Satul de marmură - trista istorie a unui sat unic în România
Povestea satului Alun din Ţinutul Pădurenilor este impresionantă şi întăreşte convingerea că "veşnicia s-a născut la sat". Înconjurat de păduri dese şi mângâiat de soarele blând, satul situat în Munţii Poiana Ruscă, într-un peisaj pitoresc lasă impresia că timpul s-a oprit în loc, lăsând în urmă o liniste şi o tăcere pătrunzătoare.
28 Iulie 2017, 10:15
Așezarea, care altădată fremăta de viaţă este acum un loc aproape părăsit, care aşteaptă în tăcere şi uitare, să fie retrezit la viaţă asemeni unei cosânzene din basmele copilăriei noastre.
Satul este unic în Europa datorită faptului că are uliţe din marmură şi o biserică construită integral din acelaşi material. Biserica de marmură din Alun este a doua de acest fel din Europa, iar în prezent mai este deservită doar de două călugăriţe.
Cândva satul Alun reprezenta vatra pentru 110 familii, astăzi satul mai adaposteşte doar două familii, care se încăpăţânează să rămână aici unde şi-au dus traiul de mici, cu bune şi rele. Oamenii îşi amintesc cu regret cum colectivizarea a a contribuit la depopularea satului. Tinerii au coborât la oraş, şi-au luat case în Hunedoara şi au lăsat în urmă satul natal.
Marmura, care era emblema satului Alun a plecat în cantităţi uriaşe spre capitală, pentru construcția Casei Poporului. Bucăţi din marmură erau cărate la Simeria, unde erau tăiate, iar de acolo erau transportate cu trenul până în Bucureşti. Însă, după ce s-a epuizat marmura, la începutul anilor '90, cariera care se află la intrarea în sat a fost abandonată, iar cei mai mulți oameni au părăsit localitatea.
Din fericire, cele 30 de case părăsite şi Biserica de marmură care încă au rămas în picioare, sfidând timpul şi intemperiile vremii au atras atenţia unui grup de tineri, care vor să readucă viața în ele și să pună satul pe harta turismului din România. Tinerii au un plan ambițios, iar primul pas ar fi să cumpere toate casele părăsite. „Vrem să-l aducem la viață, să-i redăm culoarea, să-l aducem la lumină și o să fie cel mai vizitat loc din România. Garantez!”, mai spun cei care vor să readucă la viață satul Alun.
Astfel, graţie acestor români care încă mai cred în valorile naţionale şi care susţin conservarea acestora, satul de marmură ar putea deveni unul dintre cele mai vizitate locuri din România.
Te-ar mai putea interesa si:
Satul din România care poate concura cu multe orașe la capitolul dezvoltare
Satul abandonat din România şi incredibila sa poveste (VIDEO)
Satul occidental care ne demostrează că "puterea de a schimba ceva ne aparține"