Locuință transformată în "cuptor" de caniculă. O persoană a fost găsită în stare de comă
O persoană a fost găsită în comă de gradul I în locuinţa supraîncălzită, iar altele au ajuns la UPU de la Spitalul 'Sf Spiridon' din cauza stărilor lipotimice suferite din cauza temperaturilor extrem de crescute înregistrate.
16 Iulie 2024, 16:55
Coordonatorul UPU de la Spitalul 'Sf Spiridon' din Iaşi, dr Diana Cimpoeşu, a declarat că temperaturile crescute afectează cel mai mult persoanele aflate la vârsta senectuţii.
'În ultimele ore au fost aduşi trei pacienţi cu vârste de peste 80 de ani, care au suferit stări lipotimice. Un alt pacient a fost găsit în comă de gradul I într-un apartament supraîncălzit. Din fericire, a răspuns la tratamentul administrat în urgenţă', a declarat Diana Cimpoeşu.
Potrivit acesteia, un bărbat în vârstă de 46 de ani a suferit o stare lipotimică în timp ce se afla în maşină, în contextul excesului de cafea şi tutun şi al caniculei.
Municipiul Iaşi se află sub cod roşu de caniculă. Cei care se află în oraş sunt sfătuiţi ca în perioada caniculară să nu iasă din casă decât în caz de forţă majoră, să fie îmbrăcaţi adecvat şi să aibă în permanenţă apă asupra lor.
Medicii recomandă ca în perioada caniculei să fie evitate ieşirile între orele 10,00 şi 18,00, iar atunci când sunt nevoiţi să părăsească locuinţele, cetăţenii trebuie să poarte haine lejere, subţiri, deschise la culoare, să poarte pălării şi ochelari de soare şi să alterneze deplasarea cu repausul în spaţii dotate cu aer condiţionat, precum magazinele, sau fără expunere directă la soare.
De asemenea, este recomandată limitarea funcţionării aparatelor electrocasnice pentru ca astfel să fie evitată creşterea temperaturii în camere, acoperirea ferestrelor expuse la soare şi închiderea lor în miezul zilei.
Cea mai importantă, susţin medicii, este hidratarea, cu aproximativ doi litri de apă pe zi sau consumul de fructe, legume sau iaurt şi evitarea consumului de alcool sau grăsimi.