Învățătoare în vizorul autorităților pentru agresiune fizică împotriva unei eleve de 7 ani
Autoritățile investighează acuzațiile de agresiune fizică și comportament abuziv într-o școală primară din Constanţa. Într-un caz care a stârnit îngrijorare în comunitatea locală, o învățătoare se află sub investigația poliției pentru purtare abuzivă, după ce ar fi agresat fizic, în repetate rânduri, o elevă de 7 ani.
26 Martie 2024, 13:53
Cazul de la Şcoala Gimnazială Nr. 43 'Ferdinand' Constanţa a fost semnalat poliţiştilor încă din 10 ianuarie, iar marţi Inspectoratul de Poliţie Judeţean a anunţat că a fost întocmit dosar penal împotriva cadrului didactic.
''Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public, Compartimentul de Relaţii Publice al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa este abilitat să comunice următoarele: La data de 10 ianuarie, poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Constanţa au fost sesizaţi cu privire la faptul că un cadru didactic de la o unitate de învăţământ din Municipiul Constanţa ar fi agresat fizic, în repetate rânduri, o elevă de 7 ani'', transmite marţi IPJ Constanţa, într-un comunicat.
În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă.
Cazul a intrat şi în atenţia Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), care a venit marţi cu precizări.
''Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a luat la cunoştinţă despre această situaţie de la mama respectivei minore în data de 29.01.2024, printr-un e-mail în care a sesizat faptul că doamna învăţătoare a postat pe pagina sa de facebook fotografii cu eleva, fără a avea consimţământul părintelui, precum şi faptul că procesul educaţional de la clasă nu corelează suficient conţinutul programei cu ritmul de parcurgere a materiei şi cu particularităţile individuale ale copiilor'', informează ISJ Constanţa.
Potrivit sursei citate, ISJ a analizat situaţia respectivă (discuţii cu doamna învăţătoare, cu managerul şcolar, consultarea documentelor rezultate din intervenţia/ gestionarea situaţiei la nivelul unităţii de învăţământ) şi a solicitat instituţiei şcolare - în calitate de angajator - finalizarea cercetării disciplinare, declanşate de către şcoală, precum şi aplicarea măsurilor ce se impun.
În paralel cu aceste măsuri, ISJ a solicitat sprijin Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, precum şi Centrului Judeţean pentru Resurse şi Asistenţă Educaţională Constanţa în vederea identificării soluţiilor specifice, conform expertizei şi atribuţiilor instituţionale.
De asemenea, în data de 30.01.2024, directorul unităţii de învăţământ a pus la dispoziţia Poliţiei Municipiului Constanţa - Secţia 1 Poliţie înregistrările audio-video de la clasa respectivă.
Unitatea de învăţământ a încheiat cercetarea disciplinară şi a sancţionat cadrul didactic cu 'avertisment', conform legislaţiei în vigoare.
''Precizăm că în tot acest timp, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa nu a avut cunoştinţă despre înregistrările apărute în cursul zilei de astăzi în spaţiul public. În acest context, astăzi, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a luat legătura de urgenţă cu managerul şcolar şi a solicitat gestionarea situaţiei create. În jurul orei 11,30 instituţia noastră a fost anunţată telefonic de către unitatea de învăţământ (angajator) că doamna învăţătoare şi-a depus demisia, solicitând încetarea activităţii cu data de 27.03.2024. Menţionăm că doamna învăţătoare este cadru didactic pensionat, angajat în regim de plata cu ora'', arată sursa citată.
Inspectorul şcolar pentru învăţământul primar va asigura managementul clasei de elevi, prin prezenţa unui cadru didactic la clasa respectivă, astfel încât procesul educaţional să se desfăşoare în condiţii optime, fără sincope, a mai transmis ISJ Constanţa