finanţare al programului, trimis deja la Monitorul Oficiale pentru publicare, cuantumul ecotichetului a fost stabilit astfel: 10.000 lei (aproximativ 2.000 de euro) pentru achiziţionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie termică (cu ardere internă, inclusiv motorizare GPL/GNC) sau a unei motociclete; 12.000 lei (aproximativ 2.400 de euro) pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid; 15.000 lei (aproximativ 3.000 de euro) pentru un autovehicul nou plug-in hibrid sau o motocicletă electrică; 37.000 lei (aproximativ 7.500 de euro) pentru un autovehicul nou 100% electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen; 120.000 lei (aproximativ 24.000 de euro) pentru un autovehicul nou plug-in hibrid sau 100% electric, în cazul instituţiilor publice şi unităţilor administrativ-teritoriale.
'Este obligatorie înmatricularea permanentă la autorităţile competente din România, pe numele beneficiarului, a autovehiculului nou achiziţionat în cadrul programului, pe o perioadă de cel puţin 18 luni de la emiterea facturii. Prin excepţie, în cazul în care autovehiculele noi pentru care a fost acordată finanţarea, sunt achiziţionate în sistem leasing, înmatricularea permanentă pe numele beneficiarului este obligatorie la sfârşitul perioadei de leasing. De asemenea, este interzisă beneficiarilor înstrăinarea autovehiculelor nou-achiziţionate în cadrul programului, pe o perioadă de 18 luni de la data emiterii facturii, prevedere ce se aplică inclusiv în cazul beneficiarilor care au achiziţionat autovehiculele noi în sistem leasing', notează Ministerul Mediului.
Potrivit MMAP, pentru înscrierea în noul program 'Rabla', solicitanţii vor fi cei care vor trebui să completeze, într-o aplicaţie informatică gestionată de AFM, o cerere în acest sens şi să încarce toate documentele necesare, inclusiv cele ce dovedesc casarea unei maşini. Finanţarea se acordă, în limita bugetului aprobat.
Instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale pot solicita un număr de maximum 25 de ecotichete în cadrul unei sesiuni de înscriere, fără a fi necesară casarea unui autovehicul uzat.
Persoanele fizice pot solicita maximum două ecotichete în cadrul unei sesiuni de înscriere, câte unul pentru fiecare autovehicul nou ce urmează a fi achiziţionat.
Durata totală de implementare este de 90 de zile de la obţinerea statutului de 'beneficiar finanţare'.
În acest interval, producătorii sunt obligaţi să emită şi să introducă factura electronică în aplicaţie şi să finalizeze formalităţile de vânzare-cumpărare şi predare-primire a autovehiculului nou.