400 de mecanici de locomotivă, verificaţi cu aparatul etilotest
Peste 2.400 de angajaţi cu atribuţii privind siguranţa circulaţiei feroviare, dintre care 400 de mecanici de locomotivă, au fost verificaţi cu aparatul etilotest, în cadrul acţiunilor întreprinse în primele nouă luni de poliţiştii de la transporturi.
10 Noiembrie 2024, 11:29
Conform unui comunicat al Poliţiei Române, în perioada ianuarie - septembrie 2024, poliţiştii de la transporturi au acţionat pentru prevenirea producerii de evenimente/accidente feroviare, prin identificarea principalelor zone de risc şi eliminarea vulnerabilităţilor constatate, pentru menţinerea unui grad ridicat de siguranţă a transporturilor aeriene, prin prevenirea şi combaterea furturilor de şi din bagajele de cală ale pasagerilor, precum şi pentru siguranţa transporturilor navale pe fluviul Dunărea şi lacurile interioare navigabile.
În urma acestor acţiuni, infracţiunile contra patrimoniului au înregistrat o scădere cu aproximativ 6,60% comparativ cu perioada similară a anului trecut.
În acest sens, prezenţa activă a efectivelor de poliţie transporturi în zona de competenţă, staţiile de cale ferată, pe trenurile de călători, în porturi şi aeroporturi a determinat o scădere a furturilor de la infrastructura feroviară (-18,25%), furturile din vagoane au scăzut cu 10,45%, iar furturile de bagaje au scăzut cu 14,17%.
Totodată, în perioada analizată, acţiunile specifice desfăşurate de către structurile de poliţie transporturi au contribuit la scăderea infracţiunilor de tâlhărie, şi menţinerea la valori apropiate a infracţiunilor contra vieţii şi a infracţiunilor contra integrităţii corporale faţă de perioada similară a anului precedent.
Poliţiştii de la transporturi au acţionat în zona trecerilor la nivel cu calea ferată, pentru prevenirea accidentelor şi au verificat 3.076 de vehicule, au aplicat 1.355 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 447.772 de lei, dintre care 1.157 de sancţiuni la regimul rutier, respectiv 155 de sancţiuni pentru abateri la trecerile la nivel cu calea ferată.
Totodată, au fost constatate 5 infracţiuni, două la regimul rutier şi 3 de altă natură, fiind reţinute 75 de permise de conducere, retrase 57 de certificate de înmatriculare şi 20 de seturi de plăcuţe cu numărul de înmatriculare.
În cadrul activităţilor pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, prevenirea şi combaterea faptelor ilicite în staţiile de cale ferată şi în trenurile de călători, au fost depistate 10 persoane bănuite de comiterea unor infracţiuni, fiind constatate 8 infracţiuni (două de natură judiciară, una de natură economică şi 5 de altă natură) şi aplicate 1.116 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 259.610 lei.
În primele 9 luni ale anului, au fost verificaţi cu aparatul etilotest 2.470 de angajaţi cu atribuţii privind siguranţa circulaţiei feroviare, dintre care 400 de mecanici de locomotivă.
De asemenea, au fost constatate 31 de infracţiuni, fiind cercetate 31 de persoane depistate în flagrant delict, 30 dintre acestea fiind conduse la unităţile medicale, în vederea prelevării probelor biologice de sânge.
Pentru eliminarea riscurilor privind sustragerile din vagoanele de mărfuri, precum şi de componente de la materialul rulant, au fost verificate 724 de trenuri de marfă în staţiile de cale ferată, 65 de trenuri de marfă verificate în parcurs (în linie curentă) şi 257 în triaje.
În plus, au fost verificate 2.148 de mijloace material rulant în depouri, revizii, parcuri reci, precum şi în linie curentă şi au fost efectuate controale la 77 de magazii de piese de schimb.
Totodată, au fost verificate 486 de unităţi care au ca obiect de activitate colectarea de deşeuri de metale feroase şi neferoase, ocazie cu care, de la o astfel de societate, au fost recuperate 721 de kilograme de materiale şi în opt cazuri au fost depistate componente de la materialul rulant.
În cadrul aceleiaşi acţiuni, au fost efectuate 322 de controale la firmele de pază care asigură securitatea în sistemul transporturilor feroviare, fiind constatate 15 infracţiuni, aplicate 1.065 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 306.827 de lei.
Pe linia combaterii operaţiunilor ilegale cu deşeuri, în perioada analizată, au fost efectuate 30 de acţiuni, iar poliţiştii au efectuat 186 de controale la 195 de obiective/locaţii. Astfel, poliţiştii au întocmit 12 dosare penale, au aplicat 20 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 438.000 de lei şi au confiscat 7.132 de kilograme de deşeuri feroase şi neferoase.
De asemenea, au pus în executare 7 mandate de percheziţie domiciliară şi au indisponibilizat 292.478 de kilograme de deşeuri feroase şi neferoase.
Pentru menţinerea unui grad ridicat de siguranţă a cetăţeanului în contextul utilizării transporturilor în regim 'taxi', în regim de închiriere, precum şi transport alternativ, în zona aeroporturilor internaţionale din România, au fost desfăşurate 135 de acţiuni şi au fost aplicate 590 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 237.200 de lei.
Totodată, au fost verificate 1.332 de autovehicule, legitimate 2.356 de persoane, retrase 38 de certificate de înmatriculare, 3 certificate de atestare a pregătirii profesionale, 4 autorizaţii de taxi, reţinute 17 permise de conducere şi indisponibilizate 10 plăcuţe de înmatriculare.
Acţiunile au fost derulate la nivelul aeroporturilor, atât cu efective proprii, cât şi în cooperare cu poliţişti din cadrul serviciilor rutiere şi specialişti din cadrul RAR şi ARR.
Pentru menţinerea unui grad ridicat de siguranţă a transporturilor aeriene privind prevenirea şi combaterea furturilor de şi din bagajele de cală ale pasagerilor, au fost desfăşurate 135 de acţiuni, legitimate 1.582 de persoane, controlate 198 de benzi de încărcare/descărcare a bagajelor de cală, verificate 384 de autovehicule, 283 de cale de depozitare, precum şi 283 de vestiare care aparţin unor angajaţi ai firmelor de handling.
Totodată, au fost aplicate 165 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 74.580 de lei.
De asemenea, pentru menţinerea unui grad ridicat de siguranţă a transporturilor aeriene au fost desfăşurate 15 acţiuni privind respectarea prevederilor Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor şi protecţia persoanelor, fiind verificate 66 de societăţi comerciale, şi aplicate 11 sancţiuni contravenţionale.
Pentru creşterea siguranţei şi securităţii transporturilor navale, structurile de poliţie transporturi navale, în cooperare cu partenerii tradiţionali - Autoritatea Navală Română şi Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, au organizat 120 de acţiuni.
Au fost verificate peste 9.430 de persoane şi peste 3.200 de nave, fiind constatate, în sistemul naval, 562 de infracţiuni şi aplicate 2.934 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproximativ 1.241.000 lei.
Structurile de poliţie transporturi navale au acţionat în perioada de referinţă pentru protejarea ecosistemului Dunării prin prevenirea şi combaterea pescuitului ilegal şi a infracţionalităţii conexe, fiind desfăşurate 252 de acţiuni şi efectuate 974 de controale, în urma cărora au fost constatate 272 de infracţiuni de pescuit ilegal şi au fost aplicate 903 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de aproximativ 236.280 de lei.
De asemenea, au fost confiscate 68 de ambarcaţiuni, 42 de motoare de ambarcaţiuni, două autovehicule, 599 de unelte de pescuit, 3 dispozitive electrice, 52 de kilograme de icre (din care 1 kilogram de icre de sturion) şi 5.153 de kilograme de peşte (din care 135 de kilograme de sturion).
În vederea prevenirii şi combaterii infracţionalităţii specifice transporturilor navale pe Dunăre, începând cu data de 31 martie 2024, a fost reoperaţionalizată patrula navală mixtă româno - bulgară. Astfel, sunt realizate lunar 14 activităţi comune, pe cele 7 sectoare comune ale fluviului. AGERPRES