Personalităţi româneşti au felicitat Radio România la 94 de ani de existenţă
Radio România şi-a serbat la 1 noiembrie 94 de ani de activitate neîntreruptă. Numeroase personalităţi au adresat mesaje de felicitare:
03 Noiembrie 2022, 12:41
Premierul Nicolae-Ionel Ciucă: La 94 de ani de la apelul "ťAlo, Alo aici Radio Bucureşti, România"ť, postul public rămâne nu doar sursă de informare imparţială, ci şi o platformă de coeziune, educaţie şi cultură. Jurnalele de ştiri, emisiunile de dezbateri, cele culturale, muzicale, sportive sunt aşteptate cu interes de milioane de români din ţară şi din afara graniţelor. Îi felicit pe toţi profesioniştii Radio România şi îi încurajez să servească în continuare interesul cetăţeanului. Informaţia corectă, atent verificată, preocuparea pentru temele de interes ale oamenilor, promovarea echilibrată a opiniilor, sunt elemente definitorii ale libertăţii de informare, garantată cetăţenilor români graţie jurnaliştilor dedicaţi cum sunt şi cei ai postului public de radio.
La mulţi ani, Radio România!
Ministrul culturii, Lucian Romaşcanu : Mă bucur, ca în fiecare an, să pot să urez La mulţi ani celei mai vechi instituţii Radio din România şi celei mai importante, în acelaşi timp, şi un partener al oamenilor şi, fireşte, şi al Ministerului Culturii, pentru că, dacă nu exagerez, este singurul post de radio care se adresează şi sufletului prin emisiuni culturale, prin posturi dedicate, Radio România Cultural, Radio România Muzical, lucru care contribuie, fiind totuşi singurul, contribuie la sănătatea şi la creşterea sufletului românesc. Vă felicit pentru tot ceea ce faceţi! Vă urez la mulţi ani şi tuturor celor care lucrează acolo multă sănătate, să-şi îndeplinească cu bine misiunea nobilă pe care o au!
Ministrul cercetării, dezvoltării, inovării şi digitalizării, Sebastian Burduja: Vă doresc mulţi ani şi vă mulţumesc că faceţi ceea ce faceţi şi totodată sunt mândru că prin Radiocom, prin Societatea Naţională de Radio Comunicaţii, reuşim să ducem mesajul dumneavoastră, prin reţelele societăţii, către toţi românii. Şi chiar am insistat către Radiocom să investească bani în infrastructură şi să asigure o continuitate şi o calitate bună a transmisiunilor. Deci, încă o dată "La mulţi ani" şi vă mulţumesc pentru ceea ce faceţi.
Preşedintele Comisiei pentru Cultură din Senat, Viorel Badea: Le doresc La mulţi ani tuturor ascultătorilor Radio România Actualităţi! Trebuie să fim convinşi că postul de Radio naţional a fost şi rămâne cel mai bun prieten al românilor şi putem să spunem fără pretenţia de a exagera că, în acest moment, Radio România Actualităţi rămâne în continuare cea mai credibilă şi cea mai, dacă pot să spun aşa, exhaustivă modalitate de a ne ţine la curent cu tot ceea ce se întâmplă în România şi în lume.
Preşedintele Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaţilor, Iulian Bulai: Serviciile pe care postul naţional de radio le oferă tuturor românilor reprezintă o garanţie pentru democraţia din România, mai ales dat fiind degradarea peisajului media în care ne aflăm. Apreciez activitatea jurnaliştilor şi tuturor angajaţilor din cadrul Radioului public. Radioul public face diferenţa în chestiunea acoperirii nevoi naţionale de informare. Se poate mereu mai bine, dar totuşi avem o speranţă că cei 94 de ani reprezintă o moştenire care poate fi continuată raportat la nevoile actuale.
Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop: E un mesaj de mare preţuire pentru cei care au făcut Radioul şi pentru cei care l-au dus mai departe şi pentru cei de astăzi, care reuşesc să ne bucure sufletele şi inimile. Îmi amintesc de copil teatrul radiofonic, pe care nu îl scăpam niciodată, aşa mi-am îmbogăţit cunoştinţele literare, şi vocile de neuitat ale unor mari oameni care m-au impresionat pe mine de la Nicolae Iorga până George Călinescu sau Nicolae Titulescu. Pentru aceste extraordinare contribuţii la cultura generală şi pentru tot binele făcut publicului, urez Radioului La mulţi ani, încă 100, două trei de ani, mulţi ani de acum înainte întru bucurie şi întru bucurarea celor care ascultă! Marile întâmplări legate de istoria neamului, toate au reflectări în radio, au înregistrări extraordinare, de aceea eu sunt impresionat de câte ori aud înregistrări din fonoteca de aur a Radioului românesc şi mă bucur că ea există şi sper să existe mulţi ani de acum înainte, tot aşa, pentru că avem nevoie de cultură, de cultură generală şi, dacă nu ne-am putut cunoaşte înaintaşii de acum 80-100 de ani, îi putem cunoaşte indirect prin ceea ce ne-au transmis ei la radio.
Dinu Săraru, scritor: Mă gândesc cu emoţie jurnalistică, pentru că am debutat în spaţiul radiofonic şi în spaţiul presei în epocă la 13 noiembrie 1950, vă daţi seama, la mijlocul veacului trecut. ("?) Este adevărat, am lucrat neîntrerupt la Radio până în 1960, când am părăsit Radioul ca să mă întorc la radio director general adjunct al Radio-Televiziunii. Radioul a rămas pentru mine cel mai drag moment al carierei mele scriitoriceşti, pentru că el m-a învăţat dialogul şi scrisul concentrat şi dialogul a jucat un rol mare în romanele mele şi în scenariile de film. ("?) România Actualităţi este un post sobru, serios, în care se vorbeşte o limbă românească curată şi respectoasă faţă de rigorile identităţii naţionale. În Radio România Muzical sunt învăţat)şi au cultul culturii, ca să zic aşa.
Antonio Momoc, decanul Facultătii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea Bucureşti : Radioul va rămâne un mediu de însoţire dar va fi altfel. Pe vremea noastră eram în bermude, nu ne păsa de modul în care arătam, nu eram atenţi la gesturi"?radioul era voce dar astăzi înseamnă şi social media, site, o comunitate cu care interacţionezi pe internet, care te vede în studio, radioul devine si televiziune, si presa scrisa"?Jurnalistul de radio este obligat să fie si om de televiziuni si să fie mai atent ce face în zona digitală"ť.
Ambasadorul George Bologan : Felicitari şi mulţumim RRInternaţional pentru contrbuţia la susţinerea diplomaţiei publice şi pentru emisiunile prin care promovaţi România profundă şi construiţi punţi între ameni, făcând să avem prieteni care să ne cunoască şi să ne admire aşa cum suntem. Prin voi îmbrăţisăm !
Bogdan Burileanu, critic de film : Aţi rămas ultima redută a jurnalismului de calitate : profesionalism, precizie, diversitate. Să ne trăiţi şi să ne bucuraţi cu munca voastră atât de necesară şi de apreciată !
George Chiriţă, director executiv ARCA : ("?) Acum Radioul este o dimensiune a persoanei umane, realizând, cum spunea Marshall McLuhan, o extensie a capacităţilor de comunicare ale individului. Radioul este o comunicare parte a democraţiei, parte a unui contract social mai larg datorită căruia libertăţile, în general, şi cea de exprimare,în special, devin posibile. Radio România a însemnat cu 94 de ani în urmă apariţia primei sonorităţi a opiniei publice din România. Radio România, La mulţi ani !
Dumitru Prunariu, astronaut: În primul rând, consider Radio România cel mai complex post de radio, începând de la ştiri, până la emisiuni foarte bine făcute, de profesionişti. Se simte de la distanţă că cei care lucrează la Radio România sunt profesionişti. Şi numai Radio România Actualităţi, dar ascult des şi Radio România Cultural şi tot ce este legat de acest post de radio care împlineşte acum 94 de ani! Este postul de radio care a transmis pentru prima dată informaţii despre zborul meu cosmic, apoi cele mai multe interviuri le-am dat acestui post de radio. Îl ascult de când mă scol dimineaţă. Radioul porneşte în loc de alarmă, cu ştirile de la Radio România Actualităţi, în maşină, când mă deplasez, dau pe Radio România Actualităţi pentru că aflu multe lucruri din mers, iar apoi, după-masă, seara, de multe ori, dacă suntem în bucătărie, dacă ne învârtim prin casă, lăsăm radiou să meargă pe Radio România Actualităţi.
Sofia Vicoveanca, interpretă muzică populară: La mulţi ani, mulţi ani, mulţi ani, mulţi ani! Dumneavoastră sunteţi cei care aduceţi bucurie şi împliniri. Prin intermediul dumneavoastră, iată, cântecele mele au pătruns în multe case şi poate în multe suflete.
Andra, artist pop: La mulţi ani tuturor celor care vă ascultă, se emoţionează atunci când vă aud şi oriunde prin ţară, sunt sigură, şi nu numai, sunt români care vă pomenesc aşa câtă muzică frumoasă şi ce mesaje frumoase transmiteţi de fiecare dată. Eu vă spun sincer, mi-e dor să ne vedem, să cântăm, să trăim aceste emoţii, dar până atunci vă transmit aşa, telefonic, toată dragostea mea şi să ştiţi că apreciez tot ce s-a întâmplat în cariera mea legat de Radio România, toate întâlnirile cu voi şi vă mulţumesc pentru toate!
Smiley, artist pop, despre Radio: Multă emoţie, multe realizări. Şi e un instrument foarte important pentru noi, cei care facem muzică, pentru că sigur prin radio ajunge în toate colţurile ţării, cel puţin muzica noastră.
Inna, artist pop: La mulţi ani, salut! ("?) În primul rând, radioul, în general, este prietenul meu numărul unu, pentru că oamenii au putut să audă de mine prin intermediul radioului, iar dacă vorbim de Radio România Actualităţi, acolo chiar am un prieten bun care m-a susţinut tot timpul şi nu fac decât să vă mulţumesc de fiecare dată şi, astăzi, să vă urez La mulţi ani!
Pianista Sânziana Mircea: Mulţi ani trăiască, la mulţi ani! La mulţi ani!
Şi sunt foarte, foarte recunoscătoare şi onorată să mă aflu astăzi în direct cu voi, între oameni atât de minunaţi, extraordinari, şi vreau să vă urez din suflet încă 1.091 de ani aici încolo.
Mihai Morar, jurnalist: La mulţi ani primului radio din viaţa noastră! ("?)
Păi, e parte din identitatea mea, adică eu mă confund cu radioul. Chiar acuma sunt în studioul de podcast, care podcast e tot un fel de de radio până la urmă şi văd un hanorac pe care scrie "Ăla de la radio" şi e cumva o schiţă cu portretul meu. Deci, radioul sunt... sunt eu până la urmă şi eu sunt mare parte radio.
Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, profesorul Marian Petcu, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării Universitatea Bucureşti, doctorul Dan Mischianu, preşedintele Infocons Sorin Mierlea, au adresat, de aemenea, mesaje de felicitare Radioului public.